SURSE: Decizie majoră în şedinţa de Guvern: Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi direct de cetăţeni

Guvernul Dăncilă pregăteşte o decizie importantă în privinţa administraţiei locale. Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern de luni, 3 iunie, ar putea intra o ordonanţă de urgenţă care reintroduce alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene.

Proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali se află în procedură de trasparenţă decizională. Acesta ar putea fi inclus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de azi.

1. La articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber

(...)

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prinscrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectivconsiliile judeţene.", este una dintre modificările propuse.

CITEŞTE AICI PROIECTUL INTEGRAL

La ultimele alegeri locale, cetăţenii au votat doar listele de partid pentru consiliile judeţene, preşedinţii consiliilor fiind aleşi prin vot de consilierii judeţeni.

Decizia referitoare la revenirea la alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene urmează să fie adoptată "având în vedere disfuncționalitățile create în practica administrației publice locale, generate de diferențele dintre regimul juridic aplicabil primarilor și cel aplicabil președinților consiliilor județene, în pofida faptului că aceștia exercită atribuții, similare, în vederea corelării rolului și atribuțiilor președinților consiliilor județene, care sunt, similar primarilor, autorități executive la nivelul județului, cu modul de alegere a acestora, în scopul a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020."

Adauga comentariu