Fetița de 6 ani, Valentina Rusnac NU ESTE GĂSITĂ pentru că NU o caută cine trebuie. Polițiștii AU UITAT să-i cheme pe SALVAMONTIȘTI, singurii specializați în astfel de situații

Ziarul de Baia Mare este singura publicație care a subliniat că autoritățile se lovesc cu stângu-n dreptul în ceea ce privește acțiunea de căutare a minorei Valentina Rusnac, de 6 ani din Repedea, Maramureș.

Abia după materialul PROȘTI ca NOAPTEA. Cunoașteți fetița din IMAGINE? Normal că nu. Polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră NU AU REUȘIT să convingă părinții unei FETIȚE de 6 ani din Repedea, dispărută de acasă, să le dea o fotografie! Toți o caută, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Maramureș ne-a oferit, după aproape 3 ore și jumătate de la anunțul dispariției fetiței, fotografia de care aveam nevoie și tot la insistențele ziarului de Baia Mare am obținut și numele dispărutei.

A urmat materialul SĂ o GĂSIM pe micuța Valentina Rusnac! După ORE de căutări NU au găsit FETIȚA DE 6 ANI DISPĂRUTĂ din Repedea. Au GĂSIT însă o poză cu ea după “dușul” Ziarului de Baia Mare.

Din nefericire am avut dreptate privind șirul de gafe și incompetențe legat de acest caz și așa ne-au venit în memorie altele, soldate cu victime decedate, care li se pot imputa amatorilor din Poliție, Jandarmerie și ISU.

Dar iată cine trebuia și de ce ce trebuia implicată în acțiunea de căutare și salvare a minorei Valentina: Instituția Salvamont. Mai exact Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș.

Vă reamintim și publicăm fotografii cu protocolul semnat între instituțiile Poliție, Jandarmi, ISU și Salvamont în care se scrie negru pe alb, cu parafe din partea tuturor, că Salvamont este instituția abilitată și cu competențe în astfel de cazuri. (foto jos) A chemat cineva Salvamont în ajutor? Nu! De ce? Ne explică căpitan Oana Gonczi Alexa, purtător de cuvânt al ISU Maramureș:

“Nu aș putea să vă spun lucrul acesta. IPJ a preluat apelul. S-a sunat la dispecerat, s-a implicat poliția în prima fază și apoi s-au format echipele, polițiști, pompieri, jandarmi”.

Așa ne-am îndreptat atenția spre polițiști. Am întrebat-o pe doamna subinspector de poliție Florina Meteș, purtător de cuvânt al IPJ Maramureș, de ce Salvamont nu a fost implicat în căutările fetiței din Repedea:

“Trebuie să mă informez. Un vecin al fetiței dispărute a sunat la 112. S-a dus o echipă la fața locului, cu câine specializat și apoi au cerut ajutor de la colegi de la alte arme”.

Concluzia? Avem un pacient care trebuie operat pe creier și în loc să chemăm neurochirurgul, aducem medicul de familie. Deci, îmi mențin afirmația că sunteți proști ca noaptea, dar considerați această afirmație doar ca o dojeneală pentru că un procuror ar trebui să vă considere altceva. Cert este că sunteți părtași la agravarea situației și trebuie să răspundeți pentru asta.

Haideți să vă informăm noi ce trebuia să faceți. Trebuia să apelați în primul rând la Salvamont. De ce?

“Serviciul Public Salvamont conduce și/ sau coordonează intervenția de căutare-salvare și intervine cu resurse proprii pentru căutare-salvare a persoanei/ persoanelor ce prezintă afectarea sau se presupune o afectare a stării de sănătate în zona montană”. (foto jos)

De ce nu Jandarmeria montană? Pentru că aceasta acționează atunci când despre victimă sau victime “există confirmarea certă că starea de sănătate nu le este afectată”. ( foto jos) Clar, domnilor polițiști? Nu citiți și voi protocolul pe care l-ați semnat și vi l-ați asumat? Nu. Mai bine orbecăiți până găsiți victimele moarte.

Ziarul de Baia Mare a luat legătura și cu coordonatorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Aceeași întrebare. De ce Salvamont nu particiopă la căutarea Valentinei de doar șase anișori.

“Pe noi nu ne-a căutat nimeni!”, ne-a declarat Dan Benga. Vă vine să credeți cu ce incompetenți avem de a face?

Am insistat și am întrebat ce ar fi făcut dacă erau cooptați în această operațiune.

“Avem oameni în zonă, care cunosc foarte bine zona care a fost luată la picior de atâtea ori. Este important și să știi ce să întrebi atunci când vorbești cu aparținătorii, cu cei care au văzut victima ultima oară, care au discutat cu ea. Vă reamintesc cazul din 28 octombrie, anul trecut, al bărbatului care a fost găsit mort la o stână pe Valea Romană, după trei ore, făcuse infarct. L-au căutat toți și cu câini și nu l-au găsit. Apoi au oprit căutările că s-a înnoptat. După ce ne-au solicitat ajutorul l-am găsit noi în 48 de minute, după indicii de la soția cu care au vorbit și ceilalți dar nu le-au obținut”, este declarația șocantă a coordonatorului Salvamont Maramureș, Dan Benga, în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare.

Nu în ultimul rând, le amintim polițiștilor care ne-au spus că fetița a dispărut, că dispariția se ia în cosiderare, din punct de vedere legal, după 48 de ore. Deci în sitauția actuală, de căutare, poliția nu are niciun rol de conducere și coordonare a unei acțiuni de acest gen ci SALVAMONT. Cât despre jandarmi, am lămurit-o deja. De pompieri nici nu mai are rost să discutăm.

 

 

Adauga comentariu