Video. AU DESFIINȚAT Școala Populară de Artă Baia Mare! În semn de PROTEST s-a încins HORA DEZNĂDEJDII și SUPĂRĂRII. Interpreta Ileana Bumbar a PLÂNS în hohote la MITING

În cadrul unei ședințe de Consiliu Județean, cu câteva zile înainte de Paște, aleşii maramureşeni au votat reorganizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale prin absorbţia Şcolii Populare de Arte “Liviu Borlan” Baia Mare care astfel se desfiinţează. Ca urmare, școala are acum numele centrului mai sus menționat la care se mai adaugă terminația “Liviu Borlan”.

Împotriva acestei decizii s-au făcut mai multe tipuri de protest, cel mai mare fiind mitingul de azi. Elevi, profesori, actori, artiști plastici, părinți și susținători ai tradiționalei Școli de Artă din Baia Mare au tras un semnal de alarmă asupra nocivității acestui act barbar la adresa artei băimărene în genere prin distrugerea prin comasare a școlii care ar fi împlinit anul acesta 60 de ani.

Unul dintre protestatari a fost Lucian Iluț, bassistul trupei Compact, profesor al Școlii Populare de Artă.

“Vrem să păstrăm neatinsă identitatea acestei școli. Nume mari din această țară au absolvit această școală și l-aș aminti aici doar pe artistul plastic Mihai Olos. Consiliul Județean a dat o hotărâre fără să se consulte cu nimeni, fără să facă o dezbatere publică. Peste 530 de elevi au semnat, la începutul anului școlar, un contract cu instituția. Nu poți să întrerupi activitatea în timpul anului școlar. Pe diplomele lor nu va mai scrie Școala Populară de Artă pentru că ea nu mai există”, ne-a declarat Iluț Lucian. (foto sus)

Profesorul ne-a mai spus că primul efect al desființării școlii este acela că nu s-au primit salariile la timp. Apoi, în ciuda promisiunii președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, că nimeni nu va avea de suferit de pe urma acestei comasări, 3 dintre profesori au preavize și nu se mai regăsec în noua organigramă, pentru că nu au studii superioare. Nici cei cu facultate nu au scăpat de groaznica reorganizare pentru că și câțiva dintre aceștia au rămas deja fără serviciu.

Până acum, legea le permitea și celor cu studii medii să predea la școlile de profil: artizani, meșteri populari, rapsozi, profesori repetitori, care de acum înainte trebuie să-și găsească de lucru.

Din păcate și arta maramureșeană e pe drumuri de câteva săptămâni.

Profesorii i-au solicitat prefectului de Maramureș, av. Vasile Moldovan să verifice legalitatea hotărârii și spun că vor merge chiar în instanță.

Artisul plastic Anamaria Naghy, prezentă la protest ne-a spus:

“Maramureșenii decât să facă <<Haida, hai>>, cu referire la sloganul Zilelor Maramureșului (Haida, hai la Maramu’ – nota redacției), mai bine să danzeze, să picteze să cânte. Marii corifei ai artelor plastice, inclusiv în antichitate, nu au fost absolvenți ai marilor universități. Este un spirit, despre asta vorbim”.

Un moment cheie al protestului a fost acela când cunoscuta interpretă de muzică populară, Ileana Bumbar a plans în hohote iar când s-a alăturat celorlalți, în horă, ne-a declarat:

“Este hora deznădejdii și supărării”.

Cu toate acestea, artiștii, de la cei mici la cei adulți, au făcut ce știu mai bine. Au cântat, au dansat, chiar au tropotit. Nu au scandat nimic, nu au înjurat nici Guvernul nici Consiliul Județean, dând un exemplu cutremurător de educație și civilizație în momente de grea cumpănă pentru ei.

Băimărenilor li s-au alăturat colegi, elevi și profesori de la Școala Populară de Artă din Satu Mare. Aceștia, alături de colegii lor din Baia Mare, au cântat piese din repertoriul național iar la final au scandat “Satu Mare, lângă Baia Mare!”. (foto jos)

Participanții au purtat pancarte care susțin ideea salvării Școlii Populare de Artă “Liviu Borlan” din Baia Mare.

(Vom reveni pe acest subiect)

 

 

Adauga comentariu