Fotografii +16. EXCLUSIV. La concurență cu CREATORUL. Medicul care face din MÂINI TOCATE, mâini care să mai poată prinde o UNEALTĂ. VIDEO. Dr. Costache Chertif ne explică situațiile în care pacienții vin la el cu MEMBRELE în pungi din plastic

Breasla medicilor este una din cele mai contestate și mai blamate dintre toate câte există. În mass-media sunt prezentate de obicei episoadele care includ culpe medicale. Ziarul de Baia Mare vă prezintă și cazurile în care medicii se ridică peste condiția umană obișnuită și chiar peste puterile colegilor din aceeași specialitate. Medicul Costache Chertif, șeful Secției Chirurgie Plastică și Recontructivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare este unul de renume mondial, cazurile sale rezolvate fiind prezentate în manualele de specialitate din întreaga lume.

Am stat de vorbă cu dr. Costache Chertif pe tema cazuisticii, pe două patologii: traumataologie, chirurgia extremităților (membrele inferioare și membrele superioare) și cancerele de părți moi.

Mâini tocate în utilajul folosit în agricultură

În prima patologie, accidentele de muncă fac cele mai multe victime care ajung în cele din urmă pe masa de operație a doctorului Costache Chertif, după care urmează perioade de reconstrucție și ani lungi de recuperare. Din discuțiile avute cu medicul, din fotografii văzute și filmulețe vizionate, am ajuns la concluzia că Dr. Chertif reușește, fără teama de a greși, adevărate minuni. Practic face dintr-o grămăjoară de carne și oase tocate, o mână nouă. Da, o mână cu care pacientul să mai poată prinde o unealtă, o coasă, un ciocan. Este adevărat că la capitolul estetică, cel care a trecut printr-o astfel de experiență, nu mai are o mână de toată frumusețea dar și-o mai poate folosi chiar dacă are degetele mai scurte.

Vorbim de experiența vastă a medicului, de zecii de ani de muncă, de curaj, de asumare a unor responsabilități acolo unde alți medici nu o fac. Nu de puține ori, cazuri din alte județe, ajung la Baia Mare iar doctorul Chertif le rezolvă, pe cele mai multe, cu succes. Haideți să aflăm cauzele care duc la astfel de accidente dar și în ce stare vin pacienții la spital.

“Vin cu mâinile mutilate, tocate efectiv și nu prea ai ce le mai face”,

spune pentru Ziarul de Baia Mare, modest, medicul care în opinia noastră concurează, pe alocuri, cu Creatorul.

“Pacienții ajung la spital, de multe ori, cu mâinile în pungi de plastic, în plase. Practic aduc bucățile de carne și oase ca pe un bagaj. Este o nenorocire ce se întâmplă. Există în agricultură, un utilaj cu care se recoltează porumbul. Acesta este tractat de un tractor. Mașinăria respectivă se blochează și din mers, omul bagă mâna să o deblocheze și de aici nenorocirea”, ne explică medicul mai departe.

Apoi se ajunge pe masa de operație iar reconstrucția este parcă parte dintr-un film SF dar lucrurile acestea bune se întâmplă chiar lângă noi, prin medici de o excepțională pregătire profesională.

“Mulți ajung cu lambouri pe mâna cu probleme. Adică le aducem carne din altă parte, de pe antebraț, membrul superior, abdomen. Asta după ce am reconstruit oasele. Practic îi băgăm mâna în abdomen, pe ea crește carne într-o formă oarecare după care încep să decupez și să-i dau o formă cât mai apropiată de cea inițială”.

În fiecare an există între 8 și 10 cazuri de acest fel. Pentru a recupera o mână tocată, prin reconstrucție, este necesară o muncă medicală de 3-4 ani de zile. De cele mai multe ori, finalurile sunt fericite și bolnavii își pot relua munca dar una mai ușoară cu mâna respectivă.

Cel mai recent caz de acest fel este al unui tânăr de numai 27 de ani din localitatea Dumbrăvița, Maramureș, care și-a tocat mâna în utilajul de cules porumb.

Politraumatismele pun mari probleme: la 21 de ani, accident fără șansă de supraviețuire. Dr. Chertif l-a salvat

Cazurile complicate sunt și cele cu politraumatisme. Amputările sunt uneori o ultimă șansă dar o șansă terminată cu bine. Există și cazuri cu final fericit care au pornit de la zero șanse de supraviețuire.

“În urmă cu vreo 3-4 luni am avut un caz al unui tânăr de 21 de ani care a avut un accident de circulație. A suferit un politraumatism. Băiatul a ars efectiv în mașina în care a rămas blocat în timpul accidentului. Arsurile au fost pe o suprafață de 30% din corp. A avut fracturate bazinul, femurul, un antebraț, picioarele. Nimeni nu i-a dat nicio șansă de supraviețuire. Am făcut totul să-i salvăm cât mai mult din corp. I-am amputat un picior, sub genunchi. Poartă o proteză pe piciorul drept. Am făcut în așa fel încât să poată trăi viața asta”.

Colaborarea cu colegii medici de alte specialități este deosebit de importantă.

Arsurile, cazurile de care se teme întreaga lume medicală

Exiată o adevărată fobie în lumea medicală vizavi de arsuri și complicațiile acestora. Medici se tem practic să le trateze și din cauza presiunii și judecății greșite a publicului, după ce aceste cazuri ajung să aibă parte de publicitate. De cele mai multe ori, aparținătorii îi înțeleg pe medici cu ce se confruntă, dacă aceștia le explică totul.

În prezent în Spitalul Județean Baia Mare există 8 paturi dedicate arșilor dar se va înființa încă o unitate funcțională cu 6 paturi, cu sală de operație pentru arși, cu baie pentru arși, unitate unde se vor putea îngriji bolnavi cu arsuri cu risc vital.

Cancerele de carcasă sau de părți moi nu dor și apar sub forma unei bube

Bolnavii cu astfel de cancere sunt bătrâni cu vârste de 78, 84 sau chiar 90 de ani, internați în Spitalul Județean din Baia Mare. Aceștia s-au prezentat la medic în stadii extrem de avansate ceea ce face reconstrucția și recuperarea foarte greoaie. Cancerul de părți moi apare sub forma unei escoriații, a unei scoarțe sau mai în termeni populari, ca o bubă. Problema e că nu doare și în consecință aproape nimeni nu se duce imediat la medic.

 

“Durerea ne duce la doctor. Cancerele astea nu dor. Mai întâi se face o crustă iar bolnavul ajunge la spital cu toată fața prinsă de leziunea respectivă. Apare de multe ori pe față, mâini și pe torace. Din păcate pacienții, fiind în vârstă, mai au diabet sau tensiune. Trebuie bine stabilizați înainte de operație. Cauzele sunt undeva în urmă cu 20 și chiar cu 30 de ani și vin de la expunerea la soare. Și vorbim mai mult, tot de cei care au lucrat în agricultură și au avut mâinile și fețele aproape zilnic expuse razelor solare. Nici fenomenul radiațiilor de la Cernobâl nu este străin de ceea ce determină aceste afecțiuni”, ne-a mai spus dr. Costache Chertif.

Practic se intervine asupra părții afectată de cancer, se curăță tot, se aduce carne din altă parte a corpului după care se face reconstrucția.

 

 

Adauga comentariu