S-a dat în folosință al doilea drum care leagă Bistrița-Năsăud de Țara Lăpușului (MM), cu bani recuperați pe fonduri europene! Gabi Zetea, tu... nimic-nimic?!

Zona de nord-vest a județului Bistrița-Năsăud beneficiază începând din 25 iunie 2019 de un al doilea drum asfaltat care face legătura cu județul Maramureș, prin Dealul Șpanului, direct în Țara Lăpușului. Primul a fost dat în folosință anul trecut, fiind vorba de tronsonul Spermezeu – Târlișua – limită de județ.

Drumul istoric Negrilești – Breaza – limită de județ beneficiază începând din 25 iunie de asfalt, rigole carosabile, podețe și alte lucrări adicente, toate incorporate într-o lucrare executată de compania Dimex, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro.

Inițial, lucrările au început cu finanțare din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, apoi s-a continuat cu finanțare prin programul PNDL, ca în final toți banii să fie recuperați în urma accesării unor fonduri retrospective, intreaga investiție fiind decontată din fonduri europene.

Este vorba de un tronson de 12,2 kilometri pe ruta Negrilești – Purcărete – Breaza și legătură cu drumul inaugurat anul trecut, cel care vine de la Târlișua către limita de județ. Astfel, bistrițenii au două variante de a ajunge în Țara Lăpușului, la Suciu de Sus, prin Reteag – Negrilești, sau prin Uriu – Căian – Târlișua.

Singurul impediment în continuarea traseului istoric rămâne partea maramureșeană de drum, căci de la limita de județ, în Țara Lăpușului, se schimbă datele problemei, iar drumul este unul destul de rău către Suciu de Sus.

Radu Moldovan: „Am încheiat prima parte a campaniilor electorale și ne-am reapucat de lucru. Acum dăm în folosință o bucată importantă din tronsonul DJ 170, care pleacă din Petru Rareș, Ciceu-Giurgești, Negrilești, Purcărete, Breaza și ajunge la intersecția cu DJ 171 care vine pe cealaltă vale și ne duce la Suciu de Sus (...) Se deschide o legătură istorică a acestei zone cu județul Maramureș. Felicit pe toți cei implicați, începând de la proiectant, la constructor, pe colegii mei de la „drumuri”, direcția tehnică. Așa cum oamenii s-au obișnuit ca noi să ne facem treaba, și noi ne-am obișnuit ca firma Dimex să facă lucruri de calitate. Spre deosebire de alte județe, noi avem șansa de a avea aici companii de foarte bună calitate”.

Dumitru Costin, primarul comunei Negrilești: „Pe acest drum se mergea doar cu căruța, nu spera nimeni, niciodată și nici nu erau așteptări pentru așa ceva (...) Când a venit constructorul, a început de aici, din vârf cu un excavator mare, mi-az zis că ăsta ce să facă aici, că se răstoarnă în păraie? Apoi, după ce am văzut că se mișcă bine și e realizabil, doar atunci am crezut”.

La inaugurarea tronsonului de drum Târlișua – limită de județ, către Suciu de Sus, a fost prezent și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Drumul repsectiv a fost dat în folosiță cu surle și trâmbițe, respectiv cu o manifestare folclorică, un mic festival. Radu Moldovan a reiterat această idee și dorește ca în colaborare cu CJ MM să se organizeze în aceste locuri un festival folcloric interjudețean, mai ales că pe aici a umblat și vestitul haiduc maramureșean Pintea. Probabil Gabi Zetea va veni cu „logistica” pentru acest festival folcloric, deși avem mari îndoieli să ar „duce ” măcar atât!

Rămânem doar cu partea bistrițeană modernizată a unui drum istoric superb, un drum care ar putea încuraja cel puțin mici excursii care să lege cele două județe.

Adauga comentariu