Video EXCLUSIV. Luiza VOICU “Arlecchino”, fetița de AUR a MUSICAL-ULUI băimărean, SALVEAZĂ ANIMALE în timpul liber în loc să se joace cu păpuși

Pe Luiza Voicu de 12 ani, Ziarul de Baia Mare a descoperit-o la un spectacol. Cu o voce matură, dansează, joacă teatru, recită și cântă în același timp. Îl interpretează pe marele personaj, Arlecchino.  Își schimbă tonalitatea vocii, zburdă pe scenă, zâmbește, se încruntă, după cum îi cere rolul. Cu toate acestea parcă nu are niciun rol, ea simte ceea ce face, ca fiind parte din ea. Se joacă pur și simplu pe scenă cu lucruri mari.

Am privit-o în culise așteptând să iasă pe scenă. În timp ce alți copii țopăiau de emoții, Luiza își aștepta rândul, calmă și seriasă. Scena parcă nu mai are pentru ea surprise. O înfruntă direct, cu sânge parcă prea rece pentru un copil, ceea ce m-a fermecat pur și simplu. În momentul când a fost anunțată, s-a înarmat cu zâmbet și a tresărit parcă dintr-un repaos autoimpus. A ridicat privirea, a râs cu ochii și a uimit din nou, pe toată lumea.

"Există copii minunați și talentați la Palatul Copiilor. Rolul nostru este să-i promovăm și să le urmărim evoluția. Pentru mine și pentru instituția pe care o reprezint, ei sunt o parte din mândria și bucuria noastră", ne-a declarat Camelia Bogdan (foto dreapta, sus), inspector general adjunct al IJS Maramureș.

Doar încă 3 astfel de copii, în 29 de ani

Are un dar foarte rar, interpretează în limba franceză un cântec celebru în timp ce face și balet. Ne-am interesat imediat de ea și am descoperit că este fetița de aur a musical-ului băimărean, un gen abordat de foarte puține ori, mai ales de către copii și tineri.  

“Una e să cânți, cu totul altceva este să cânți, să faci balet, să interpretezi un rol în același timp. Iubește pur și simplu acest gen. Cine îl abordează, trebuie să îl simtă, să-l trăiască. E un copil rar. În cei 29 de ani de carieră, am avut doar trei copii care au interpretat cu succes aces gen, atât de dificil”, a declarat în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare, profesoara de canto și muzică ușoară, Adriana Diaconu (foto jos), din cadrul Palatului Copiilor din Baia Mare, care lucrează și cu Luiza.

Premiile îi confirmă valoarea internațională

Luiza VOICU “Arlecchino” a fost răsplătită pentru munca sa. Nu doar aplauzele i-au certificat valoarea ci și premiile naționale și internaționale. A câștigat troferul “Artistul Festivalului”, la Delfinul de Aur - Năvodari, în 2015. În 2017, la Ursulețul de Aur a ajuns în faza națională. La Moscova, în 2017, la Festivalul de muzică și dans “Talentul tău”, a câștigat premiul II și un alt pemiu secund la o secțiune de muzică. Anul trecut, în Ucraina, la Festivalul “Trixie”, a câștigat premiul I, participând cu două piese, festival la care au participat copii din 10 țări.

Citește romane, nu se joacă cu păpuși

La Școală, Luiza are note bune. Frecventează cursurile la Colegiul “Vasile Lucaciu” din Baia Mare. Matematica, Limba română și Muzica îi sunt materiile preferate. Este în clasa a-V-a și participă la cursurile de specialitate ale Palatului Copiilor, de două ori pe sătămână.

Cântă peste tot. La școală, la petreceri, cu prietenii. Nu se prea joacă. Nici măcar cu păpușile. Ne mărturisește că nu are rost. În schimb citește mult. Îi plac cărțile de avntură și romanele. Ultima carte pe care a citit-o a fost “Pisicile războinice”.

Salvează animale în timpul liber

Am stat de vorbă și cu mama Luizei care este din republica Moldova.

“Are foarte mult talent. Este mai mult creativă decât alți copii. Încercăm ca această latură a ei să o scoatem mai mult la lumină, să o modelăm”, ne-a spus aceasta.

Chiar dacă locuiește doar cu mama, părinții fiind despărțiți, Luiza își petrece mult timp și cu tatăl ei, care, din spusele sale, este foarte mândru de realizările ei. Tatăl său lucrează la un magazin de animale. În timp ce alte fete de vârsta ei se joacă cu păpușile, Luiza salvează animale. O ajută și tatăl său să le găsească stăpâni.

“Sunt foarte atentă pe stradă. Am găsit de multe ori pisici de rasă. Cu ajutorul tatălui meu, le-am găsit și stăpâni. Am fost așa de bucuroasă când au venit după ele... Cred că ăsta este cel mai important lucru pe care îl fac atunci când nu sunt pe scenă”, ne-a declarat Luiza Voicu pe care am “botezat-o” Arlecchino, după extraordinarul rol cântat și dansat pe scena unde am întâlnit-o.

 

 

 

 

Adauga comentariu