Corespondență. VIDEO-REPORTAJ. Românii i-au DETRONAT pe polonezi la numărul turiștilor STRĂINI la Hajduszoboszlo (Ungaria) și suntem pe primul loc. BĂIMĂRENII sunt cei mai fideli. CIFRE IMPRESIONANTE

Baia Mare este împânzită de panouri publicitare care promovează Ungaria și în special stațiunea Hajduszoboszlo. Cea mai cunoscută apă minerală, îmbuteliată, din micuța stațiune a țării vecine, care poartă numele geologului care a descoperit apa termală sau “aurul lichid” al Ungariei, românul de origine maghiară, Pavai Vajna, este aproape în toate magazinele mici, de cartier, din municipiul Baia Mare.

Mai mult, prezența la târgurile de turism ale Băii Mari, a reprezentanților primăriei Hajduszoboszlo, a hotelierilor și proprietarilor de spații private de cazare fac din băimăreni, cei mai fideli turiști români în stațiunea care deține cel mai mare Complex Acvatic din Europa, având o suprafață de peste 30 hectare.

Complexul este al comunității locale, primăria din Hajduszoboszlo deținând 98% din acțiuni, restul de 2% fiind ale celor aproximativ 500 de angajați ai Hungarospa, ONG-ul care gestionează activitatea complexului.

Dacă anul trecut, la începutul verii, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliștii din România, autoritățile din Hajduszoboszlo anunțau că polonezii sunt pe primul loc în topul turiștilor străini, românii find pe locul doi, ultima statistică indică o răsturnare de situație. Numărul turiștilor români la Hajduszoboszlo a crescut cu 10,6% și astfel i-am detronat pe polonezi, conform interviului dat în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare de Eniko Levay, reprezentanta Complexului Acvatic de stat din Hajduszoboszlo.

“Românii, și aici i-aș remarca pe băimăreni, sunt cei mai fideli turiști și astfel sunt pe primul loc în topul străinilor care ne vizitează. Românii se întorc mai mereu la noi, le place aici și noi ne străduim să le facem șederea cât mai plăcură prin servicii noi și de o calitate cât mai ridicată. Băimărenii în general vin pe tot parcursul anului, chiar și în sezonul rece”, ne-a mai spus Eniko Levay. 

 

În 2018, Hajduszoboszlo a fost vizitată de 1,8 milioane de turiști, fiind o localitate mică, cu 24.000 de locuitori și, interesant, având un număr aproximativ egal de locuri de cazare, la hoteluri, pensiuni sau case private. Hajduszoboszlo este stațiunea cu cei mai mulți turiști din Ungaria, după Budapesta, chiar dacă după numărul de locuitori nu se află nici măcar în top 20 al orașelor maghiare.

Anul trecut, numărul românilor în stațiune a fost de 17.786 (15.959 în 2017) față de 10.335 de polonezi (11.402 în 2017).

Românii au petrecut aici 53.745 de nopți, cu o medie pe sejur de 3,2 nopți, polonezii stând 45.179 de nopți, având media de 4,37 de nopți, adică un pic mai mare decât a noastră. Deci, în medie, noi am fost mai mulți, am venit mai des dar am stat mai puțin de fiecare dată.

55.129 de vizitatori străini au fost anul trecut la Hajdu, petrecând împreună 1,2 milioane de nopți, unii dintre ei aflându-se în stațiune pentru mai puțin de o zi, intrând doar în Complexul acvatic și întorcându-se acasă. Este vorba de turiștii care locuiesc foarte aproape de vamă și care fac o drumeție doar pe parcursul zilei.

Din cei 1,8 milioane de turiști, 800.000 au fost la băi termale de tratament iar numărul celor care au preferat Aquapalace (foto jos) a atins 300.000.

În cadrul celui mai mare Complex acvatic din Europa din Hajduszoboszlo se află și primul Aqua Parc din Ungaria, iar unul din hotelurile din Hajduszoboszlo, aparținând de primărie, este primul hotel construit în stațiune, având la parter multe cabinete de tratament, transformându-l și într-o veritabilă clinică.

Directorul Complexului din Hajduszoboszlo, Gyula Czegledi, este și președintele Asociației Ștrandurilor termale din întrega Ungarie.

Cifrele din statistică se referă la primele 10 luni ale anului trecut.

Aqua Palace în imagini

 

 

 

 

Adauga comentariu