SCANDAL referendum. 4 zile LUCRĂTOARE, doar 3 PLĂTITE. Cu ce amenzi au fost AMENINȚAȚI membrii comisiilor să lucreze GRATIS ÎNCĂ O ZI

Ecourile recentului referendum pentru redefinirea familiei nu s-au stins încă iar scandalurile legate de acest scrutin continuă dincolo de disputele politice. La nivel național, nemulțumirile unor membri de comisii se pot concretiza chiar în plângeri penale pentru abuz în serviciu față de organizatorul alegerilor. Toată această tevatură pentru faptul că cel puțin doi membri din fiecare comisie au lucrat mai multe zile decât au fost plătiți.

Este cunoscut faptul că nu pasiunea îi duce pe cei mai mulți să facă parte din comisiile de votare ci indemnizațiile pe care le iau. Anul acesta, fiecare membru al secției va fi remunerat cu suma de 276 de lei iar fiecare președinte cu suma de 876 de lei. Mulți și-au pierdut speranța încasării banilor mai ales că la toate scrutinurile de până acum nu au mai trecut atâtea zile de la data alegerilor fără să se facă plățile, lucru greu de imaginat.

Numai că nemulțumirile vin din zona, discutabilă, a numărului de zile lucrate raportate la numărul zilelor plătite. Potrivit legii, se pot remunera până la 3 zile iar oamenii consideră că au lucrat 4. Mai mult, doi membri din fiecare comisie au fost obligați printr-o hotărâre a Biroului Electoral Central (BEC) să-l însoțească pe președinte la depunerea sacilor cu voturi. Adică unii au plecat acasă după închiderea secțiilor iar alții au mai stat chiar ore bune și după acest moment dar vor fi plătiți la fel.

Mai greu cu cei de departe

“Am preluat de vineri. Am constituit comisia. Unii au mai întârziat, a trebuit să-i mai așteptăm. Am sigilat geamurile, ușile și urnele de vot. Se uită că s-a lucrat și după încheierea votului. Noi, din Borșa, am făcut două ore și jumătate până la Prefectură cu mașina. Am stat acolo câteva ore, apoi am făcut alte ore pe drum înapoi și a trebuit să mergem la serviciu direct de la vot, practic. Eu nu am vrut să merg dar am fost amenințat că voi fi amendat chiar de două ori, o dată de către președintele de comisie și încă o dată de BEJ. Am întrebat că de ce să merg dacă nu mi-e plătită ziua de lucru și mi s-a spus că așa-i legea”, a declarat sub protecția anonimatului, pentru Ziarul de Baia Mare, un membru dintr-o secție din Borșa.

Și băimărenii s-au dus sub amenințarea amenzilor

Au fosat cazuri în care oameni din câteva comisii din Baia Mare au refuzat să-l însoțească la BEJ pe președinte, din aceleași motive.

“Am zis că ce rost are să mergem doi, nu e suficient unul? Și așa nu am avut multe buletine. M-au sunat de la BEJ și mi-au spus că voi fi amendat. N-am avut ce face am mers. Norocul meu a fost că nu am avut de așteptat foarte mult dar am înțeles că unii colegi vor face plângere penală pentru abuz în serviciu că nu ni se plătește și această parte a muncii. Păi cum să dai lege să mă oblige să lucrez gratis?”

Președintele BEJ, confirmă problemele

Lucian Alexandru Verdeș, judecător la Secţia I civilă a Tribunalului Maramureş a fost ales prin tragere la sorți, președinte al Biroului Electoral de Circumscripție al județului Maramureș pentru acest referendum (BEJ) și confirmă pentru Ziarul de Baia Mare aceste probleme:

“Cunosc aceste aspecte dar nu ține de decizia mea ci de legea care nu permite plata pentru mai mult de 3 zile. Eu nu am nicio legătură cu aceste lucruri și niciun alt președinte din țară. Pontajele s-au făcut de către președinții secțiilor și au fost depuse la Financiar pentru plată. Am avut cazuri în care mi s-a comunicat că doar o persoană îl va însoți pe președinte și le-am adus la cunoștință că pot fi amendați. Da, am avut mai multe astfel de cazuri din Baia Mare și Borșa. Persoanele însoțitoare au fost trase la sorți în comisiile secțiilor”.  Amenzile puteau fi între 500 și 1000 de lei dar și între 1000 și  5000 de lei, în funcție de situații.

Reamintim că președinților de secții li se plătesc 5 zile de muncă față de 3 câte sunt în plată pentru membrii.

 

Adauga comentariu