VIDEO. 100 de lucruri jenante în Baia Mare (VI). PLATOUL din Piața Revoluției cu statuia MINERULUI și fântâna ARTEZIANĂ în PARAGINĂ! “Pe aici se defila la 23 August. Acum nu e nimic”, își amintesc băimărenii

Locul pe care toți maramureșenii și nu doar băimărenii îl cunosc sub denumirea de Platoul Băii Mari, azi Piața Revoluției a fost cândva unul de promenadă al localnicilor dar și al trecătorilor de pretutindeni.

Aici exista o terasă preferată pentru socializare, funcționa o frumoasă fântână arteziană iar pavajul sclipea parcă ar fi fost de sticlă. Restaurantul București, actual Rivulus, pe de-o parte și statuia Minerului din fața clădirii Remin, pe de altă parte, cuprindeau platoul plin de viață, flori, verdeață, mobilier urman și mult loc pentru plimbări. (foto jos- Facebook, Baia Mare Vitange)

Acum, această zonă zero a Băii Mare reprezintă una care se poate încadra cu brio la categoria 100 de lucruri jenante în Baia Mare din ziarul nostru.

Fântâna arteziană este o ruină. Elementele îi sunt rupte, instalația de apă este ruginită și distrusă. Fierul beton iese din părți ale construcției, de peste tot. Iarba a crescut chiar și prin beton.

Pavajul este puternic sfărâmat. Sunt gropi mari în zona artezienei iar din gropi crește iarba. Bordurile trotuarelor sunt crăpate și măcinate de timp.

Pe cealaltă parte a hotelului, Statuia Minerului este distrusă. Pidestalul arată ca după război.

Primăria a promis un proiect de reabilitare dar nu a reabilitat nimic și nici nu i-a lăsat pe alții să o facă.

Proprietarul Restaurantului Rivulus a propus un poiect de rabilitare a platoului cu reînvierea terasei și a fântânii care sa aducă aminte de vremurile de odinioară.

Pentru că între primarul Cătălin Cherecheș și proprietarul hotelului Ioan Hoban, politica are culori diferite, proiectul a putrezit în sertarele executivului de la primărie. Mai bine să fie totul în paragină decât să beneficieze hotelul dușmanului primarului de o panoramă deosebită, făcută pe cheltuială privată, și orașul de un loc viu și nu mort ca până acum.

Multă ură și nepăsare fac din această zonă ruptă parcă, până nu de mult, din filmele selecte de epocă, un loc pustiu unde boschetarii și hoții mai stau pe puținele bănci de sub câțiva copăcei.

AMINTIRI. Ioan Sava, cetățean: “Acum e pustiu, e complet distrus”

Cu privirea pierdută, urmărind cum filmez, Ioan Sava, fost muncitor la Maratex, unde se făceau cele mai bune fire din bumbac pentru export, privește grav spre locul pe care l-a îndrăgit atât de mult:

“La ora asta era plin aici, cândva. Acum e pustiu. E distrus complet. Edilii orașului s-au lăudat că vor face ceva dar n-au făcut nimic. Ce amintiri frumoase!”, a declarat bărbatul pentru Ziarul de Baia Mare.

Mai mult, el își aduce aminte cum aici, de 23 August, Ziua Națională a României pe vremea lui Ceaușescu dar și de 1 Mai, se organizau celebrele parade, cu mai marii partidului la care participau uneori și trupe cu tancuri, venite de la Târgu Mureș în perioada când în Baia Mare nu exista încă unitate militară.

Și ca destinul să fie parcă și mai dureros, Ioan Sava își aduce aminte că și Maratex, cu 9000 de muncitori, unde a lucrat timp de 24 de ani, nu mai este, s-a închis.

 “Nu mai e nimic, nimic”, ne spune cu voce slabă și privire pierdută, Ioan Sava

Gavril Filip, fost polițist: “Simbolul orașului minier, în ce hal a ajuns!”

Trecem pe lângă troița unde se depun coroane de flori la diferite comemorări ale eroilor români și lângă Statuia Minerului din fața sediului Remin, îl găsim pe Gavril Filip, fost miner vreo doi ani, fost milițian și polițist după Revoluție. E mândru că a lucrat 35 de ani în uniformă din care 10 ani la Circulație. E revoltat pe atutorități că în locul în care preferă, chiar pe caniculă să vină în fiecare zi, de 40 de ani, autoritățile au lăsat totul de izbeliște.

“Simbolul orașului… (statuia minerului – nota redacției). Oraș minier. Uitați-vă în ce hal a ajuns. Era frumos aici. Cu flori… Acuma nu e nimic. Nici arteziana nu funcționează”.

Fotografiile vechi: Facebook - Baia Mare Vitange

Adauga comentariu