Azi, la Baia Mare, au fost prelevate ORGANELE unui tânăr aflat în MOARTE cerebrală. Organele vor ajunge la Cluj și București pentru a salva mai MULTE VIEȚI

Azi, înainte de prânz, au fost prelevate mai multe organe de la un tânăr aflat în moarte cerebrală la Spitalul județean de Urgență Baia Mare. O parte din ele vor ajunge în cursul zilei de azi la Cluj unde mai mulți pacienți așteaptă să primească organele iar o parte au fost trimise în același scop la București.

“S-au prelevat inima, ficatul, rinichii și plămânii. Rinichii vor pleca la Cluj iar inima, ficatul și plămânii la București”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, dr. Vasile Pop, managerul spitalului. (foto jos)

Anul acesta este a 10-a prelevare de organe la spitalul din Baia Mare, unitatea fiind în topul unităților spitalicești în acest sens. Au fost ani anteriori când la Baia Mare au avut chiar și 19 prelevări de organe.

Anul acesta PREMIERA a fost prelevarea de plămâni

Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a înregistrat în luna iunie a acestui an o nouă premieră medicală: prima prelevare de plămân. În ultimii trei ani, la unitatea spitalicească județeană din Baia Mare s-au prelevat organe ca inimă, ficat, rinichi și țesuturi, însă acum este prima dată când, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, se prelevează și plămânul.

Dr. Andrei Mureșan, medic-șef Secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a explicat atunci că, până în prezent, pacienții din România aflați pe lista pentru transplant de plămâni sunt într-un număr foarte mic, motiv pentru care transplanturile se fac înafara granițelor țării. Între Agenția Națională de Transplant (ANT) România și Eurotransplant s-a încheiat un contract de colaborare, care prevede ca spitalele din România să furnizeze plămânii către Eurotransplant, iar pacienții români beneficiază de transplant la Viena.


 

Adauga comentariu