SINGURUL magazin de stat care a rezistat în Baia Mare este în ACELAȘI LOC, are ACELAȘI PROFIL de la deschidere și are cele mai vechi VÂNZĂTOARE. Și grătarul de la intrare este de pe vremea COMUNISMULUI

În 1989, în Baia Mare nu exista niciun magazin la parterul vreunui bloc ca extindere a spațiului existent. În puține cazuri, blocurile ceaușiste erau prevăzute cu magazine la parter încă din proiectare. Azi, în Baia Mare există aproximativ 5000 de spații comerciale ca urmare a extinderiilor, pe marile bulevarde și până pe cele mai ascunse străduțe din cele mai retrase cartiere.

Doar două spații din centrul nou al orașului au rămas cu destinația inițială încă de la deschidere, de pe vremea regimului comunist. Este vorba de Oficiul Poștal nr. 2, care a oferit și înainte de Revoluție servicii de poștă și telecomunicații, acum rămânând doar cele care țin strict de poștă și fosta Florărie Codlea, actualmente Flora 1, de pe Bulevardul București.

Practic Flora 1 nici nu este un nume de magazin ci un număr dintr-o numerotare a mai multor spații de desfacere aparținând Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primăriei Baia Mare de care aparțin și serele din municipiu. Toată lumea cunoște acest loc ca fiind magazinul de flori al Serelor de stat din Baia Mare. Practic este singurul magazin care are același tip de activitate economică încă de dinainte de 1989 și până în prezent.

“Dacă venim de pe toate bulevardele spre centrul orașului vom observa că doar cele două spații nu și-au schimbat destinația pentru care au fost date în folosință. Au rămas cu destinația inițială. Mai este unul cu vechime mare, magazinul artiștilor plastici, în vecinătatea florăriei dar florăria este cea mai veche. S-a modernizat doar un pic, pe dinafară, au schimbat geamurile vechi cu termopane dar dacă o să fiți atenți până și grătarul de la intrare este același, de pe vremea lui Ceușescu și este într-o stare foarte bună”, ne-a declarat Victor Panțel, fost subprefect și cel mai cunoscut inginer în construcții industriale din Baia Mare.

Clienții spun că florile din acest magazin țin mai mult și că sunt sănătoase.

“Am cumpărat flori de la florării private pentru că-mi erau mai aproape. Nici nu ajungeam bine la școală cu ele sau la o petrecere că erau ofilite. Cu cele de aici lucrurile stau altfel. Sunt din serele noastre și țin mai mult decât cele importate. Acest lucru este valabil mai ales la florile sau plantele la ghiveci. Nu mai vorbesc de cele exotice. Sunt adaptate climei și nu am avut probleme, cu celelalte cumpărate din florăriile private am avut, nu au ținut mai mult de 2-3 ani”, ne-a declarat Viorica Suciu, o clientă fidelă a florăriei și mare iubitoare de plante.

Florăria se pregătește acum de primăvară. Primele flori de sezon au început să apară de câteva săptămâni. Cele două gospodine care au grijă de florile și plantele de aici le udă, le tratează și le îngrijesc cu blândețe ca și pe niște copii. Nimeni nu-și amintește florăria fără cele două vânzătoare și când spui că sunt aici parcă de când lumea, nici nu greșești.

Luci Zorica Coteț (foto sus) a lucrat doar la serele orașului și la magazin. Are 30 de ani neîntrerupți în domeniu și această meserie nu mai are taine pentru ea. Acasă, la Șomcuta, are multe flori și de aceea parcă și florile de la magazin sunt ale sale și le îngrijește la fel de bine chiar dacă peste câteva minute sau zile se desparte de ele.

”Meseria asta e frumoasă și grea câteodată. Îmi plac florile. Am din belșug și la serviciu și acasă. Cel mai mult îmi place să fac aranjamente florale. E minunat să vezi zâmbetul pe fața oamenilor când își iau buchetul în mâini. Atunci știi că ai făcut ceva minunat în acea zi”, ne-a declarat doamna Luci.

Colega ei, Tilica Butean (foto jos) a împlinit anul trecut, în septemmbrie, 40 de ani de când lucrează numai cu florile. A muncit și la sere și la un alt magazin aparținând tot de actualul SPAU și își amintește cu nostalgie de vremurile comuniste când oamenii stăteau la rând să cumpere flori.

“Mereu am produs flori frumoase în serele noastre. Pe vremuri, oamenii parcă aveau un cult pentru flori. Stăteau la rând să cumpere gladiole, cale, crizanteme, frezii, trandafiri. Din ce țin minte, cumpărau pur și simplu să umple vazele în casă nu doar la ocazii ca și acum. Oamenii aveau vaze cu flori în fiecare cameră, parcă era mult mai diferit ca în prezent”, ne-a spus Tilica Butean.

În vitrine și în fața magazinului Flora 1, primele flori deja flirtează cu primăvara. Razele soarelui le piaptănă petalele. Luci și Tilica le scot pe rând afară iar la închidere le duc înăuntru indiferent în mâinile cui vor ajunge a doua zi. Atâta timp cât sunt pe mânile lor de aur, sunt pe mâni blânde și bune iar florile sunt parcă mai frumoase pentru că știu acest lucru.

 

 

Adauga comentariu