Imagini. VIDEO-HORNARUL zilelor noastre AVERTIZEAZĂ: “80% din materialele din comerț destinate CONSTRUIRII COȘULUI de fum NU rezistă la FOC”

A predat la Academia Prohornar, își poartă cu mândrie echipamentul și însemnele de coșar oriunde în țară și străinătate, participă la întâlnirile hornarilor din întreaga lume și are aparatură de video-inspecție. Nu mai urcă pe casă și lasă curat în urma lui. Poartă mănuși și aspiră cenușa rezultată în urma curățării coșului. Este hornarul zilelor noastre adică video-hornarul modern.

Marius Crișan este unul dintre puținii hornari din Maramureș, 8 la număr. Vorbim aici despre coșarii autorizați. Dintre ei, 4 lucrează în zona Maramureșului istoric, Borșa-Vișeu iar ceilalți 4 în zona Băii Mari.

A predat "elevilor" hornari istoria și tradiția coșeritului în lume. Ne spune că în ultimii ani, oamenii au conștientizat mai mult pericolele la care se expun dacă nu-și curăță coșurile de fum și dacă nu le construiesc așa cum trebuie. Asta și pentru că firmele de asigurări condiționează despăgubirile în eventualitatea unui incendiu de efectuarea mentenanței periodice a hornului.

Unde apar problemele cele mai mari? În comerț vi se vinde altceva

Cele mai mari probleme care produc incendiile provin de la construirea coșului de evacuare a fumului și a instalației aferente acestuia. Nu o să vă vină să credeți dar într-o proporție de aproximativ 80%, materialele din comerț destinate construirii hornurilor nu sunt pentru așa ceva și vă pun bunurile și viața în pericol.

“Componentele construirii coșului de fum sunt în cea mai mare parte din elemente ceramice destinate pentru coșuri de ventilație și nu rezistă la temperaturi ridicate. Acestea nu sunt rezistente la foc, la umiditate, ele fiind bune la construirea coșurilor pentru evacuarea aerului viciat cam de până la 20 de grade Celsius și nu la temperaturi între minim 200-400 grade Celsius sau temperaturi extreme de până la 1.200 grade Celsius. Coșurile profesionale au partea din mijloc din șamotă, care rezistă, garantat de producător, la foarte multe arderi ale coșului fără să se întâmple nimic”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, Marius Crișan.

Din păcate aceste elemente ceramice sunt vândute ca fiind pentru construirea coșului de fum dar sunt bune doar pentru coșuri de evacuare a aerului.

Materialele neconforme și construirea coșului de fum de către așa-zișii meșteri pot fi fatale. Coșurile, dacă nu sunt izolate, fac mult condens, acumulează gudron și până la un incendiu nu-i decât un pas. Autoaprinderea este unul dintre cele mai dese situații întâlnite în astfel de cazuri.

“Ignoranța este cel mai mare pericol. Din inoranță îi lăsăm pe cei necalificați să construiască instalațiile și coșul care pun în pericol poate tot ce avem. Oamenii trebuie să apeleze la montatori autorizați de către producătorii de coșuri. Am văzut multe case extrem de scumpe cu coșuri de fum făcute din materiale foarte ieftine. La o inspecție i-am explicat unui proprietar, arătându-i ceea ce el nu a văzut, că mai era un pic și îi lua foc casa. Apoi și-a comandat un coș profesional și i l-am montat. Au văzut vecinii și și-au schimbat și ei coșurile, speriați de ce se putea întâmpla”.

Un fapt și mai rar întâlnit este acela că unul din cei 8 hornari autorizați din județ este femeie, Anca Crișan, soția lui Marius care lucrează cot la cot cu soțul ei și care ne-a declarat că este mândră de ceea ce face.

În Maramureș există, potrivit unor cifre neoficiale, în jur de 190.000 de locuințe și nu se știe nici câte dintre ele au coșuri de fum.

(Foto, Marius și Anca Crișan alături de unul dintre colegii din străinătate)

Adauga comentariu