NU intrați CA VITELE pe secțiile spitalului, oameni buni! Înainte de a-i înjura pe medici și înainte de a lua bacterii puneți-vă măștile, halatul și botoșeii de unică folosință!

De voie de nevoie, am fost de multe ori în Spitalul Județean Baia Mare în ultimele două săptămâni. Un sentiment continuu de revoltă mi s-a instalat în minte și în suflet. De această dată nu sunt supărat nici pe medici, nici pe asistente nici pe calitatea serviciilor medicale.

Că este vorba de secțiile Ginecologie, Urologie, Chirurgie plastică și reconstructivă, pe unde am fost personal, dar și despre toate celelalte secții ale spitalului, situația este aceeași.

La intrare pe secții există substanță dezinfectantă pentru mâini, botoșei de luat peste încălțăminte, măști pentru gură și halate, toate de unică folosință. Puțini, extrem de puțini le folosesc. Sunt gratuite și benefice, oameni buni.

Dacă intrăm ca vitele în spital riscăm să-l transformăm în grajd. Apoi o să ne plângem că nu-i prea curat, cu toate că Spitalul Județean Baia Mare este “lună și bec”, să ne văicărim că luăm bacterii, că ieșim din spital mai bolnavi decât suntem, în cazul pacienților, sau pur și simplu bolnavi în cazul vizitatorilor.

Am văzut în aceste zile o nesimțire și o iresponsabilitate din partea vizitatorilor, vecină cu demența. Am văzut gravide cu cizmele noroioase tocmai pe secția unde ele se așteaptă să fie tratate în condiții igienico-sanitare excepționale, trecând pe lângă echipamentul de protecție, GRATUIT, ca pe lângă poarta nouă. Să vă fie rușine, needucatelor și nespălatelor care faceți asta.

Am văzut bărbați, vizitându-și soțiile cu burțile la gură, tușind fără să-și pună măcar mâna la gură, de mască neputând fi vorba și cu bocancii murdari pe secție. Am vorbit cu mulți dintre ei. “Eu tocmai plec”, mi-a răspuns un mâncător de săpun! Nu pot să cred, chiar mă doare indolența asta. E inadmisibil ca în prag și acum în plină epidemie de gripă să nu ne pese de nimic, de investițiile care s-au făcut, de eforturile conducerii, de sănătatea noastră. Nu vreau să-mi imaginez cum arată WC-ul vostru de acasă.

Peste tot e la fel. La Urologie m-am adresat azi mai multor persoane. Am fost singurul cu mască și botoșei, halatul fiind uzitat în cazuri mai rare. Animalele de pe coridoare se uitau la mine ca la ciumă. Le-am arătat locul de unde și le pot lua. Au continuat să mă privească în gol, precum idioții descriși de Petre Țuțea. Femeia de serviciu spăla de distrugea podeaua în timp ce încălțămintea lor, din care se scurgea apă și noroi, desena din nou, pe linoleul special, urmele unei lipse de educație sanitară și civică greu de înțeles.

Să ne înțelegem. Doctorii nu sunt gardieni. Nu sunt bodyguarzii pacienților. Noi ne putem apăra, măcar minimal, de mizeria pe care pretindem că o urâm dar nu este adevărat, nu o urâm. Ne place să fim delăsători, să judecăm fără să ne placă să fim judecați. Ne place să fim murdari dar nu ne place să fim bolnavi.

Am și un mesaj pentru cei internați. Dacă indicii de calitate ai Spitalului Județan Baia Mare sunt cei mai buni din țară, indicii de "calitate" ai pacienților și vizitatorilor cred că sunt la limita de jos a clasamentului.

Dacă te piși pe capac pentru că ești handicapat, înțeleg, dar nu înțeleg de ce nu anunți infirmiera. Însă când o faci pentru că așa faci tu de obicei înseamnă că ești animal. Trage apa, pacientule! Managerul nu are timp pentru asta, nici ministrul Sănătății. Ei îți dau săpun, hârtie igienică. Nu-ți fie teamă de ele. S-a dovedit științific că te ajută să trăiești mai mult, nu te omoară.

Sunt jurnalistul care i-a înjurat pe medici cel mai mult, mai constant și mai dur ca oricare altul. Este pentru prima dată când, intrând în spital, mi-e teamă de cei din jur mai tare decât de ceea ce mă doare și pentru care m-am prezentat la medic.

Într-un fel sau altul, restricționați SEVER, intrarea pe secții, domnule manager dr. Vasile Pop. Nu-i lăsați fără echipament de protecție dacă tot îl aveți și îl oferiți vizitatorilor. V-am criticat cum nu a făcut-o nimeni de când sunteți la conducerea unității. V-am și apreciat eforturile când a fost cazul. Vă felicit și acum pentru condițiile oferite vizitatorilor dar faceți cumva să ne împărțiți clar în două categorii: oamenii care să intre înăuntru și vitele care să rămână afară!

Adauga comentariu