REVOLTA JURNALIȘTILOR maramureșeni! Pompierii maramureseni, repetenti la comunicare. Imaginea institutiei, sifonata de atotsuficienta unei capitanese

Ani la rand, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures (sau Pompierii, dupa denumirea traditionala) si-a cladit o imagine buna la nivelul perceptiei publice, beneficiind in principal de o mediatizare permanenta, avand mereu reliefate aspecte pozitive. Mai mult, Pompierii au capatat chiar o aura de instituie model, indiferent ca au intervenit prompt sau nu au reusit stingerea unui incendiu la timp, din cauze ce le pot fi imputate. Daca ii luam doar pe inspectorii sefi ai ISU Maramures din ultimul deceniu, avem o mostra suficient de reusita pentru calitatea actului managerial, col. Ion Pop si col. Ioan Muresan reusind sa gestioneze la parametri decenti activitatea unei institutii nelipsite de inerentele probleme.

In locul lor, nu a venit cineva pe masura, iar asta se vede. Din interimar in interimar, ISU Maramures functioneaza in virtutea inertiei, actuala conducere fiind suficient de discreta pentru a putea defini inexistenta. Iar asta se vede si in activitatea subalternilor, unii dintre acestia aducand serioase prejudicii de imagine Pompierilor. Aceiasi oameni, care sub vechile conduceri isi cunosteau atributiile legale, vin acum sa ne arate contrariul.

In ultimii doi ani, s-au acumulat mai multe tensiuni intre presa locala si ISU Maramures, recent ajungandu-se in situatia ca unii jurnalisti sa aiba parte de o discriminare pe fata, fiind privati de dreptul de a primi informatiile diseminate prin biroul de presa. Totul a culminat cu excluderea mai multor jurnalisti de pe lista „privilegiatilor” care primesc notificari prin SMS, in cazul producerii unor evenimente specifice activitatii pompierilor. Pe banii statului, pentru ca telefonul de serviciu e platit de statul roman, cineva isi aroga dreptul de a face selectii. E de ajuns sa o citam pe prezumtioasa Oana Gonczi, purtator de cuvant al Inspectoratului, pentru a avea dimensiunea clara a discriminarii jurnalistilor. Dupa cum vrea muschii ei. Pe bani publici.

„Nu am niciun cadrul legal sa va bag (pe lista celor ce primesc notificari prin SMS, n. red.). Nu suntem obligati sa va anuntam prin SMS. Nu scrie in lege nicaieri”, afirma capitanul Gonczi.

Ce sa intelegem de aici? Ca nu exista cadru legal pentru ca Pompierii sa transmita notificari prin SMS, insa tocmai asta se intampla. Si doar pentru unii. Statul roman plateste pentru acele SMS-uri transmise dupa selectia facuta de Gonczi. Selectie pur subiectiva, dupa cum am putut constata. Imediat ce un jurnalist ii avertizeaza pe onorabilii pompieri ca se gata luna si nu au mai transmis nicio informatie, respectivul e scos din lista capitanesei (vezi foto mai jos), aceasta nefiind obisnuita a i se atrage atentia cand isi neglijeaza sarcinile de serviciu, adica acelea de a pune la dispozitia presei, in mod echitabil si fara preferinte personale, date cu caracter public.

Invocand un ordin de ministru, Oana Gonczi le cere jurnalistilor incomozi sa se acrediteze pentru a putea primi SMS-uri. Adica oamenii cu care lucrezi de ani buni, care iti promoveaza toate activitatile, indiferent cand, unde si cum s-au desfasurat, care iti asigura o vizibilitate ridicata la nivelul comunitatii, care intotdeauna au respectabilizat neconditionat, chiar si cand nu a fost neaparat cazul, actiunile Pompierilor, nu mai sunt buni. Pa si la gara! Acum trebuie sa se aplece cu reverenta, sa se prezinte frumos, ca nu mai stie Gonczi cum ii cheama si de unde vin. Sa isi ceara fiecare voie sa primeasca informatii pentru a promova imaginea ISU, de parca media locala ar fi un soi de curier al pompierilor. Dintr-o data, se invoca ordine de ministri, procedura riguroasa si neinduplecata birocratie. Ziaristii trebuie sa inteleaga ce inseamna sa faca aprecieri critice la adresa unor functionari platiti din banii publici, avand nevoie de disciplinare cu linarul in palma si umilinta in careu, in fata detasamentului. Timp de sute de ani, nu a fost nevoie de nimic. Telefonul ziaristului era trecut intr-o baza de date si comunicarea functiona foarte bine, fara nicio formalitate.

In urma acestei atitudini cu vizibile reminiscente totalitare, mai multi ziaristi baimareni s-au adresat prefectului, cerandu-i sa ia masuri fata de discriminarea facuta de purtatorul de cuvant al ISU. ZiarMM se raliaza demersului, cu mentiunea ca va sesiza conducerea Ministerului Afacerilor Interne cu privire la comportamentul si limbajul Oanei Gonczi, a carei atitudine plina de suficienta nu face cinste pompierilor maramureseni.

Preluare integrala de pe ZiarMM.

Adauga comentariu