Video EXCLUSIV. Pompierii, SPECTATORI la INCENDIU. „Mașina pompierilor s-a golit. Casa arde”. Când să meargă după altă apă, li s-a GRIPAT motorul. Adevărul despre INCENDIUL de la Buciumi

Azi se împlinesc fix 6 zile de la tragedia produsă de incendiul de la Buciumi, Maramureș. Adică aproape o săptămână în care autoritățile ascund adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Mai mult, într-un comunicat de presă, ISU Maramureș nu pomenește nimic din faptul că pompierii nu au ajuns la timp, că li s-a terminat apa, că au asistat la incendiul pe care trebuiau să-l stingă precum la un meci de fotbal, că li s-a gripat motorul pe drum și când să meargă să reîncarce. Oamenii au fost pe cale să-i linșeze pe pompieri și i-au înjurat ca la ușa cortului. Cum s-ar descurca aceștia în cazul unui dezastru uriaș să zicem un cutremur? Iată ce sec și obișnuit sună comunicatul oficial:

“ Pompierii militari din Şomcuta Mare au fost solicitaţi să intervină, marţi, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case din localitatea Buciumi. Spre locul intervenţiei au pornit şi pompierii băimăreni cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă.
În momentul sosirii la locul intervenţiei, incendiul se manifesta violent la nivelul acoperişului. Focul a distrus în totalitate acoperişul din lemn, învelit cu carton asfalt, etajul 1 al locuinţei, obiecte de mobilier, textile şi documentele personale ale proprietarului. Flăcările au distrus bunuri în valoare de aproximativ 90.000 lei, iar pompierii au reuşit salvarea unor bunuri în valoare de circa 300.000 lei. Cel mai probabil, focul a pornit din cauza unui scurtcircuit electric la un cablu defect. Din fericire, în urma incendiului nu au rezultat victime”.

Iată care este ADEVĂRUL

Deci există și cuvântul "fericire". A cui? A iresponsabililor? Ziarul de Baia Mare vă prezintă în exclusivitate câteva minute din cele peste o oră de imagini de la incendiul violent de săptămâna trecută. În jurul orei 18:10 acoperișul unei case a luat foc. Câteva persoane, dintr-o mașină care tranzita județul Maramureș spre Satu Mare, au văzut primii flăcările. Au coborât să vadă despre ce este vorba. Șocul a fost cu atât mai mare cu cât proprietarii, care se uitau la televizor și își vedeau de alte treburi prin casă, nu știau că au focul deasupra capului. Au primit vestea de la trecătorii binevoitori care au considerat că este mai bine să se implice decât să-și vadă de drum.

3 km în 40 de minute!

De aici a început dezastrul. Vecinii au început să se adune alături de alți trecători. Un membru al familiei a scos autoturismul din curte pentru a face loc mașinii pompierilor. Mai multe apeluri la 112 au fost făcute de oamenii care, văzând că timpul trece, casa arde iar pompierii nu vin, au început să devină nervoși.

„De ce nu vin pompierii, mă? Cât dracu’ durează din Șomcuta până aici? De 10 minute am sunat eu și mi-au spus că au sunat și alții înaintea mea. Au trecut 29 de minute”!, se aude pe înregistrare.

De la locuința în flăcări până la punctul de lucru al Pompierilor militari din cadrul Primăriei Șomcuta Mare sunt aproximativ 3-4 kilometri. Pompierii au ajuns cam în 40 de minute! Focul era deja de nestăvilit. Ulterior s-a aflat că motorul mașinii, “putredă de veche”, potrivit unui pompier, s-a gripat pe drum. Până au reparat mașina, din casa în flăcări nu s-a mai ales mare lucru.

Pompierii au ajuns. Cu apă cât într-un pahar la ce foc a fost

După sosirea pompierilor, lucrurile nu au intrat în normal. Focul deja era extins. Imaginile care au ajuns la Ziarul de Baia Mare arată cum, pentru început, minute bune, un singur pompier cu un singur furtun, practic nu face nimic. Presiunea abia ajunge la mansarda în flăcări. Dar asta nu a fost suficient. Cei 3.000 de litri de apă au fost cam câți într-un pahar, raportat la proporțiile focului deja extins. Apa s-a terminat repede tocmai când focul a atins apogeul, spre disperarea oamenilor care nu au putut ajuta pentru că focul era foarte sus.

Injurii ca la ușa cortului

Dacă ar fi fost un simplu exercițiu, pompierii s-ar fi făcut doar de rușine. Dar pentru că au fost vieți și bunuri în joc, putem spune că este vorba de iresponsabilitate mai ales că oamenii le-au indicat să scoată apă și dintr-o fântână. Până au instalat furtunurile a trecut timp prețios. Deja se auzeau bârnele din lemn cum cad în interior. Trosnetul acestora i-a îngrozit pe cei care se uitau și ei neputincioși alături de pompieri. De fapt avem un cadru mult mai larg al neputinței autorităților, al nepăsării și al batjocurii. Apa din fântână s-a treminat cât ai zice pește. Au trecut să scoată apă din pârâul Bârsău. S-a gripat din nou motorul. Furia s-a dezlănțuit.

“Mergeți, mă, la vale, mă! Că ia, acolo-i. Că de atunci ați fi venit”, spune un cetățean după ce pompierii au devenit spactatori la propriul incendiu pe care trebuiau să-l controleze nu să-l vizioneze pe viu ca pe o partidă de fotbal.

Atacurile la adresa pompierilor au continuat:

“Vi s-a gripat motorul, mă? Ăștia-s pompierii p**ii. (…) Nu v-ar fi rușine? Handicapaților”!

Pompierii au început să dea telefoane, în lipsă de altă ocupație, de ocupația lor firească, de a stinge focul. Oamenii i-au taxat pe măsură:

“Ce mai sunați? Că într-o jumătate de oră nu mai trebuie să vină nimeni, că focu-i dus și voi nu știți nimic”!

O femeie care strigă ca din gură de șarpe, apare în cadru:

“Uite măi că lasă casa omului să ardă cu totul”!

Pe filmare, oamenii pot doar să strângă dovezi ale incompetenței:

“Să vadă lumea cum se uită ca proștii. Amu mai pot veni” (și alți pompieri – nota redacției)

După alte 50 de minute, au sosit ajutoare: “Să spele mobila de la parter”

Eforturile pompierilor de a cere ajutor au fost zadarnice în cele din urmă. Potrivit cititorilor ziarului nostru, martori la incendiu, pe rând, două mașini de pompieri din Baia Mare au sosit după alte aproximativ 50 de minute de la terminarea apei din prima mașină.

“Pe când au venit nu mai era ce să stingă. A ars aproape tot. Pompierii din Baia Mare au spălat ce a mai rămas din mobila de la parter. La noi a fost o unitate de pompieri dar au lăsat doar o mașină mică. Ce puteau să facă pompierii din Șomcuta dacă nu au mașini? Le-au dat la Fărcașa. Noi nu mai avem nici Judecătorie, nici Finanțe, nici spital, nici Pompieri dar avem Centru de refugiați. Primarul a mobilizat oameni, pompieri, dar nu se putea face cu mâinile goale absolut nimic. Trebuie să schimbăm situația asta, să recăpătăm ce am pierdut, uitați ce se întâmplă”, ne-a declarat Cristi Talpoș pentru Ziarul de Baia Mare, martor la incendiu.

Autoritățile MINT. Prefectul demarează o anchetă

Ziarul de Baia Mare a luat legătura cu autoritățile. Cele 40 de minute și alte 50 de minute după terminarea apei, pentru Cornel Băbuț (foto sus), purtătorul de cuvând al ISU Maramureș au fost de fapt “7 minute cu tot, efectiv au fost 5”. Referitor la mașina de 3.000 de litri, în aroganța sa, Băbuț a văzut-o de 9.000 de litri.

“Du-te mă, 3 - 4.000, nu vorbi… Ale noastre sunt, alea vechi, de 9.000 de litri și astea mai noi sunt de 6.500 sau de 5.000 – 5.500 nu mai știu. De 3.000… sunt povești, mă rog. Oamenii se pricep întotdeauna mai ales când sunt nervoși… se pricep la toate”.

După reverificări și insistențe, Băbuț a revenit, văzând că am apelat și la prefectul de Maramureș și la Pavel Băltaru, inspectorul-șef al ISU Maramureș: “Ai avut dreptate, mașina a fost de 3.000 de litri”.

Domnule Băbuț, dacă aveți curajul unei confruntări cu materialele video care au ora imprimată și mai socotiți încă o data timpii după ora de vară, poate vă ies și minutele. Prefectul de Maramureș ne-a informat prin intermediul lui Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al instituției, că va demara o anchetă după ce va analiza filmările ajunse în posesia Ziarului de Baia Mare. Și încă ceva, domnule Băbuț. Poveștile oamenilor sunt și poveștile noastre. Numai că pentru dumneavoastră fiecare poveste de acest gen ratată e o luptă pierdută cu destinele și bunurile oamenilor. Șah sau mat?

(Va urma)

Comentarii

Mda

29.10.2018 19:10

Problema cu motorul e veche. Foarte veche. La incediul de pe str.Finteusului "au lăsat " acolo o balta la ulei imensă. De ce ? De ce nu se repara sau înlocuieșteacea mașină ? Si atunci s-au mișcat mizerabil. A venit masina antică cu apa după ce au secat toate fântânilor. Extrem de prost gandesc pompierii. Mai mult au ajutat vecinii si polițiștii locali la acel incendiu de pe Str. Finteusului din Șomcuta Mare.

Adauga comentariu