VIDEO. Brânzeturi FĂRĂ grăsimi vegetale, prăjituri FĂRĂ praf de ouă, afumături la foc de FAG și în saramură cu apă sărată natural de la Ocna Șugatag, la Târgul produselor tradiționale de la Baia Mare

În fiecare final de săptămână, vinerea și sâmbăta, pe platoul din Piața Revoluției din Baia Mare se desfășoară Târgul produselor tradiționale. Producători din județ și nu numai își oferă produsele naturale sau bio, iubitorilor alimentației tradiționale dar sănătoase. Asta înseamnă fără adaosuri, fără euri, fără înlocuitori. Vedetele târgului au fost azi Bulgărașul din brânza de vaci și afumăturile făcute la foc de Fag și puse în saramură cu apă sărată natural de la Ocna Șugatag, apă folosită de o lume întreagă pentru băi.

Aurelia Pop reușește să adune la mașina de unde-și desface produsele, zeci de oameni în același timp formând ceea ce numeam în rubrica noastră Fotografila, Cel mai frumos rând de la Revoluțiue încoace. Dacă o fotografie a stârnit atât de mult interes, ne-am propus să aflăm și secretul pentru care oamenii stau zeci de minute la rând să cumpere produse lactate de calitate superioară, chiar și pe vreme nefavorabilă.

“Avem și animalele noastre dar achiziționăm lapte de la ferme. Am lansat un produs peropriu numit Bulgărașul, din brânză de vacă. Am achiziționat și o linie de producție să facem mozzarella de casă. Secretul? Să pui lapte nu grăsimi vegetale”, ne-a declarat Aurelia Pop, în exclusivitate.

Tudor Rusu (foto sus) este din Turda și are produse precum cașul simplu dar și specialități ale căror rețete sunt secrete. Întrebat care este diferența dintre produsele de casă de la piață și cele tot de casă din hypermarket, ne-a răspuns:

“Gustul în primul rând. Dar totul poate fi dovedit prin analize microbacteriologice. La produsele noastre naturale trebuie să avem sub 1000 de particule în timp ce la produsele din magazine, toleranța este mult mai mare”.

Prăjiturile Gabrielei Prodan (foto jos) sunt după rețetele copilăriei gerenației sale. Și în acest caz secretul e să pui ouă nu praf de ouă sau nucă naturală nu premix de nucă, adică înlocuitor, după cum ne-a declarat chiar ea.

La standul cu produse apicole, Ziarul de Baia Mare a trebuit să se descurce singur, emoțiile doamnei Șugar fiind foarte mari dar produsele sunt unele de o calitate excepțională, așa că am făcut și pe moderatorul și pe gazda. A ieșit ceva dulce de tot.

Chiar dacă au cam trecut toate sărbătorile în care maramureșenii preferă afumăturile, ele sunt mereu în actualitate. Șunci, cârnați, tobă, costițe, nu dispar niciodată de pe mesele oamenilor așa cum ne-a spus însuși domnul Ștefanca (foto jos) de la Ocna Șugatag.

“Ale noastre sunt cele mai bune din zonă. Le afumăm tradițional cu lemn de fag și la saramură folosim celebra apă sărată de la Ocna Șugatag, vestită și pentru băi”, ne-a mărturisit micul producător.

Și ca să nu avem dureri de cap, ne-am lăsat, la final, pe mâna uleiurilor și a produselor din lavandă. Doamna Eleonora ne-a garantat liniște deplină în acest final de săptămână, lucru pe care-l dorim și cititorilor noști.

Adauga comentariu