Paradoxul Rareş Bogdan: L-a tăiat pe Cioloș pe Facebook, dar Clujul de baștină nu îl ajută

Ok, hai să depășim faza cu Rareș Bogdan jurnalistul, intrat în politica mare direct pe locul întâi al PNL. S-au epuizat și anchetele cu afacerile lui Bogdan și cu pozele făcute: ba la CFR, ba la U Cluj. Apropo de contractele pe care Trend Communication le are sau le-a avut cu Statul vreau să fac o precizare importantă pentru cei care nu au chef să vadă businessul fraților Bogdan așa cum e el: Trend Communication a câștigat foarte multe dintre aceste contracte prin licitație și foarte multe dintre aceste sunt de media buy-ing, adică presupun o intermediere în care Trend Communication își păstrează un comision și restul îl dă la ziare locale sau publicații naționale. Stați liniștiți că nu am ajuns eu să îi fac PR lui Bogdan, dar mă enervează când nu sunt menționate toate detaliile, indiferent despre ce om vorbi. Rareș nu a fost niciodată sărac, a avut firme de la 19 ani, are și o soție care este fată de milionar, așa că insinuarea că: ”vai ce s-a îmbogățit viitorul europarlamentar din afaceri cu Statul” e de tot căcatul, mai ales pentru cei care, din Cluj fiind, știu și detaliul că Horea Bogdan, fratele lui Rareș, se ocupă de opt ani de zile de firmă - și se ocupă singur.

Însă despre altceva vreau să vă vorbesc astăzi, oferindu-vă perspectivele mele ciudate asupra realităților zilei. Una dintre acestea este că Rareș Bogdan se descurcă straniu de bine în noul rol. De mai bine de o lună de zile băiatul cu batistuță se plimbă prin țară și face întâlniri electorale cu o energie care te face să te întrebi de ce PNL nu a făcut asta până acum. Vă spun eu: din lene și autosuficiență, din cauza sângelui albastru alterat de sângele portocaliu al PDL-iștilor și, mai ales, din cauză că acest partid s-a culcat cu capul pe urechea lui Iohannis, considerând că asta va fi mereu suficient. Rareș Bogdan vine și face exact ceea ce ar trebui să facă şi PSD în aceste momente, în ansamblu și nu numai prin curajul lui Dragnea lăsat parcă tot mai singur de baronii locali.

Însă se mai întâmplă ceva cu acest Rareș Bogdan. Ca un hoț de trenduri, ca un oportunist mediatic ce parcă are “în venă” “mirosul sângelui”, Rareș Bogdan reușește să facă pe Facebook dezmățuri virale, capturând exact canalul principal de comunicare al useriștilor și cioloșiștilor. Mă uitam în datele analitice ale Facebook: săptămâna trecută Rareș Bogdan marca un reach de un milion de oameni, săptămâna asta tot ce a făcut Rareș Bogdan, tot ce a comentat sau a publicat, a ajuns la două milioane ca și reach. Asta ne arată că nu mai discutăm de un simplu băiat cu batistuță, sau de un simplu narcisist media ahtiat după imagine. Rareș a depășit nivelul la care să îi mai trebuiască imaginea așa cum îți trebuie heroina. Controlează notorietatea și o ghidează cum vrea el. Practic, de circa trei săptămâni, Cioloș nu mai există pe Facebook, l-a tăiat Rareș Bogdan. ”I-a tăiat microfonul”. Asta este cu adevărat interesant, fiindcă Cioloș părea că ”arestase” această modalitate de a acapara atenția mediului urban, când colo vine “golanul” de Rareș Bogdan și îi fură mingea bătând-o chiar printre picioare. Rareș Bogdan a scos din amorțeală PNL și chiar dacă face cifre frumoase pe Facebook, pe forța influenței sale, încă nu ne dăm seama dacă acest lucru va fi destul pentru a revigora electoral un PNL prăfuit. Degeaba muncește Ludovic Orban, cot la cot cu Rareș Bogdan, dacă în orașele conduse de PNL acest partid nu se vede.

O să spuneți că iar sar calul și iar îmi laud Clujul că vai! cât de important este acest oraș. Păi și este. Cluj-Napoca este orașul în care dreapta câștigă de peste 15 ani. Cluj-Napoca este orașul în care Klaus Iohannis a marcat cea mai mare prezență la vot pe vreo reședință de județ. Cluj-Napoca este inima vie a Transilvaniei și un oraș care dintotdeauna a schimbat cursul istoriei în ultimii 30 de ani. Cluj-Napoca este chiar și orașul în care s-a desăvârșit profesional Rareș Bogdan. Și, tocmai aici, în Cluj-Napoca, PNL riscă să ia o bătută ca pe Someș.

Să mă explic. Acum o lună USR Cluj a publicat un sondaj de opinie care arată foarte clar că PNL a pierdut statutul de rege politic la Cluj și că USR va câștiga orașul și chiar județul. Asta se întâmplă pentru că liderii Clujului, Emil Boc și finul său, Alin Tișe – președintele Consiliului Județean Cluj, sunt prea îngrășați de osânza autosuficienței și pur și simplu nu mai vor să muncească pentru partid. Alin Tișe, lider local al PNL Cluj și șeful județului, se află în acest moment în vacanță în Dubai. Emil Boc tocmai a frecat patru zile toba la Rouen, iar Daniel Buda s-a spălat pe mâini punând 10 bannere în zonele de munte, nu cu Rareș Bogdan pe care îl știe o țară întreagă, ci cu moaca sa absolut necunoscută alegătorilor. Mai e ceva, băieții ăștia de la PNL Cluj (fost PDL Cluj) sunt și nesimțiți și zgârciți. În 15 ani de când conduc Clujul, mulți dintre ei s-au îmbogățit peste măsură. Nu e ca și cum nu ar avea bani să investească în campanie. Așa că, una peste alta, clujeanul Rareș Bogdan și PNL vor lua o mega-bătaie fix în Cluj-Napoca, ceea ce este de toată jena.

Să nu treacă nici PSD-ul care, la Cluj-Napoca, reușește prin Horia Nasra să fie mai invizibil ca Omul Invizibil. Atâta delăsare ca la PSD Cluj mai rar să vezi în filialele din țară. Apropo de impotență politică, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care este omologul lui Nasra în zonă, a reușit încă o lovitură de proporții aducând 28 de milioane de lei, adică șase milioane și ceva de euro, pentru spitalele bistrițene. Asta înseamnă să fii serios cum e Radu Moldovan și să îți respecți rangul de șef al partidului aflat la guvernare.

Adauga comentariu