Polițiștii trebuiau SĂ-I DEA SOMN din prima secundă, IDIOTULUI de licean de la „Titulescu” din Baia Mare

Polițiștii bat mai rar în România decât sunt bătuți. De-a lungul multor ani, am criticat Poliția și i-am pus la zid pe polițiști, de câte ori au orbecăit prin cazuri cu care eu mă jucam ca jurnalist. Le-am dat clasă, adesea, în cazuri celebre cum ar fi “Brancardierul morții”, cunoscutul criminal în serie de la Baia Mare. În acest caz, ancheta a fost preluată de cei de la București, în momentul în care, eu aveam 11 morți în dreptul său iar polițiștii băimăreni doar 9!

Știrea parțial falsă că un licean din Baia Mare a bătut 5 polițiști în curtea școlii m-a făcut să râd dar și să-mi fie un pic rușine de breasla din care fac parte. Da, a fost o luptă. Polițiștii l-au imobilizat extrem de greu pe recalcitrantul mucos care a devenit agresiv la citirea absențelor de către dirigintele său.

Sigur, reacțiile care l-au făcut să ajungă din sediul poliției la spitalul de nebuni au alte cauze care se vor stabili după efectuarea analizelor. De obicei, pe mulți liceeni șmecheri, îi doare-n cot de absențe și nu încep să spargă moblilierul din școală din cauza lor.

Lupta cu idiotul licean e una a sistemului. Este o luptă inechitabilă dintre un om al legii, cu mâinile goale de multe ori și cu securea opiniei publice deasupra capului. Cel mai elocvent exemplu recent este al polițistului împușcat în misiune de un infractor, polițistul pierzându-și viața pentru că nu avea în dotare vesta antiglonț.

Dacă polițiștii îi bat pe cei care îi agresează sunt abuzivi, dacă îi invită cu prăjiturele la sediul secției sunt amatori și fricoși. Nicicum nu-i bine pentru că legea-i nicicum.

În mod normal, un singur polițist ar fi fost de ajuns să-l pună la punct pe băiețașul de 16 ani care și-a pierdut busola în viață, mult prea curând. Dar cum într-o patrulă sunt minim doi, accept că doi polițiști erau suficienți.

Încerc să proiectez știrea de azi, în viitor, într-o țară normală, cu legi clare, cu polițiști curajoși și bine dotați:

“Ieri, un echipaj al Poliției Baia Mare s-a deplasat la un liceu unde un elev a început să distrugă bunurile din clasă și ulterior a devenit violent cu oamenii legii. Unul dintre polițiști i-a dat somn direct, cu bastonul electric, pentru că s-a opus somației verbale a polițiștilor de a-i urma la secție”, e comunicatul pe care mi l-aș fi dorit azi.

Numai că fără dotările corespunzătoare, sub intimidările publicului cu viziuni obscure, mai puțini curajoși în multe momente, avem un eveniment care nu ar fi trebuit să devină un caz prin faptul că a existat o bătaie între un pruncuț prost crescut, despre care se spune că este drogalău și o mulțime de polițiști.

Lipsa încrederii în forțele proprii dar și judecata strâmbă din partea noastră îi fac pe polițiști ineficienți de multe ori. Da, cred că polițiștii s-au temut să aplice legea fără ezitare știind că sunt telefoanele cu “ochii” pe ei. Au preferat să iasă cu hainele rupte din această altercație decât să fie anchetați pentru abuz și violență.

Nu este normal așa ceva. Pentru că mâine, când o să vă fie în pericol copiii prin parcuri, polițistului o să-i fie frică să pună pistolul la treabă pe violator pentru că acesta din urmă are prea multe drepturi.

Adauga comentariu