EXCLUSIV. Povestea lui BOGDAN Ștețco, ÎNGERUL adult cu minte de COPIL, de la care s-au prelevat organele pentru a SALVA 5 vieți. AFLĂ ce dorea să facă la BISERICA spre care se îndrepta când a fost ACCIDENTAT de o mașină

Ziarul de Baia Mare vă prezintă în exclusivitate, povestea lui Bogdan Ștețco din Borșa (foto dreapta, alături de mama sa Ileana), decedat într-un accident de circulație, în urmă cu câteva zile. Este știut faptul că organele prelevate de la Bogdan, aflat în moarte cerebrală, au ajuns la 5 persoane care altfel nu ar mai fi avut nicio șansă la viață. Azi, el a fost declarat Cetățean de onoare al orașului Borșa, postmortem.

Bogdan avea doar 34 de ani și era în puterea vieții, cum se spune. Nu știa că răutatea există. Era inocent. Nu cunoștea ura. Invidia era un sentiment străin pentru el. Cunoștea doar iubirea și binele. Bogdan suferea de o anumită formă de retard iar mintea îi era cam a unui copil de vreo șapte anișori. Nici școala specială nu a terminat-o dar purta discuții elevate cu adulții, mascându-și mai mereu problemele de sănătate.

“Dacă nu îl cunoșteai bine, ziceai că e un adult normal. Nu era obraznic, a fost un om bun, iubit de toți. Cu toate că avea mintea unui copil parcă era un psiholog. Vorbea despre viață, despre politicieni, despre soarta țării. știa ce ar trebui făcut să ne mergă mai bine. Îi plăcea să fie în mijlocul atenției. A vrut toată viața să ajungă om mare, să lase în urma sa ceva, să se vorbească mereu despre el”, a declarat în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare, Giovani Timiș, verișorul lui Bogdan. (foto jos)

 

Iată că într-un fel, chiar dacă dramatic, visul lui Bogdan s-a împlinit. Cine nu vorbește acum de el? Cine nu laudă altruismul familei sale, care din durere și-a făcut și o mulțime de bucurii?

Lui Bogdan i s-au prelevat organele printre care și plămânii, însă pentru că pe lista de așteptare a pacienților din România nu se găsea nicio persoană compatibilă, plămânii au fost trimiși în Olanda, prin intermediul agenției Eurotransplant.

Între timp, la centrele de transplant din Cluj și București au fost chemați mai mulți pacienți pentru testele de compatibilitate, principala prioritate fiind transplantul de cord.

Odată prelevați, rinichii au ajuns la Cluj, unde au fost transplantați unor pacienți, iar ficatul și cordul au plecat către capitală, la bordul aceleiași aeronave militare. Aici, ficatul a fost transplantat la Institutul Fundeni unui pacient de 43 de ani, care fusese diagnosticat cu ciroză hepatică în urmă cu 3 ani.

La institulul Fundeni a fost vorba de cel de-al 52-lea transplant hepatic efectuat în acest an, în timp ce la Floreasca a fost primul transplant de cord din 2018. Transplantul de inimă a fost făcut de echipa de la spitalul Floreasca, sub coordonarea medicului Șerban Brădișteanu, unui pacient de 41 de ani, care aștepta o astfel de intervenție de doi ani, potrivit publicației sanatateabuzoiana.ro

ULTIMELE ore. Drumul la biserică a fost frânt de... moarte!

Pentru Bogdan, mama verișorului său Giovani Timiș, era o a doua mamă.

“Mamei îi plăcea să-l asculte. Vorbeau mult și des. A fost la mama cu puțin timp înainte de accident”, ne-a mai declarat Giovani.

Cu toate că avea la cei 34 de ani mintea unui copil, emana ceva Dumnezeiesc, lucru pe care-l simțeau cei apropiați. Stări inexplicabile le aveau cei care dialogau cu el.

”În fiecare zi venea pe la mine și beam cafeaua împreună. Avea un dar aparte. Cu problemele lui de sănătate, mintea parcă îi era mai bună ca a altora, nu mai rea. Îmi dădea putere toată ziua, e ceva ce nu-mi pot explica. Toate gândurile rele îmi erau alungate din minte după ce povesteam cu el. Bogdan vorbea mai mult, era credincios, nu lipsea niciodată de la biserică. Eu îl ascultam, mă linișteau pur și simplu vorbele sale.”, ne-a declarat Maria Timiș, mama lui Giovani și verișoară dulce cu tatăl lui Bogdan.

Bogdan avea un obicei pe care a vrut să-l respecte cu sfințenie și în ziua de vineri, ziua tragicului accident. Era zi de maslu la biserică, adică de pomenire a viilor. A oamenilor vii așa cum, uneori, sunt pomeniți și morții. Oamenii își pregătesc numele celor dragi pe care preotul să-i pomenească în biserică, de pe colile pregătite de acasă. În cadrul acestor pomeniri se fac urări de bine, de sănătate și de prosperitate.

“Vineri a venit, ca niciodată, de trei ori la mine. Mi-a zis să-i pregătesc pe o foaie numele celor din familia mea pentru pomenirile din biserică, pomelnicul cum se spune. El nu știa să scrie. I-am pregătit și mai avea un bilețel cu pomeniri de la mama lui. S-a grăbit să ajungă la biserică. I-am zis <<dar de ce te grăbești, mai stai>>. Mi-a zis <<tanti Măriucă, azi vreau să ajung mai repede>>.”

La ora 16:00 avea să înceapă slujba. Pomelnicele lui Bogdan nu au mai ajuns la preot. Au ajuns direct la Dumnezeu, pentru că la mică distanță de lăcașul de cult, Bogdan Ștețco avea să ajungă mai repede ÎNGER cu adevărat, cu 5 minute înainte de primul clopot de începere a slujbei. S-a grăbit parcă și pentru că pe listele de așteptare, sute de oameni se grăbesc să creadă că pot primi un organ și să amâne să devină la rândul lor, îngeri. O mașină l-a accidentat și restul dramei o știm deja.

Mama lui Bogdan, Ilena Ștețco: “Se întâmplă ceva Dumnezeiesc”! De azi e Cetățean de onoare, postmortem

Azi, părinții lui Bogdan, Ileana și Gavrilă Ștețco (foto jos, alături de Bogdan) au fost vizitați acasă de către reprezentanții primăriei Borșa, care le-au înmânat o diplomă care atestă faptul că Bogdan a fost declarat Cetățean de onoare al orașului, postmortem.

Cu durere în suflet dar și cu o putere inexplicabilă, precum cea descrisă de Maria Timiș, mama lui Bogdan a declarat exclusiv pentru Ziarul de Baia Mare:

“Se întâmplă ceva Dumnezeiesc. Am atâta putere în aceste zile de nici nu vă pot explica. Acea puterea pe care am avut-o și când a venit la mine domnul doctor Mureșan și mi-a spus că ar fi bine să fiu de acord să donăm organele că nu mai există cale de întoarcere. L-am sunat pe soțul meu, care este mai emotiv, dar și el, cu o putere pe care nu am crezut că o are, mi-a spus de la început: <<Fă un bine și semnează. Să facem un bine dacă pentru noi nu mai poate fi bine>>. Dumnezeu mi-a luminat mintea și cu sufletul cât un purice, am semnat și nu-mi pare rău. Așa o să trăiască ceva și din Bogdan”.

Bogdan mai are un frate și o soră și a fost cel mai mare dintre ei.

Înmormântarea va avea loc joi, 29 noiembrie de la ora 12:00, la casa părintească. Trupul lui Bogdan se va odihni veșnic în livada casei unde a crescut.

 

 

 

  

Comentarii

DARIA

28.11.2018 16:44

L-am cunoscut pe Bogdan. Era un tânăr frumos! De pe fata lui radia o blandete angelica, un zambet copilaresc si plin de bunatate de care  te molipseai. Ne astepta la poarta atunci cand veneam sa parcam masina, se ocupa de tot si era foarte amabil. Dumnezeu sa-i faca loc intre îngerii Lui!   Un gest extraordinar din partea parintilor, de a-i dona organele pentru salvarea altor vieti. De altfel  si parintii lui Bogadan sunt niste oameni deosebiti, cu inima mare, gata sa ofere oricand ajutor. Dumnezeu sa le  dea mangaiere!

Adauga comentariu