Un porc MORT și un altul de 160 de kg, EUTANASIAT de medicii sanitar-veterinari. Un NOU FOCAR de PESTĂ porcină africană la IEUD

În data de 22.10.2018 în jurul orei 20:00 un cetățean din Ieud, a contactat echipa DSVSA Maramureș care se afla în Ieud pentru ancheta epidemiologică privind o suspiciune de pesta porcina africana ( PPA), informând că i-a murit un porc în vârsta de 4 luni și în greutate de aproximativ 40 kg, din declarațiile proprietarului reieșind că sursa de achiziție a porcului a fost același comerciant care a vândut porc și în exploatația în care a fost suspicionat primul focar de PPA (și ulterior confirmată) din localitatea mai sus menționată. În fotografia de mai jos, gospodăria unde a fost descoperit cel de-al doilea focar.

Echipa DSVSA Maramureș a prelevat organele animalului mort care au fost supuse investigațiilor în data de 23.10.2018, iar în jurul orelor 12.00-13.00 LSVSA Maramureș a confirmat identificarea genomului viral  PPA În după-amiza zilei de 23.10.2018 probele au fost expediate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală ( IDSA) în vederea confirmării/ infirmării rezultatelor obținute de către LSVSA Maramureș.

IDSA comunică în data de 24.10.2018 orele 17:30 confirmarea PPA,  pentru probele biologice recoltate de la porcul din  cea de-a doua gospodărie (acesta fiind cel de al doilea focar confirmat).

"Specialiștii DSVSA Maramureș s-au deplasat în aceeași zi (23.10.2018) la gospodăria cetățeanului iar în jurul orei 19.00 a fost eutanasiat și cel de-al doilea porc din gospodărie, acesta având aproximativ 160 kg. și fiind crescut de către proprietar. După uciderea celui de-al doilea porc au fost prelevate probe biologice și afluite spre LSVSA  Maramureș", ne-a informat dr. Marius Sima, purtătorul de cuvânt al DSVSA Maramureș. (foto arhivă, sus)

În data de 24.10.2018  LSVSA Maramureș obține rezultate negative la probele provenite de la cel de-al doilea porc și investigate în direcția PPA.

Ambele cadavre au fost ecarisate prin  îngropare, iar în gospodărie s-a efectuat prima dezinfecție.

"DSVSA Maramureș solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie eutanasiate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație", ne-a spus directorul executiv al DSVSA Maranureș, dr. Dănuț Ioan Crișan

Facem precizarea că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Precizăm că se așteaptă rezultatele pentru focarul de PPA de la Oncești.

 

Adauga comentariu