Borșeni din Maramureș CONSTRUIESC case de vacanță PE APĂ în Maldive după ce au UIMIT lumea întreagă cu standurile lor la marile expoziții INTERNAȚIONALE

Echipa de muncitori borșeni din Maramureș a lui Giovani Timiș (foto dreapta) se află de mai bine de o lună de zile în Maldive, unde construiesc, pe apă, la Oceanul Indian, case de vacanță. Asta după ce, în ultimii ani i-am întâlnit la marile expoziții internaționale ale Europei, realizând standuri pentru cele mai mari firme ale lumii. Harnicii borșeni au uimit lumea cu realizările lor la târgurile de mobilă, auto-moto, de produse farmaceutice sau gastronomie, la unele dintre ele însoțindu-i și realizând emisiuni tv sau reportaje scrise. Tot mai multe firme i-au angajat, șantierele lor fiind deschise uneori, în același timp, în cele mai mari orrașe europene din mai multe țări.

Maramureșenii lucrează acum de zor pe micuța insulă Bathala, un adevărat paradis pentru turiști. 35 de muncitori construiesc pe apă, case de vacanță cu toate utilitățile. Majoritatea lor sunt din Borșa dar echipa mai are și angajați din Iași și București. Și pentru ei, construcțiile care vor oferi o vacanță de vis pentru mulți turiști din întreaga lume sunt o premieră.

“Am fost contactat pentru această lucrare de un fost coleg cu care am lucrat împreună acum 15 ani. Este și pentru noi un proiect în premieră. Noi facem finisajele de toate tipurile. Partea de beton, fundațiile, au fost gata când noi am ajuns în Maldive. Practic facem montarea caselor, instalațiile sanitare, instalațiile electrice, aerul condiționat, geamurile, ușile și acoperișurile. Predăm casa la cheie cum se spune”, ne-a declarat, în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare, Giovani Timiș, proprietarul firmei din Borșa, Maramureș.

Moroșenii sunt în Maldive din 1 februarie iar lucrul contractat este pentru două luni. Oamenilor nu le-a fost chiar ușor să treacă de la iarna grea de acasă la temperaturi medii de 32 de grade Celsius și cu o schimbare de fus orar de câteva ore.

Cele 24 de case pe apă trebuie să fie gata cât mai repede pentru că din 10 aprilie, insula este deschisă publicului iar primii turiști care vor dormi în casele făcute de borșeni se pregătesc deja de vacanță.

Practic are loc o renaștere a insulei. Toate clădirile de peste 30 de ani au fost dărâmate și sunt înlocuite acum cu altele noi. Pe insulă mai sunt vreo 40 de case construite de echipe formate mai mult din muncitori indieni. O casă făcută de maramureșeni are în jur de 55 m.p. și are de toate utilitățile la nivel de lux iar împreună cu peisajuj din jur poți spune că este făcută în Rai.

“Casele au dormitor, cameră de baie, dressing, terasă la ocean. Construcția este din lemn și rigips. Pe exterior folosim un lemn special care să reziste climei, umidității și apei sărate a oceanului. Execuția o facem noi iar proiectarea a fost făcută de o firmă italiană. Materialele sunt aduse cu nava, în port, de unde sunt transferate la noi”, ne-a mai spus Giovani, proprietarul firmei RMT Borșa.

În prezent, în Maldive, din cele 1100 de insule pe 140 dintre ele există resorturi de vile pe apă, precum cele construite de românii din Maramureș. Dezvoltatorii, de obicei tour-operatori, își doresc pe viitor, însemnând în următorii 10 ani, să mai construiască pe încă 100 de insule. Se dorește astfel, creșeterea numărului de turiști anual de la 1,5 milioane la 6 milioane.

Și firma din Borșa are planuri de viitor, tot aici în Maldive.

“Mi s-a sugerat să-mi deschid și eu o afacere aici, de proiectare și execuție. Sper ca în fiecare an să avem câte o lucrare în Maldive. Directorul insulei este un cetățean neamț. De obicei se construiește pe fiecare insulă un singur resort. Insulele sunt foarte mici. Pe lângă resortul pe care îl facem noi mai există un restaurant și un mic magazin de suveniruri. Media mărimii unei insule este de 250/150 metri, insula pe care suntem noi fiind de 300/200 metri. Costă milioane de euro să dezvolți o astfel de insulă dar cu toate acestea se constriește pe tot mai multe dintre ele”, a adăugat Timiș.

Pentru a-ți deschide o afacere în Maldive ai nevoie, obligatoriu, de un asociat maldivian, insulele se iau în concesiune iar printre muncitori este musai să fie angajați și localnici, ca măsuri de protecție a forței de muncă de aici.

Muncitorii lui Giovani dorm pe o altă insula iar dimineața și seara, merg și se întorc de la serviciu cu două bărci rapide, pentru că pe insula unde lucrează totul este în construcție iar în mai puțin de o lună de zile, locul va fi plin de turiști care se vor relaxa, vor face sufundări în paradisul acvatic, printre rechini și delfini. Astfel de locații sunt pentru relaxare, fără cluburi de noapte ori discoteci. Deconectarea aceasta costă, cu transfer cu hidroavionul, până la 10-12.000 de euro de persoană pentru o săptămână. Există și variante mai ieftine în jur de 6.000 de euro, transferul de la aeroport făcându-se cu barca rapidă iar condițiile de cazare fiind mai modeste.

Foto sus: În așteptarea bărcilor, spre locul de muncă

Instalarea pe o insula nouă nu este ușoară. Se începe cu montarea generatoarelor de curent și cu instalația de desalinizare a apei, pentru că nu există nici curent electric nici apă potabilă. Toată lumea ajunge pentru început pe insula Male, capitala-mușuroi unde, pe o suprafață de 5 kilometri pătrați sunt 100.000 de oameni pe jumătate din ea, iar pe cealaltă jumătate funcționând aeroportul. De aici se fac transferurile cu hidroavioanele sau bărcile rapide.

În prezent se construiește tor mai departe de insula capitală și s-a ajuns până la insule aflate la distanțe de 100-150 de kilometri. Muncitorii lui Giovani lucrează pe insula Bathala, la o distanță de aproximativ 70 de km de capitală, la 20 de minute de mers cu hidroavionul sau la o oră de străbătut cu barca.

În cel mult două săptămâni, moroșenii vor fi plecați din Maldive iar în urma lor vor rămâne pregătite pentru turiștii pretențioși și cu dare de mână, 24 de case de lux pe ocean. Mai rămâne și mândria de a fi făcute de oameni harnici de pe la noi, despre care se vorbește atât de rar.

 

 

 

Adauga comentariu