VIDEO exclusiv. Poveștile unor SALVATORI. Cristian Albulescu a fost ÎMPUȘCAT în timpul școlii iar Gheorghe Marincat s-a făcut POMPIER pentru că a copilărit lângă baza de pregătire din Vișeu de Sus

Ajung primii atunci când se întâmplă o nenorocire. Îngrijesc și salvează victime. Mereu ne întrebăm ce s-a întâmplat oare cu ele? Au supraviețuit? Foarte rar ne întrebăm însă cine sunt salvatorii, ce fac ei în timpul liber și cum fac față muncii epuizante atunci când sunt contracronometru, în mijlocul focului, al apelor sau în timp ce acordă primul ajutor celor ajunși în dificultate.

ÎMPUȘCAT în școală

Ziarul de Baia Mare vă prezintă portretele a doi salvatori din cadrul Secției de Pompieri din Vișeu de Sus, implicați și în operațiunile recente ca urmare a inundațiilor din Vișeu de Sus, orașul cel mai afectat de ape în ultimele săptămâni.

Cristian Albulescu este plutonier adjutant și are 38 de ani. El a apărut recent în toate publicațiile din țară în fotografiile care ilustrau căutarea fetiței de numai 6 ani din Repedea, Valentina Rusnac, în apele râului din fața casei sale. (foto jos)

Este pasionat de fotbal, motociclete și animale. Are un câine, Ciobănesc german, și-i place să-l dreseze și să participe cu el la demonstrații.

Una din situațiile șocante pentru el a fost când, în timpul liber, a primit un mesaj că este incendiu chiar în blocul în care locuiește. Desigur că s-a alăturat colegilor săi care s-au deplasat să stingă focul. A găsit mult fum în propriul apartament dar lucrurile au fost sub control și a fost nevoit să se racordeze ulterior, separat, la un coș de evacuare a fumului.

Cea mai grea situație în care s-a aflat și care l-ar fi putut costa viața a fost una din timpul Școalii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă - Boldești, Prahova. Atunci, în sala de studii, un coleg l-a împușcat din greșeală.

Lucrurile nu au fost simple. Glonțul i-a trecut prin piept, i-a atins plămânii, o arteră și a ieșit prin spate.

“Își curăța pistolul și s-a descărcat din greșeală. Mi-a trecut milimetric pe lângă inimă. Colegii m-au dus repede la spital la Ploiești. Am avut noroc că am scăpat cu viață”, a declarat în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare, Cristian Albulescu.

S-a ANTRENAT din copilărie să devină POMPIER

A crescut lângă baza de pregătire a pompierilor din Vișeu de Sus, le vedea instrucțiile de pe terenul de antrenament. Pompierii l-au inspirit încă de mic și s-a antrenat practic cu ideea că vrea să devină unul dintre ei când va fi mare.

Așa s-a și întâmplat cu copilul Gheorghe Marincat, care a făcut ulterior armata la pompieri. A lucrat pentru început la MAPN, între anii 2000-2005 iar în prezent este plutonier major și comandant de echipaj.

Drumețiile, vânătoarea și pescuitul fac parte din viața și timpul său liber. Nu ratează nici schiatul și preferă stațiunile Borșa și Cavnic din Maramureș.

Pe Gheorghe Marincat îl putem întâlni în mijlocul incendiilor ori dând primul ajutor în caz de nevoie, oriunde este chemat echipajul SMURD pe care lucrează. Ca paramedic face de toate și niciodată nu s-a gândit să renunțe la munca sa în ciuda greutăților cu care s-a confruntat în toți acești ani.

Înundațiile din 2008 de la Vișeu de Sus l-au marcat atât pe el, aflat la începutul carierei dar mai ales pe colegii începători. Focul a produs temperaturi în jurul a 1000 de grade Celsius și simțeau că li se topește fața în timpul celor 24 de ore de intervenție continuă.

A fost implicat și în salvarea unor turiști, rămași izolați pe Vaser, la care au contribuit și colegi cu două elicoptere. Turiștii au fost evacuați după ce au montat instalații cu  toriliene. Au fost primele și cele mai dure experiențe de la începutul carierei sale.

Pentru Gheorghe Marincat munca în echipă este totul.

“În munca noastră nu faci nimic singur pentru că nu poți. Echipa este totul. Unul fără altul nu putem duce nimic la bun sfârșit”, a declarat exclusiv pentru Ziarul de Baia Mare.

Încendiile de pădure din 2013, de trei săptămâni, și din 2018, de aproape două săptămâni îi vor rămâne mereu întipărite în minte. Sentimentul că focul nu se mai termină a fost copleșitor dar dorința de a-l învinge a fost și mai mare și de aici reușita, într-un final greu dar mulțumitor.

 

 

Adauga comentariu