Baia Mare, CAPITALA GUNOAIELOR. Războiul SECRET al nervilor, orgoliilor și al prețurilor deșeurilor

Oficial candidăm pentru "Capitala Tineretului din Europa 2022" fiind în prezent Capitala Tineretului din România. Acest lucru și-l propune cănducătorul nostru, inculpatul Cătălin Cherecheș în timp ce Baia Mare este sufocată de zăpadă iar în ultimele zile și de gunoaie.

Problemele au pornit de la ridicarea containerelor mari destinate deșeurilor necontrolate, ca urmare a unor lucrări de construcții și renovări, denumite generic, molozuri. Drusal, societatea de slaubrizare a luat de câteva zile aceste containere și brusc, zeci de zone din Baia Mare au căpătat imagini horror. De luni vremea se încălzește iar șobolanii vor invada aceste locuri.

Nu se știe exct cauza ridicării containerelor pentru resturi din materiale de construcții pentru că decizia primarului nu vine ca urmare a vreunei hotărâri a Consiliului Local. Între Drusal și primăria Băii Mari sunt probleme chiar de ordin judecătoresc, firma de salubrizare câștigând de curând un proces prin care are dreptul să majoreze tarifele pentru colectrea gunoiului.

Cu toate acestea, cartierele Băii Mari sunt pline de gunoaie. Fotografiile sunt de pe Strada Gării din Baia Mare, unde de curând, un container mare a fost repus la loc dar oamenii ne-au scris că nu se știe până când, aflând asta de la muncitori.

Situații similare ne-au fost semnalate și în împrejurimi, pe strada Mărășești, Traian sau Filaturii din municipiu. Practic cetățenii aruncă la containerele pentru molozuri și gunoiul menajer și pentru că nu au alte alternative, în unele cartiere. De aici au fost luate acele containere pentru colectare selectivă a gunoiul menajer.

“M-am interseat pentru dumneavoastră de această situație și am înțeles că Primăria Baia Mare refuză să plătească de două ori pentru același container. Drusal percepea un preț pentru moloz și, pentru același container, încă un preț pentru gunoiul menajer. În unele situații, cetățenii nu au unde să arunce și atunci pun pungile cu gunoi lângă containerele cu moloz pe care agenții economici le umplu la prima oră a dimineții. Trebuei suplimentate pubelele pentru populație nu containerele pentru moloz că așa plătim Drusalului de două ori”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare consilierul local, Doris Călăuz. (foto jos)

În Baia Mare există 4 containere foarte mari pentru colectarea deșeurilor din costrucții și altele 26 mai mici. Toate au dispărut la un moment dat și nu au mai apărut. Poate între timp s-a mai schimbat câte ceva, după ce am început să ne interesăm la oficialități de situația creată.

Toată lumea e VINOVATĂ

Viceprimarul Băii Mari, Marinel Rob ne-a declarat că nu cunoaște exact situația pentru că decizia de ridicare a containerelor nu a fost dezbătură ci este o decizie unilaterală a edilului Cătălin Cherecheș.

“Din păcate avem o problemă cu acele containere. Nu știu exact de ce s-au luat și când se va reveni la normal. Drusal eset acum mai ocupată cu deszăpezirea decât cu colectarea gunoiului. Oricum și unde cetățenii colectează selectiv, Drusal le pune toate împreună și gunoiul a fost selectat degeaba. Vom suplimenta pubelele pentru cetețeni dar trebuie să rezolvăm ca Drusal să colecteze, la rândul său, selectiv”

O altă problemă este și cea a coșurilor stradale de pe stâlpi. Și aici, cetățenii arungă pungi cu gunoi menajer, lucru interzis.

“Vezi dimineața coșul gol dar acoperit de o pungă de gunoi aruncată de un cetățean care trebuia să-l arunce în pubelă. Nici nu intră pungile în coș, așa sunt de mari. Astfel coșurile sunt goale pe dinăuntru dar acoperite de pungi mari de gunoi. Cetățienii sunt nevoiți să arunce resturile lângă coșuri pînă vin cei de la salubrizare și totul arată foarte urât. Am urmărit de multe ori să-i prind asupra faptului dar nu am reușit”, ne-a mai declarat viceprimarul Marinel Rob.

Dim data de 1 Decembrie 2018, Drusal a majorat prețul pentru colectarea gunoaielor.

 

 

Adauga comentariu