Cerșetori cu ștaif sau medici fără demnitate? Șpăgarii din Spitalul Județean Baia Mare stau la mila pacienților. Sunt precum cerșetorii din parcările supermarketurilor

Cu toate că Ministrul Sorina Pintea a crescut salariile în sistemul de sănătate românesc, tocmai ca să înlăture șpaga, pe secțiile Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” unele infirmiere, asistenți și medici nu mișcă un deget ”dacă nu le dai ceva” (n.r.-expresie folosită de pacienți).

Vechile metehne rămân Biblia lui Dumnezeu exact ca și în cazul cerșetorilor și al prostituatelor.

Asistenții și medicii, oameni școliți, stau cu mâna întinsă fără să țină cont că sunt la locul de muncă și că sunt plătiți pentru ceea ce fac. Le lipsește demnitatea, le lipsește mândria, le lipsește respectul de sine și chiar am putea spune că sunt niște ”cerșetori” cu ... ștaif.

Pentru umila sumă de 10 lei, o asistentă, spre exemplu, e în stare să îți mângâie spatele, mâinile sau să îți sufle și în păr dacă este necesar. Pacientul care nu dispune sau nu dorește să-i dea bani este tratat cu indiferență și replici acide. Îl face pe om să se simtă ca un că...at.

Aceeași tactică o au și medicii însă aceștia joacă în Hard League, deoarece nu se rezumă la zecile de lei ci la sutele de lei. Sunt doctori care refuză să te opereze, din varii motive idioate, dacă tu ”ai uitat” să le dai plicul ”milei”.

Nu o dată la Spitalul Județean s-au organizat flagranturi și percheziții. Există medici cu dosare pe rol, dar și cu condamnări. Chiar și așa, ceilalți șpăgari nu s-au speriat, nu și-au temut libertatea. Continuă, și la această oră, să cerșească câteva sute de lei. E drept că se adună și fac averi.

Mojicia, nemernicismul și tupeul jegos sunt principalele aspecte care-i caracterizează. De la plecarea lui Pintea, spitalul a ajuns o instituție ”infectă” (la figurat) care nu a păstrat lucrurile importante lăsate de ea.

Repulsia pe care o are lumea față de acest segment social e de înțeles. Mulți vor zice, de ce pacienții le dau aceste plicuri? Vă spunem noi! Deoarece vor să trăiască. Deoarece își iubesc viața, își iubesc familiile, deoarece mai au lucruri neterminate de rezolvat, etc, etc. De aceea!

Și atunci, cum putem eradica această mafie medicală din Spitalul Județean din Baia Mare?

O variantă ar fi ca omul să se îndrepte înspre IPJ, DGA, DNA, dar în acest caz, credeți că cineva din Spitalul cu pricina îl va mai salva?

Noi am pune pe fiecare coridor de pe secțiile unității medicale un anunț care să sune așa:

”Medicii, asistenții și infirmierele de pe această secție sunt oameni demni care nu primesc șpagă, care nu stau la mila pacienților. Șpaga e o infracțiune! Nu oferiți bani deoarece veți fi raportați la Poliție.”

Adauga comentariu