Strada Andrei “Mureșianu” în loc de “Mureșanu”. Primarul Cherecheș: “Avem cel mai modern sistem de indicatoare”. Nu și cel mai corect

“Baia Mare – orașul cu cel mai modern sistem de indicatoare stradale”, este titlul albumului foto postat pe Facebook de edilul Băii Mari, Cătălin Cherecheș la data de 18 iulie a.c.. Adevărul e că indicatoarele sunt chiar drăguțe și probabil benefice, depinde de cei care nu cunosc orașul sau îl cunosc mai puțin. Dar să trecem peste acest aspect și să ne oprim asupra indicatorului cu Strada “Andrei Mureșianu 16-2”, proaspăt montat. Desigur plăcuța face trimitere la marele poet Andrei Mureșanu, autorul versurilor „Deşteaptă-te, române”,  care au dat mai apoi imnul actual al României, compus în contextul Revoluţiei de la 1848.

Din păcate, atât de multe nume, termeni și expresii se folosesc greșit încât la un moment dat ele devin normale, adică spuse ori vorbite corect. Lucrurile nu ar trebui să stea chiar așa. Este adevărat că inclusiv pe Wikipedia vom găsi remarca “Mureșanu scris și Mureșianu”, numai că în mod oficial, școli, biblioteci și străzi din orașe care se respectă poartă numele corect al marelui poet și revoluționar român născut la Bistrița, Andrei Mureșanu și nu Mure(și)anu. Ați remarcat desigur termenii "scris și" ceea ce nu însemană că este scris corect.

Strada din Baia Mare cu acest nume l-a purtat până de curând pe cel corect, Mureșanu. Numai că la inițiativa unor apropiați, primarul Cherecheș, care nu vrea să ne arate diploma de la Facultatea de la Viena despre care se spune că a terminat-o la București, s-a lăsat influențat și a schimbat numele străzii. Așa avem azi ceva modern și prost. Ziarul de Baia Mare a mers pe fir și a vorbit cu filologi și profesori de Limba și Literatura Română. Toți au fost de aceeași părere: e Mureșanu. Contactat tefelonic, directorul Bibliotecii “Petre Dulfu” din Baia Mare, Dr. Teodor Ardelean ne-a confirmat că inițiativa de a schimba numele în Mureșianu îi aparține. Am mers însă mai departe și am ajuns la Casa memorială a poetului din Bistrița. Aici am găsit rezolvarea dilemei. Este expus “Certificatul de naștere al poetului A. Mureșanu” și nu Mureșianu! (foto jos)

De ce Wikipedia dă amble variante? Pentru că este o enciclopedie iar la scrierea ei poate participa orice persoană, inclusiv autorii plăcuțelor din Baia Mare, nefiind un dicționar unde, după cum se spune, lucrurile sunt bine bătute în cuie. Revenind telefonic la dr. Teodor Ardelean și spunându-i ce am descoperit ne-a declarat sec: “Dacă e așa, atunci trebuie să ne întoarcem la Mureșanu”. Deșteaptă-te, române!

 

 

 

Adauga comentariu