CRĂCIUN ca-n BASME la Cavnic. Turiști din Franța, Spania, Italia. Cei din Constanța au rămas impresionați de BRONDOȘII care i-au colindat

Stațiunea Cavnic din Maramaureș este plină de turiști. Nu mai există locuri de cazare libere și este imposibil să mai poți parca undeva o mașină. Micul oraș cu doar 5000 de locuitori a primit în aceste zile în jur de 1000 de turiști din toată țara dar și din străinătate, potrivit primarului Vladimir Petruț. (foto jos)

“Turiștii au început să vină de sâmbătă, de peste tot. Din țară dar și din străinătate. Avem și două grupuri din Constanța. Au spus că muntele e la fel de fascinant ca marea. Am înțeles de la ei că sunt pentru primna dată la Cavnic. Sper să se obișnuiască cu schiurile. Avem turiști din Franța, Spania, Italia. Pachetele turistice cuprind mai multe nopți. Cei care și-au petrecur Crăciunul la Cavnic încep să plece de mâine, îi așteptăm și la anul”, a spus edilul pentru Ziarul de Baia Mare.

Temperaturile sunt obișnuite pentru acest sezon, de exemplu azi-noapte fiind -4 grade Celsius iar stratul de zăpadă măsoară 44 de centimetri. Cele două zone schiabile, Icoana și Superski sunt arhipline de iubitorii sporturilor de iarnă. Un motiv în plus este acela că de anul acesta aici funcționează și un patinoar.

Pe lângă bucuria zăpezii, turiștii au fost uimiți de frumusețea colindelor din Maramureș, dansul brondoșilor fiind cel mai apreciat, unii văzând pe viu, pentru prima dată, un astfel de ritual.

“Este minunat dar și înspăimântător. Parcă suntem într-un basm aici. Bondoșii sunt pentru noi, care nu am mai văzut așa ceva, niște personaje mitologice parcă. E zăpadă, e mâncare extraordinară, pârtiile sunt bune, dar prea puține locuri de parcare”, a scris o turistă din Constanța pe o pagină de socializare.

Una peste alta, Crăciunul la Cavnic a fost de poveste și de povestit.

Unde mai este zăpadă în Maramureș

Stratul de zăpadă masoara acum: 52 cm la Baiut, 44 cm la Cavnic, 37 cm la Firiza, 35 cm la Luheu, 25 cm in Baia Borsa, 24 cm la Vf. Iezer, 23 cm la Coroieni, 22 cm la Grosii Tibelsului si Mara,  17 cm la Ocna Sugatag, 15 cm la Targu Lapus si Valea Viseului, 6 cm la Sighetu Marmatiei, 3 cm in Baia Mare, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș (ISU).         

           Vremea ramane si astazi in general inchisa. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse, mai ales in cursul zilei, va ninge. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari la munte viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 0 si 2 grade iar cele minime intre -3 si 0 grade, ne-a declarant Dan Bucă, purtător de cuvânt Prefectura Maramureș.

 

 

Adauga comentariu