PESTA porcină africană a VÂNDUT toate FRIGIDERELE și LĂZILE frigorifice din Sighet și împrejurimi

Într-un calm aparent, populația Maramureșului de la granița cu Satu Mare, zona Sighetu Maramației, nu stă liniștită cu puține săptămâni înainte de Crăciun. Chiar dacă pesta porcină africană (PPA) este deocamdată ținută sub control, cele trei focare de la Ieud și Oncești au băgat spaima în oameni, care au trecut la sacrificarea porcilor.

Magazinele din Sighetu Maramației în special dar nu numai, au vândut toate frigiderele, congelatoarele și lăzile frigorifice. Practic încă se vând produse din depozitele sau magazinele similare din țară ale unui brand din zonă:

“Este pentru prima data când vindem pe comandă. Am cerut colegilor din alte județe să ne trimită nouă aproape tot ce au pe stoc. Oamenii sunt așa de speriați că ne-au speriat și pe noi. Am avut cazuri când au venit familii care au cumpărat câte două, trei frigidere sau lăzi frigorifice deodată”, ne-a declarat directorul unui magazin din Sighetu Marmației.

Care este totuși explicația, gândindu-ne că nu mai este mult până la perioada sacrificării porcilor și oricum oamenii și-ar fi tăiat animalele dar până acum nu s-au aruncat așa pe frigidere? De obicei există în gospodării doi, trei porci care nu erau tăiați în același timp.

“Unul este sacrificat de Crăciun. Un alt porc este tăiat mai la Primăvară. Al treilea îl vând pentru a-și scoate cheltuielile. Acum s-au văzut cu toți trei, gata de sacrificat. Oamenii nu au riscat să se ajungă la mai rău, să vină autoritățle, ca în alte județe, să le ia porcii din coteț. Chiar dacă i-am liniștit pe cetățeni, au considerat ca sacrificarea porcilor este cea mai bună și mai sigură soluție”, ne-a declarat George Moldovan (foto sus), vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș care a discutat cu mai multe persoane pe această temă în cadrul audiențelor.

Șeful de magazin ne-a declarat și faptul că în primele zile după declararea PPA în Maramureș, apratura frigorifică a fost vândută pe liste de așteptate.

 

 

Adauga comentariu