FALSUL inspector școlar de FILOSOFIE. Specializată în PSIHOLOGIE legată de BOLI le ține cercuri pedagocice PROFESORILOR de FILOSOFIE fără să aibă nicio pregătire.Cum a ajuns Antoaneta Bolchiș, de la o grădiniță de la țară să conducă elitele din învățământ

Un fapt fără precedent persistă de la mijlocul anului trecut în sistemul educațional și de învățământ din Maramureș. Un experiment nefericit, fără respectarea normelor etice și profesionale, este numirea prin detașare a profesoarei Antoneta-Georgina Bolchiș (foto sus) în funcția de inspector scolar pentru știinte socio-umane. Ziarul de Baia Mare o să vă demonstreze cum o persoană fără pregătire le ține lecții profesorilor de filosofie fără să fii făcut vreo oră din Socrate, părintele filosofiei europene, Platon, Descartes ori Aristotel.

Atunci când partidul care trebuie, PSD în cazul nostru, hotărăște că omul de casă trebuie să ocupe o funcție, o ocupă chiar dacă a le vorbi elitelor maramureșene din specializarea Filosofie este suficient să fii fost educatoare la Buciumi sau la grădinița din Șomcuta iar la liceu să fii fost un anonim psiholog școlar care a studiat despre mecanismele psihologice implicate în sănătate şi boală și psihoterapia referitoare la aceleași aspecte. Acest caz este unic, de zeci de ani în învățământul maramureșean, cee ce ne arată că Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Maramureș se golește de conținut, ca multe alte instituții și este invadat de mediocritate.

Pentru prima oară din 1956 încoace, inspectorul este de psihologie și nu de filosofie

Este pentru prima oară când funcția de Inspector scolar pentru stiinte socio-umane este ocupat de către cineva care a absolvit Facultatea de Psihologie și nu de Filosofie dar nici aceasta nu este una care să o ajute la serviciu pentru că este vorba de Facultatea de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul  Universității de Vest "Vasile Goldis" din Arad, timp de doi ani la care și-a mai adăugat 1 an de management educațional. Din anul 1956, încă din perioada tristului regim, până în prezent, acest post a fost ocupat, cum etic și profesional este obligatoriu, numai de către profesori de filosofie. Preferata PSD, nu are nici un fel de pregătire în acest domeniu. Cum poți coordona activitatea profesorilor de filosofie din județ, când tu ești de altă specializare? Bolchiș nu a predat nici o oră de filosofie sau logică, la liceu dar a ajuns să-i învețe pe cei învățați cum să o facă!

Inspectorii școlari pentru stiinte socio-umane au fost, și vi-i numim doar pe cei de la Revoluție încoace, doar de către profesori de filosofie, nume mari ai învățământului maramureșean, predând la cele mai bune licee ori colegii naționale din județ: Pavel Filip, pensionat anul trecut, profesor de filosofie dar și de alte discipline, fiind aproximativ 10 ani purtătorul de vuvânt al ISJ Maramureș, locul său fiindui luat de către Antoneta-Georgina Bolchiș, care nu are autoritatea morală să se pronunțe vizavi de activitatea profesoriulor cărora le predă. Cum să predea ori să-și expună oficial, prin rapoarte de inspecție, verdictele referitor la analiza lecțiilor predate de către adevărații profesori ai disciplinei Filosofie? Fostul inspector a predat la facultate, la mai multe licee și colegii.

Alți ocupanți ai postului pe care stă acum Antoneta-Georgina Bolchiș, cu jumătate de normă au fost: Floare Rusu, Ioan Pop și Liviu Vele, toți profesori de filosofie. Câtă lipsă de respect pentru un asemenea post, pentru o asemenea responsabilitate, să transferi pe cineva de la un liceu din Șomcuta Mare doar pe jumătate ca și cum nu există profesori adevărați, competenți și cu renume în această disciplină, care să lucreze cu normă întreagă. Este incredibil cum PSD se joacă de-a școala pentru piloșii din partid, pentru desăvârșirea lor profesională în detrimentul unui act de educație și învățământ de calitate, cu oameni pregătiți corespunzător pentru ceea ce fac, mai bine zis, în acest caz, pentru ceea ce ar trebui să facă. În acest domeniu, jumătate de normă este echivalentul în muncile agricole cu zilierii, plătiți adesea cu ora. Cât de jos poate duce incompetența politică, unul din cele mai sfinte acte din formarea tinerilor elevi din sistemul postuniversitar, actul educațional și de învățare. Totul pentru partid, umilință pentru restul lumii.

ISJ Maramureș: “Are competențe”

Sigur că titulatura de științe socio-umane o salvează sub anumite aspecte dar o umple de ridicol în majoritatea lor. Legal, este competentă să ocupe postul, potrivit ISJ Maramureș însă Ziarul de Baia Mare o să vă demonstreze cât de penibilă și lipsită de pregătire este în activități cheie ale instituției care ne garantează că este stăpânul corect al învățământului maramureșean.

“Doamna inspector are competențele necesare pentru a ocupa acest post care se referă, în ansamblu la științele socio-umane și nu doar la filosofie”, ne-a declarat prof. Adriana Meșter, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureș, care ne-a pus la dispoziție și fișa postului a inspectorului detașat pentru un an școlar.

TUPEU maxim. - Le predați profesorilor de filosofie? - Da, nu doar lor

Aceata a fost una dintre întrebările Ziarului de Baia Mare, adresată inspectoarei Antoneta-Georgina Bolchiș (foto sus) iar răspunsul a fost unul clar și sec pe care l-ați citit deja. Dar să intrăm puțin în detalii.

“Științele socio-umane cuprind psihologie, filosofie, economie, cultură civică, psihologie. Le predau profesorilor de filosofie, da, nu doar lor. Fac partea pedagogică cu ei, partea didactică, strategii de predare, metode moderne din sfera socio-umană, participative, centrate pe elevi, adaptate. Aceste întâlniri sunt întâlniri metodice, asta fac eu”, ne-a declarat Antoneta-Georgina Bolchiș.

NU POATE acorda GRADE didactice profesorilor de filosofie

Ziarul de Baia Mare vă săpune în schimb ce ar trebui să facă inspectoarea-ridicolă și nu face pentru că nu poate adică nu știe și nu știe pentru că nu a făcut carte în domeniul respectiv.

Din CV-ul său aflăm că Bolchis este profesor psiholog în cabinet de asistență psihopedagogică la Liceul Teoretic “Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare. Cea care a învățat despre mecanismele psihologice implicate în sănătate şi boală și psihoterapie ar trebui să fie în comisiile de acordare a gradelor didactice din care fac parte doi profesori universitari, un conducător de lucrare, un președinte și un inspector școlar sau metodist cu gradul didactic I și cu specialitatea echivalentă a candidatului. Toți foștii inspectori de pe postul său, pe care-l ocupă, rușinos, cu jumătate de normă, puteau face parte din asemenea comisii. Inspectorul Bolchiș, promovat forțat de PSD, nu poate participa la acordarea gradului didactic unui profesor de filosofie poentru că nu are nici specialitatea echivalentă candidatului și nu are nici gradul I, echivalentul doctoratului. Ce jenant, câtă neobrăzare din partea sa și a sistemului de învățământ maramureșean.

Ce se întâmplă totuși în acest caz, în care, de fiecare data până la Bolchiș, inspectorii școlari de pe acestă funcție participau la acordarea gradelor didactice? Inspectoratul sau chiar Bolchiș poate trimite în aceste comisii un profesor de filosofie, cu grad didactic I, edică pe cineva ca și care ar trebui să fie chiar ea.

Să recapitulăm câteva aspecte. Avem un inspector școlar. Cu jumătate de normă. În același timp, profesori de filosofie care ar putea ocupa funcția cu normă întreagă sunt lăsați pe bară pentru că nu sunt poate din PSD, nu participă la mitingurile de susținere a actualului Guvern și nici la chermezele locale ale liderilor săi. Inspectorul nu are nicio oră de folosofie însușită în nicio școală. Și ce facem? Trimitem pe altcineva, cu pregătire, în locul ei, în comisii! Asta da manevră! Câtă micime etică și profesională, cât dezinteres pentru performnanță școlară.

CERCURILE pedagogice și INSPECȚIILE, alte probleme ale inspectoarei

(Foto sus: fostul prefect PSD, Anton Rohian, felicitând-o pe inspectoarea ridicolă. În stânga, deputatul PSD Călin Matei)

O altă situație. Cercurile pedagocice ale profesorilor de filosofie care se desfășoară de două ori pe an. Bolchiș nu are autoritatea morală să se pronunțe vizavi de componența științifică a specialității. Oameni buni, ea nu înțelege ce se vorbește aici, pricepeți? E ca și crocodilul pe câmpul de cartofi.

Antoaneta, inspectoarea ridicolă, pe scurt, le dă lecții, despre cum să predea marii profesori, o specialitate despre care nu știe nimic. Să mori de râs dacă nu ar fi de plâns. Cum e posibil așa ceva?

Să mergem mai departe și să vă demonstrăm că inspectoarea noastră cu jumătate de normă, de parcă inspectoratul nu merită mai mult, nu are doar rolul de a face mucă didactică și strategii de predare, așa cum susține ea. E fals, minciună!

Toți inspectorii anterior ei au făcut inspecții, așa cum face și ea acum, pentru toate disciplinele din aria de responsabilitate deci și filosofie. Prezența inspectoarei ridicole pune sub semnul întrebării normalitatea unei bune desfășurări a unui asemenea eveniment. Orice profesor de folosofie o poate privi cu suspiciune și are dreptul de a pune la îndoială concluziile sale, care după analiza lecției trebuie să scrie într-un raport de inspecție, cee ce s-a întâmplat la orele inspectate. Ceea ce nu știți dumneavostră doamnă inspector navetist și cu juma’ de normă, că mai mult nu vă lasă diplomele lipsă, e că tocmai conținutul specific al disciplinei se transpune în mijloace pedagocice de predare.

Să nu uităm că un profesor de filosofie a făcut și poate preda psihologie, pe când invers, un profesor de psihologie nu a făcut și nici nu poate preda filosofie. Ultimul ne-a demonstrat că poate să ajungă însă inspector și să umilească prin neștiința sa, prin sfidarea lipsei cunoștințelor, un întreg univers al elitelor din disciplina Filosofie! Și o face. De ce? Pentru că poate. Pentru că fisurile abominabile din sistem îi permit, o ajută, o încurajează, o promovează. Valorile fac din ce în ce mai mult, pasul în spate. Așa a juns Antoneta-Georgina Bolchiș să naveteze între un post de consiliere psihologică a elevilor, părinților și cadrelor didactice, în perioade de criză și conflicte într-unul din care le dă peste nas marilor profesori de filosofie! Ea ascultă, nu are cum să înțeleagă conținutul științific al lecțiilor la care asistă, dar dă verdicte. Tot pentru că poate. Până când?

Foto sus, Inspectoarea Bolchiș, foarte activă în viața de partid)

Adauga comentariu