VIDEO. Disperarea cetățenilor din Mireșu Mare: “Mai bine să ne ÎMPUȘTE pe noi și să lase MISTREȚII”. Primarul Ioan Mătieș: “Să ne spună să plecăm din țara în care omul contează mai puțin decât mistrețul sau ursul”

În aceste zile, mistreții își fac de cap la Mireșul Mare. În unele locuri, tot ce au semănat oamenii, porcii au scos afară, făcând pagube și de 100%. Cetățenii au ajuns atât de disperați încât își doresc moartea sau să plece din țară.

“Mai bine ne-ar împușca pe noi și să lase mistreții. Cel mai corect așa ar fi, nu să-și bată joc de noi. Am semănat o grămadă de hectare. Toate mi le-au scos afară porcii. Ce să mai semănăm? Tot e scurmat, la rând. Bani nu mai sunt. Muncim degeaba. Am semănat peste două hectare aici. Într-un alt loc, din 1,2 ha semănate am rămas cu 60 de ari, 40% din suprafață fiind scurmată de mistreți. L-am călcat la loc cu tractorul dar porcii mistreți au venit și l-au scurmat înapoi”, ne-a declarat Ioan Șchiop (foto jos) din Tulghieș, Mireșu Mare.

“Ne ducem la vecini, în alte țări, că ne dau ei de lucru, în condițiile astea ce să facem? De unde să mai scoatem bani să mai semănăm a doua oară și să rămânem fără cultură? E bătaie de joc”, ne-a declarat Ioan Bârle. (foto jos)

Ziarul de Baia Mare a stat de vorbă și cu alți cetățeni care și-au văzut investițiile și munca distruse de animalele fondului de vânătoare, mistreții.

“Am semănat după care a venit o ploaie și am venit să vedem ce se întâmplă cu cultura. Pe când am venit, am văzut că tot e săpat de mistreți. Au scos tot, pe rând au scos. Din 1,6 ha nu a scăpat absolut nimic. E pagubă totală. Nu a rămas nimic întreg”, ne-a spus Cristi Varga. (foto jos)

Că este vorba de lucernă sau porumb, mistreții nu au iertat nimic. Și culturile de grâu sunt în pericol. De aici și subvențiile de la APIA.

“Am semănat 80 de ari de lucernă, cu factură pentru APIA, pentru subvenții. Nu mai am nimic, totul e scurmat de porci. Pentru vânat nu mai are nimeni autorizație și cine scapă de porcii mistreți nu mai scapă de cai, pentru că avem probleme și cu unele turme de cai”, ne-a declarat Adrian Pop. (foto jos)

Oamnii s-au adresat primarului Ioan Mătieș recunoscut pentru lupta sa împotriva acestui fenomen, de ani de zile.

“Suntem într-o pășune. Aproape nu mai avem nevoie de lucrări de pregătire a patului germinativ. L-au pregătit mistreții. V-o spun cu amărăciune și durere în suflet. Ți-e milă de cei care mai fac agricultură în Ardeal. Guvernanții să ne spună clar să plecăm din această țară în care omul contează mai puțin decât mistrețul și decât ursul”, a declarat în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare, edilul. (Foto jos)

Ioan Mătieș a propus câteva modificări la Legea 407/2006, privind Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic. Cele mai importante modificări se referă la rezilierea mai ușoară a contractelor cu administratorul fondului de vânătoare, la redevență, la amplasarea hrănitorilor, la despăgubiri dar și la vânătoarea mistreților ori împușcarea animalelor domestice de pe fondul de vânătoare. Amănunte despre toate acest moificări a legii, care așteaptă să fie promulgată de către președintele țării, în materialul video de mai jos.

 

Adauga comentariu