UDMR folosește brandul Transilvania pentru un site de prezentare adresat străinilor. Articolele prezintă presupuse ”tensiuni între minorități și români”, toate orașele au denumiri maghiare

UDMR a lansat site-ul de prezentare în limba engleză Transylvanianow.com, realizat cu finanțare din Ungaria de la fundația Bethlen Gábor Alap. Preşedintele executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi, susține că ”portalul încearcă să privească Transilvania prin ochii altora”, dar articolele publicate până acum prezintă aproape exclusiv varianta maghiară a istoriei și geografiei Transilvaniei.

Astfel, un articol despre Sibiu susține că unirea Transilvaniei cu România la finalul primului război mondial a fost o ”experiență devastatoare”.

Un alt articol, dedicat experienței multilingve din Transilvania, pretinde că în regiune există ”tensiuni între minoritățile etnice și români”.

În plus, toate numele de orașe prezentate în articole sunt maghiarizate: Kolozsvár (Cluj), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Șimleul Silvaniei).

La lansarea portalului, Bálint Porcsalmi a spus că ”dacă ne dorim ca străinii să fie informaţi despre chestiuni importante pentru noi, poate nu ar trebui început tot timpul că ne spunem problemele, că ne plângem, ci cu faptul că le arătăm şi partea bună a Transilvaniei”, potrivit agenției maghiare MTI. El crede că degeaba există multe poveşti bune despre maghiarii din Ardeal, dacă lipseşte acea poveste mare, naraţiunea unitară, care poate fi spusă despre comunitate, iar portalul încearcă să creeze această nouă linie narativă, potrivit sursei citate.

Coordonatorul proiectului este Patrick Eagan, născut în SUA, fără rădăcini maghiare, mai arată MTI. Unul din ambasadorii Transylvanianow.com este László Albert Barabási, cercetător al ştiinţei reţelelor, originar din Secuime. Conţinutul portalului, editat de mai mulţi jurnalişti, bloggeri şi formatori de opinie transilvăneni, este coordonat de Fundaţia Eurotrans a UDMR şi susţinut financiar de Bethlen Gábor Alap din Ungaria, potrivit MTI.

 

Adauga comentariu