VIDEO. 100 de lucruri jenante în Baia Mare (4). COPACII de pe TURNUL de apă de la gară care era să ajungă RESTAURANT. Vezi ce rol a avut cândva

Sunt copaci în toată regula chiar dacă nu par așa de mari pentru că am fost nevoit să-i filmez de la câteva sute de metri. Din fața gării CFR a municipiului Baia Mare se văd doi copaci dar se mai poate zări cel puțin unul din altă direcție.

Sunt dintre cei aflați la cea mai mare înălțime, pe turnul de apă care cândva se afla în patrimoniul CFR, azi în paragină. Turnul care prinde vara vegetație are o poveste tristă ce putea să prindă viață la un moment dat dar nu a fost să fie.

În 1968 a fost abandonat odată cu darea în funcțiune a noii gări CFR. De ce? Pentru că turnul avea menirea de colectare a apei de la rețeaua publică a orașului de unde mai apoi se alimentau locomotivele cu aburi. Noile locomotive nu mai aveau nevoie de apă și astfel nimeni nu a mai avut nevoie nici de turn.

Între timp, în jurul său au apărut clădiri și garaje iar demolarea sa a devenit practic imposibilă, noi nefiind experți în implozii controlate. Până și o demolare prin implozie ar fi dificilă din cauza faptului că există construcții în imediata sa apropiere.

În urmă cu mai mulți ani, autoritatea publică locală împreună cu o fundație au organizat un concurs de idei pentru a-i da o utilitate fostului turn care alimenta locomotivele cu aburi. Așa s-a ajuns la propunerea ca pe platforma acestuiua să se facă un restaurant. Panorama de la înălțimea de aproximativ 20 de metri ar fi fost atuul său principal.

Numai că de această idee și de turn s-a ales praful chiar și la propriu. Praful adus de vânt a făcut posibilă creșterea vegetației pe turnul bătrân și abandonat. Cei care s-au mai încumetat să urce vara pe acoperiș spun că printre copaci crește foarte bine și iarba.

În peisaj, turnul nu se poate integra decât la rubrica noastră “100 de lucruri jenante în Baia Mare”.

 

Adauga comentariu