VIDEO inedit. La mulți ani, MAESTRE, Nicolae Sabău! UN DUET de AUR, Nicolae Sabău și Ana Hosu. Cântece patriotice și colinde în ipostaze pe care nu le-ați mai văzut

Din ciclul înregistrări din arhivă, nedifuzate, Ziarul de Baia Mare vă prezintă momente unice din viața marelui interperet de muzică populară, Nicolae Sabău, din urmă cu doi ani de zile. În ciuda vârstei înaintate, celebrul Nicolae Sabău s-a avântat într-o călătorie grea, până la Zvolen în Slovacia pentru comemorarea eroilor neamului, căzuți pe fronturile din afara țării.

Maestrul Sabău a rezistat exemplar, dovedindu-și și de această dată măreția, puterea lăuntrică și fizică, ce au învins obositorul drum lung. A cântat cântece din folclorul românesc, colinde și a participat la manifestările de la monument, pe lapoviță și ninsoare, care le-au pus mari probleme și celor tineri.

Ziarul de Baia Mare vă prezintă cele mai frumoase cântece pe care le-a interpretat în duet cu o altă vedetă a cântecului popular, Ana Hosu, colegă de scenă și prietenă cu maestrul Sabău, dar și discursul pe care l-a avut după ce colegii de autocar i-au cântat “La mulți ani!”

Nicolae Sabău a împlinit în 7 decembrie, 89 de ani și 69 de ani de carieră. Este a doua personalitate care a înregistrat, în 1948, cântece cu Orchestra Filarmonică de Stat din Cluj, dirijor Ilie Tetrade, primul fiind Emil Gavriș din Chelința, Maramureș.

Cariera marelui Nicolae Sabău este una fabuloasă, înregistrările sale găsindu-se pe cinci continente ale lumii.

Organizatorul călătoriei de atunci, Vasile Vlașin, își amintește cu drag aceste momente:

“Am organizat  Ziua Natională în Zvolen, la Cimitirul ostașilor români care au luptat în Campania din Vest, în 1944 -1945, pentru eliberarea a zeci de orașe din fosta Cehoslovacie de sub cel de-al treilea Reich. Slovacia este și azi plină de troițe ridicate de localnici pentru soldatii români. Am facut si noi, un gest simbolic. Am vrut să fim acolo și…pur si simplu sa ne plecăm cu respect în fata lor, de Ziua noastra Națională”, a declarat Vasile Vlașin pentru Ziarul de Baia Mare“.

Filmările au fost realizate de Adi Rusu.

Adauga comentariu