Ce le RECOMANDĂ polițiștii copiilor pentru o VACANȚĂ fără evenimente negative. Ce trebuie să facă pe stradă dar și în lumea VIRTUALĂ

Polițiștii maramureșeni vin cu o serie de sfaturi pentru copiii aflați în vacanță. Primele recomandări se referă la joacă sau distracție în spațiul public. Nu în ultimul rând, oamenii legii îi sfăturesc să nu folosească drumul public pntru mersul pe role ori cu bicicleta.

Alegeți locurile de joacă amenajate în spații adecvate, departe de arterele rutiere! În niciun caz nu vă jucați pe stradă, chiar dacă traficul rutier este redus!

          Respectați regulile de circulație indiferent dacă vă deplasați pe drumurile publice în calitate de pietoni sau bicicliști.

          Nu vă plimbați cu rolele pe stradă! Folosiți-le în parcuri sau în zone ferite de circulația autovehiculelor!

          Traversați strada pe trecerile pentru pietoni ! Asigurați-vă  temeinic înainte de a traversa! Nu alergați, nu vă opriți și nu vă întoarceți din drum atunci când traversați partea carosabilă.

          Nu vă angajați în traversarea străzii prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

          Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasați-vă numai pe partea stângă a părţii carosabile şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul.

          Vă reamintim că, pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta de cel puţin 14 ani. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, în parcuri sau în interiorul unor proprietăţi private. De asemenea, bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem de direcţie adecvat și funcţional şi să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră.

LUMEA VIRTUALĂ, o lume nesigură și periculoasă pentru cei mici

          Atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi străinilor date personale sau despre familia dumneavoastră. Nu dezvăluiţi parolele altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi întrucât există riscul ca adresa dumneavoastră de e-mail să fie folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam-uri în numele vostru.

          Nu răspundeţi la mesajele care vă supăra sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite! Discutați deschis cu părinții şi explicaţi-le ce v-a îngrijorat. Puteţi scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai doriți să comunicaţi.

          Nu trimiteţi imagini jignitoare sau mesaje care ar putea să le provoace celorlalți frică sau să-i pună în pericol.

          Nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet. Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.

          Nu acceptați bunuri, nici măcar produse alimentare, de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!

          Nu vă împrieteniţi cu persoane care manifestă un comportament deviant şi nu intraţi în anturaje dubioase!

          Evitați discuțiile în contradictoriu și nu încercați să vă impuneți prin violență! Nu vă bruscați partenerii de joacă!

          Dacă plecați în drumeții, nu vă îndepărtaţi de grup sau de persoana adultă care vă însoţeşte!

          Nu mergeți în locurile unde se consumă alcool, substanțe nocive sau unde se practică jocuri de noroc!

          Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de divertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.

          Nu oferiţi mobilul unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.

 

Adauga comentariu