Ancuța Muntean, profesoara care DĂ bani să facă școală în loc să PRIMEASCĂ

Am ajuns să o trăiesc și pe asta. De curând am semnat un editorial cu titlul “Se întorc cadrele didactice din vacanță. Pregătiți plicurile. Începe școala”. Prima propoziție pe care am scris-o atunci a fost „Cunosc excepții, de aici vreau să încep. Extrem de puține dar există. De profesori care duc bani la școală și nu primesc de la părinți.” Ancuta Muntean - profesor coordonator al Cercului de Cultură și Civilizație Engleză și Jurnalism Cultural în Limba Engleză din cadrul Palatului Copiilor (director-prof.dr. Ion Iuga), instituție de învățământ nonformal, care oferă copiilor și tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, posibilitatea descoperirii și șlefuirii talentelor, în mod gratuit și totodată, în mod egal, indiferent de sex, rasă, orientare religioasa etc., cu accent pe nevoile individuale de dezvoltare, este excepția și exemplul despre care vă spuneam că îl cunosc.

Prof. Ancuța Muntean și-a propus să depășească limitele. Limitele sistemului dar mai ales barierele mentalităților, încă vii, de pe vremea comunismului. O pasiune care o poartă dincolo până și de normalitate, în sensul bun al cuvintelor. E firesc să faci activități acolo unde cadrul organizatoric îți oferă sprijin logistic și material, în cazul activităților de la Palat. Să ai idei, să fii vizionar, să nu te plafonezi. Dar asta înseamnă doar să ieși din cadru, din turmă. Însă prof. Ancuța merge mai departe și rupe starea prin care toți cei care fac ceva minunat trebuie recompensați în bani. La plic. “Că are grijă de copiii noștri.” Da, are! Dar mai are și grija ca părinții să știe că se poate și altfel. Practic prof. Ancuța Muntean face și activități fără finanțare de la instituția care o plătește, fără finațare de la școlile cu care lucrează și mai ales fără finanțare directă și obligatorie, în mod (a)normal de la părinți. În vara care tocmai s-a încheiat, când părinții alergau să-și ducă micuții în tabere tematice scurte, pe bani mulți pentru 5 zile, Ancuța Muntean a făcut cea mai completă tabără de activități pe banii ei! Fără niciun leu de la părinți. Da, bani obținuți din sponsorizări, deci nu din sistemul educațional. Cu produse obținute tot din sponsorizări. O muncă organizatorică titanică, înainte de a începe munca propriu-zisă. Responsabilitate și dăruire. Este vorba de Tabara Județeană de Vară în Limba Engleză ENROLL FOR FUN 2018, care s-a desfășurat pe parcursul a 5 zile. Copiii au avut apă fără ca părinții să plătească. Au avut fructe. Părinții nu au plătit. Nici școala nu a plătit, nici Inspectoratul Școlar Județean. Copiii au servit și masa. Părinții nu au plătit. Toate acestea într-o lume în care profesorii nu mai sunt exemplul cel mai bun de etică și profesionalism, nu mai sunt cei mai în măsură să formeze caractere.

La fel s-a întâmplat, de-a lungul ultimilor ani, în activități precum Tradiții britanice - Children's Tea Party, Christmas Party, Labour's Day/ MayDay, Easter Egg Hunt, Halloween Party. De Crăciun, de exemplu, când părinții strângeau bani pentru cadourile profesorilor, prof. Ancuța Muntean făcea cadouri din banii ei pentru copiii celor care se pregăteau să dea altor profesori. Câtă bucurie și tristețe mă încearcă, deopotrivă, când mă gândesc la aceste contraste! Încă mai cred că prof. Ancuța Muntean este o excepție care, din păcate, nu va deveni molipsitoare. N-am nicio garanție că stilul ei se va transforma într-un mod de viață profesorală pentru ceilalți. Asta nu mă face să rămân mut și să îngrop în anonimat un lucru atât de fermecător care ar putea fi privit ca o boală a sistemului în care anomaliile sunt lucruri firești. De oameni ca profesoara Muntean e nevoie. De astfel de minți are nevoie neamul nostru ca să ieșim din corsetul practicilor bolnave de a da, de a primi, de a recompensa fără motiv logic și fără temei legal. Pentru toate acestea, respectul nostru, profesoarei Ancuța Muntean!

Adauga comentariu