Ultima oră. A ADUS PESTA în Maramureș și A PIERDUT și el 7 PORCI. La Oncești a fost CONFIRMAT focarul. Poliția îl anchetează pe COMERCIANT

La Oncești, Maramureș a fost confirmat focarul de pestă porcină africană (PPA), ca urmarea a analizelor de laborator, ne informează Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș. Focarul este în gopodăria celui care a adus practic pesta porcină în Maramureș, provocând și cele două focare de la Ieud.

Omul a făcut mai multe transporturi, aducând porci din localitatea Valea lui Mihai iar de două ori a fost prins de polițiștii din Bihor și Satu Mare, animalele fiindu-i confiscate. În cele din urmă a reușit să treacă de vigilența organelor de control și a adus pesta și în Maramureș.

Cetățeanul din Oncești avea 7 porci acasă și alături de ei și-a lăsat încă unul adus din zona cu pestă porcină. Așa că i s-au îmbolnăvit și ai lui iar animalele au fost eutanasiate de către medicii sanitar-veterinari. Polițiștii maramureșeni îl anchetează pentru faptele sale și alături de celelalte instituții din CJSU încearcă să afle câți porci a vândut în Maramureș și mai ales cui.

SPAIMĂ degeaba la Șugău

În zona Șugău, dintre Sighetu Maramației și Vadu Izei un cetățean și-a tăiat porcul din rasa mangaliță, pentru consum propriu și nu pentru că a avut suspiciuni de îmbolnăvire. Vecinii s-au speriat și s-a dus repede vestea că este o problemă în zonă. Proprietarul animalului chemase oricum medicul veterinar pentru analiza cărnii. În isteria creată s-a luat măsura trimiterii unor probe și la Direcția Sanitar Veterinară Maramureș pentru verificări amănunțite, inclusiv pentru pesta porcină africană. Analizele au ieșit bine și omul își vede în continuare de pomana porcului la care mai adaugă acum o știre pe sema aceasta.

Adauga comentariu