A demascat SCLAVIA ASISTENȚILOR MEDICALI și a devenit EROINA lor: “Nenorociții din Guvern își bat joc de existența noastră!” Directorul Spitalului Baia Mare explică de ce NU S-AU DAT SALARIILE și calmează spiritele: “Așa e în întreaga țară”

Întârzierea salariilor la Spitalului Județean de Urgență Baia Mare cu aproape 5 zile a creat o stare de nervozitate ieșită din comun. Pentru că nu și-au primit nici măcar fluturașii, angajații au început să-și pună fel de fel de întrebări iar sindicatele au intrat pe fir și au purtat discuții cu conducerea unității spitalicești și cu ordonotarorul principal de credite, Consiliul Județean Maramureș. Pe fir a mers și Ziarul de Baia Mare care a aflat că aceste lucruri au stat la baza unei postări de azi pe Facebook, care scoate însă la lumină o lume necunoscută și anume SCLAVIA ASISTENȚILOR medicali din întreaga țară. Și situația salariilor pe luna ianuarie este una generalizată la nivelul întregii Românii.

Maricica Veress este o asistentă cu notorietate în rândul colegilor din spital. Lucrează pe secția Obstretică-Ginecologie și are adesea un cuvânt greu de spus atunci când asistenții poartă diferite negocieri cu conducerea unității. Azi, potrivit colegilor săi, Maricica a devenit eroina lor după ce a postat pe Facebook următorul mesaj:

“Obosita.epuizata....dupa atatea nopti.te asezi in pat sa te odihnesti.dar somnul nu mai vine.Iti creste tensiunea!Pentru ca nenorocitii si nenorocitele din Guvern isi bat joc de existenta noastra.a bietilor asistenti medicali.S a tot mediatizat ca avem salarii mari.Ce salarii mari.mizerabililor?Treziti va sugacilor si taieti va salariile voua.nu tot de la cei cu salarii mici.Sa va bata Dumnezeu si sa ajungeti toti in fundul pamantului#O tara de cacat!!!!!”

Dur dar adevărat. Fără alte explicații, reiese că salariile care urmează să fie plătite vor fi mai mici. Răbufnirea colegilor săi a fost una imediată, zeci de mesaje se susținere primind rândurile potate mai sus.

Lucrează ÎN LOCUL MEDICILOR

Petrut Melinda s-a alăturat Maricicăi Vereș și a spus lucruri neștiute de către publicul larg:  

“Maricica draga aceștia au tăiat întotdeauna de la cei mulți și de la cei proști ,ei nu știu ce înseamnă sa lucrezi câte 5-6 nopți ,sa lucrezi sâmbătă.,duminica sa lucrezi de sărbători ,sa lucrezi fără nici o pauza în flux continuu 8 ore sa mai faci și munca medicului sa îi faci concediile medicale care sunt responsabilitatea medicului ca doar cine sa iti i-a apărarea nimeni,asistenții șefi merg la raport și nu au de zis nimic ,că ce sa zică ?ca personalul lui nu mai rezista și ca pica pe capete? Deci Maricica nimeni nu v-a lupta pt.noi chiar din contra suntem amenințate și sa completam toate foile din F.O..” (foaia de observație – nota redacției)

Maricica Veress (foto jos) a adăugat: „Muncim ca proastele.sambata.duminica.nu mai stim de sarbatori....si pt ce?”

Desigur că anumite zile de la finele săptămânii sunt plătite și altele nu iar în schimbul acestora din urmă, asistenții medicali primesc, teoretic, zile libere. Spunem teoretic pentru că, din cauza personalului insuficient, aceste zile nu pot fi luate și așa rămân practic nerecompensate.

Mihai Surdu a scris și el: „Aveți dreptate că fara asistenta medicala și infirmieră dr sunt zero barat. Mulți dr nici foiile de observație nu și le fac doar să ia șpagă cât mai grasă”.

HORROR: Cu mâinile CUSUTE la serviciu

După zeci de mesaje de susținere, asistenta Maricica Veress susține cele scrie mai sus și ne-a demonstrat cu o fotografie în care îi vedem efectiv firele din palma cusută, hal în care a fost nevoită să mergă la serviciu, din devotament față de profesie și față de bolnavi.

“Acum 4 ani asa am mers la munca.nu am stat pe foaie de boala.asistenta constiincioasa.Si acum sa fim bataie de joc?Pana cand?????Nu se mai poate.”

Epuizați. Fac 80% din munca medicilor!

Simona Beregi a scris următorul mesaj:

„Ne epuizam cu fiecare zi, ne expunem infectiilor , riscandu ne propria sanatate, apoi pe cea a familiei la care ne ducem franti , iar ei merg acasa relaxati cum dorm prin scaune directoriale......of Doamne.....cat vom mai indura......”

Ucu Wolf: „Gata până aici ar trebui să fim uniți cu toții si sa ne facem doar ce scrie in fișa postului nu sa facem 80% munca medicilor si ei sa ia de 10 ori salarii mai mai decat noi.Unitate si revoltă”, cere asistentul!

Trădați de SANITAS

O altă persoană angajată la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, Berciu Gheorghe vine cu date lămuritoare dar și cu acuzații la adresa SANITAS. Până la această oră nu am reuțit să obținem un punct de vedere de la SANITAS ci doar informații de la conducerea spitalului legate de negocierile cu sindicaliștii.

 “In urma cu circa un an si jumatate eram in tratative cu Guvernul, in urma protestelor de strada. Am ajuns la intelegere sa scoata din anvelopa de 30% tichetele de masa si ZNLurile ( munca in zile nelucratoare-week end si sarbatori). Din pacate, Sanitasul a tradat miscarea sindicala atunci cand Dragnea si Tudose au venit la ei la Consiliul National, au scos intradevar bonurile de masa DAR DOAR PANA LA INTAI IANUARIE 2018 din cei 30%, iar ZNL urile nu. Acum Solidaritatea Sanitara se lupta pentru a indrepta aceasta prostie a Sanitasului.

Spitalul cel mai MARE cu salari mai MICI decât la spitale mărunte

O altă problemă este aceea că asistenții Spitalului Județean de Urgență Baia Mare au salarii mai mici decât colegii lor din județ de la spitale mult mai mici.

“Sa ai tu salar mai mic decât în Sighetu ,Borșa ,Vișeu este strigător la cer de unde toate cazurile sunt trimise la Baia Mare”, a scris Petruț Melinda

Ordonanța care a întors țara pe dos. Managerul Vasile Pop: “Sunt bani. Situația e la nivel național”

OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1116, sâmbătă, 29 decembrie 2018 este practic mărul discordiei și în Sănătate.

Practic, prin această ordonanță, indemnizațiile de hrană ale angajaților spitalelor sunt introduse în sporuri, din luna ianuarie a acestui an, numai că legea spune că sporurile nu pot să depășească 30% din anveloparea salarială. Această introducere depășește însă procentul de 30% fapt pentru care s-au căutat soluții pentru acoperirea financiară a surplusului ceea ce a dus la întârzierea acordării salariilor.

“De la ordonatorul principal de credite, care în cazul nostru este Consiliul Județean (CJ) Maramureș am obținut ca sporurile să fie în procent de 33,97 % după ce s-au ajustat de la alte instituții din subordinea sa. La această oră se lucrează la statele noi de plată. Bani există. Sunt în Trezorerie. Statele de plată au fost gata de vineri dar au trebuit refăcute să ne încadrăm în ceea ce spune Ordonanța 114, asupra modalității de recuperare a acelui surplus. Probelma este peste tot în țară. Salariile se vor da mâine sau poimâine”, a declarat în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare, managerul dr. Vasile Pop (foto jos).

Pop: “Nu luăm de la bolnavi să săm salarii”

Șeful unității spitalicești recunoaște însă că toți vor avea din păcate de suferit de pe urma acestei ordonanțe și că întreg personalul spitalului vor pierde câte ceva însă a ținut să precizeze că prioritățile spitalului sunt bolnavii și nu salariile:

“Nu ne dorim să scadă salariile. Avem și angajați cu salariul minim pe economie care pot pierde pînă la 25% din salariu însă aici vom veni cu plăți compensatorii din veniturile instituției. În urma negocierilor de azi cu sindicatele, care au avut păreri diferite, am ajuns la o înțelegere că dacă se va umbla la sporuri să se taie la toți în mod egal. Prioritatea principală a noastră este bolnavul și problemele sale de sănătate. Nu vom lua de la bolnavi să dăm salarii. Nu vom lua de la medicamente să dăm alte avantaje. Trebuie să avem această viziune sănătoasă, ne place sau nu ne place”

Munca doctorului nu o face asistentul. “INEPȚII”, spune directorul

Referitor la acuzațiile asistenților medicali, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare a făcut în exclusivitate pentru ziarul nostru următoarea declarație:

“Sâmbetele și dumincile sunt plătite sau se primesc la schimb zile libere. Munca se face în echipă. Eu pot să deleg ca un asistent să facă un pansament sau să facă o injecție. Brancardierul are rolul său. Infiermiera are rolul ei. Actul medical îl face însă doctorul, asistentul instrumentează, ajută și este foarte important acest lucru. Asistenții participă la rapoartele de gardă dar la propriile rapoarte în fiecare zi de joi. Dimineața avem rapoarte de gardă commune, pe fiecare secție. La rapoartele pe spital participă doar asistenții șefi. Faptul că asistenții lucrează în locul medicilor sunt inepții”

 

Adauga comentariu