PLOUĂ peste o investiție de 5 MILIOANE DE EURO la Spitalul Județean Baia Mare! VINA este pasată de la proiectant la constructor. Bolnavii de cancer așteaptă

Ziarul de Baia Mare a intrat în posesia unor fotografii șocante care ne arată cum plouă în viitorul Centru de Radioterapie destinat tratării bolnavilor de cancer din Maramureș și județele învecinate. În anul 2017 a fost semnat un contract de extindere și modernizare a buncărului cu o finanțare de 3 milioane de euro care treptat ajunge la 5 milioane de euro. Proiectul este al Ministerului Sănătății și al Băncii Mondiale care trebuie să aibă ca finalitate dotări de ultimă oră în radioterapie dar și personal specializat și instruit cu noua aparatură.

“Oamenii nu sunt calificați”

Toate bune și frumoase până la niște ploi mai zdarvene din această vară. Spațiul pe care lumea medicală și pacienții de cancer din mai multe județe așteaptă să fie inaugurat are probleme de infiltare a apei. Vedem din fotografii pereți distruși de umezeală, o gaură mare în tavan și o găleată pusă în calea ploii. Investiția este una deosebit de importantă, după Baia Mare fiind finanțări de acest gen într-un spital din București iar după ce Clujul a fost scos de la finanțare au intrat unități spitalicești din Galați și Constanța. Se pare că multe din lucrări sunt făcute de mântuială iar lucrurile au intrat pe făgaș normal doar teoretic. “Nu s-a construit bine. Oamenii nu sunt calificați. Când conducerea a văzut că plouă a zis să nu mai intre nimeni aici, să nu se facă poze și să tăcem din gură că zburăm din serviciu. N-am dormit multe nopți până să vă dau pozele. Am tăcut dar parcă m-am simțit vinovat că știu și nu spun nimănui. Cred că știți ce să faceți cu ele. Am văzut că srieți dreptatea și nu vă temeți. Au venit, au reparat dar tot așa este”, ne-a declarat sursa Ziarului de Baia Mare.

Mai există o mică porțiune cu probleme

Conducerea Spitalului Județean Baia Mare ne-a declarat că au existat aceste probleme dar nu în partea nouă a clădirii ci în corpul vechi la care s-a adăugat extinderea. Problemele au apărut la contruirea unor iluminatoare naturale, adică niște zone din tavan prin care să intre lumina naturală. După furtunile din această vară, terasa cu probleme a fost inundată de trei ori controlat pentru a vedea pe unde se înfiltrează apa. După ce l-am contactat telefonic, managerul Spitalului Juedețean, dr. Vasile Pop ne-a declarat: “Acum vin de acolo. Nu mai sunt probleme. În partea veche a clădirii, unde au stat tehnicienii, există o porțiune de perete nefinisată pentru că am lăsat-o să se usuce și apoi să fie zugrăvită, după ce ne asigurăm că nu mai intră apă. Deci am verificat personal. Zona unde au avut loc infiltrațiile se va utila ultima. În partea nouă a clădirii am ajuns deja la instalarea mobilierului și la o primă curățenie”.

Cine-i vinovat? Dorel de la proeiectare sau Dorel constructorul?

Am încercat să aflăm cum este touși posibilă o asemenea bătaie de joc? Atâtea demersuri și o reușită formidabilă de a face această investiție, cu multe eforturi și o asemenea cheltuială sunt puse sub semnul întrebării de niște zilieri angajați în subantrepriză. Nu este posibil ca niște amatori, abonați la lucrări din bani publici să distrugă o investiție de o asemenea importanță. Reprezentantul firmei constructoare, AMI SA din Baia Mare, ing. Răducu Pop nu ne-a răspuns la telefon după ce a aflat că fotografiile vor ajunge în presă. Oricum baronul lucrărilor pe sume exorbitante primite de la Consiliul Județean a subcontractat lucrarea. Deci banii vin oricum, lucrarea nu contează cum iese. Deja s-au pregătit răspunsuri de fugă de genul că vinovat ar fi proiectantul. Una peste alta avem bani de la Guvern și bani europeni tocați cu lucru făcut românește adică de mântuială. Nu avem nicio investiție fără de care să nu ne batem joc și fără să apară probleme de proiectare sau de construcție. Nici Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, cel care a semnat contractul de finanțare la Guvernul României nu ne-a răspuns la telefon. La semnare, lauda a fost mare. Comunicate și fotografii peste tot. Acum eșecul e la fel de mare și doar trei fotografii îl ilustrează perfect. Lăudăroșii fug. Până se lămuresc lucrurile, Centrul de Radiotrerapie și-a amânat inaugurarea inițială prevăzută în vara care tocmai s-a încheiat iar bolnavii de cancer mai au de așteptat. La cum merg lucrurile unii nu o să mai apuce tratamentul aici.

Adauga comentariu