CCR a decis: ALEȘII nu vor primi PENSII SPECIALE. Vezi reacțiile la CALD și de ce primarul Cavnicului crede că o RENTĂ VIAGERĂ ar fi potrivită

Judecătorii Curții Constituționale au decis, azi, că prevederile Legii privind Codul administrativ al României sunt neconforme cu Legea fundamentală.

CCR a admis, astfel, obiecția de neconstituționalitate formulată de 44 de deputați ai PNL, USR și PMP, precum și de șase deputați neafiliați. O obiecție similară fusese depusă și de președintele Klaus Iohannis. Pe 31 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în luna iulie proiectul Codului administrativ, cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” şi 15 abţineri.

Printre altele, legea prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate, precum şi faptul că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

REACȚII la cald. PMP se bate cu pumnul în piept

Lucian Morar, primarul PMP din Ulmeni care a uimit o țară întreagă cu nunta sa de faraon a militat mereu pentru ca primarii să nu beneficieze de pensii speciale și spune că nici parlamentarii nu ar trebui să aibă astfel de beneficii:

“Mă bucur din tot sufletul, CCR ( Curtea Constitutiona a României ) a hotărât că pensiile speciale a PRIMARILOR sunt nelegale, îmi doresc la fel de mult să se modifice legea în așa fel încât și PARLAMENTARII să nu beneficieze de acest furt din banii dumneavoastră!”, e mesajul edilului pe Facebook.

Deputatul PMP Adrian Todoran (foto sus) este parlamentarul care a împânzit presa și Facebookul cu mesaje împotriva pensiilor speciale. Azi, după decizia CCR, deputatul Todoran a declarat pentru Ziarul de Baia Mare:

“Eliminarea pensiilor speciale a fost şi este unul dintre principalele obiective urmărite de mine în acest mandat de deputat. Aşa cum anunţam încă din toamna anului 2016, în Parlamentul României voi lupta pentru eliminarea privilegiilor aberante pe care anumiţi aleşi le au. Iată că după mai puţin de doi ani de mandat, eforturile mele şi ale colegilor din opoziţie (PMP şi USR) sunt răsplătite cu o recunoaştere extrem de importantă.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional Codul administrativ inventat de Coaliţia PSD – ALDE şi votat în iulie 2018, blocând în acest fel un abuz evident, menit a favoriza o clasă socială ce nu are nimic special şi care nu merită privilegii de tip oligarhic. Aleşii locali, cum ar fi primarii, viceprimarii sau preşedinţii ori vicepreşedinţii consiliilor judeţene, nu pot fi deasupra legii, toţi cetăţenii fiind egali. În concluzie, se supun acesteia.

Acelaşi principiu se aplică şi parlamentarilor, fapt pentru care mă voi opune oricăror încercări de a li se acorda acestora favoruri aparte. Azi, Curtea Constituţională dovedeşte coloană vertebrală, arătând că nu este o instituţie ce răspunde întotdeauna comenzilor politice.”

Petru Vlașin (PSD), Vadu Izei: “Nu ar fi fost corect să avem”

Petru Vlașin este la al doilea mandat ca primar. Un o simplu, cu bun simț, care a venit la primărie din mediul de afaceri de la Sighetu Marmației a declarat pentru Zirul de Baia Mare:

“Nu era corect să avem. Ce facem noi să avem în plus față de alți angajați? Să le dea celor care nu au pensii bune. Mie nu-mi trebuie”.

Vladimir Petruț (PSD), Cavnic: “Corect era o rentă viageră

Discuția cu Vladimir Petruț (foto sus), primarul PSD din Cavnic scoate în evidență elemente interesante. Cu toate că nu este de acord cu pensia specială el spune că o lege care interzice primarului anumite drepturi trebuie să fie compensatore:

“Pensia specială e o prostie. Mai bine ar modifica legea ca primarii să primească o rentă viageră. Puțini oameni știu că primarii au indemnizație nu salariu. Indiferent de vechime, de studii, primești aceeași indemnizație. Știu primar în Sălaj care este primar de pe vremea lui Ceușescu și va avea o pensie de 780 de lei. E corect? Din păcate noi, primarii nu constribuim la șomaj, de exemplu. Eu dacă nu voi mai fi primar nu am dreptul la ajutorul de șomaj, e corect? Mie mi se intrezice prin lege să am alte actvități, deci mi se iau niște drepturi și mi se pare corect să fiu compensat dar nu cu pensie specială ci cu o rentă viageră așa cum se face și în alte state ale Uniunii Europene. ”

Nicolae David (PSD), Ieud: “Măcar salariile sunt mai rezonabile”

Nicolae David este unul din primarii cu vechime din Maramureș, fiind la al cincilea mandat. Contactat telefonic de Ziarul de Baia Mare, el ne-a declarat cu privire la neconstituționalitatea pensiilor aleșilor:

“Dacă nu-s contituționale, nu-s, asta e. Măcar indemnizațiile sunt mai rezonabile. Eu am în jur de 6000 de lei dar am avut și 3000 de lei lunar. Este corect să primim pensie după principiul contributivității așa cum ar trebui să se întâmple și cu parlamentarii”.

 

 

 

Adauga comentariu