VIDEO exclusiv. Proprietarul vrea să închidă Grădinița Teddies din Baia Mare: “E dezastru”. În plin SCANDAL, directoarea e plecată în SUA. 2 adulți și 4 copii, PURTĂTORI de SALMONELLA

Scandalul de la Grădinița Teddies din Baia Mare, legat de îmbolnăvirile mai multor copii și adulți din cadrul personalului, cu bacteria Salmonella, este departe de a se încheia.

Cu toate că Direcția de Sănătate Publică nu a anunțat încă oficial dacă bacteria Salmonella a fost găsită și la persoane purtătoare, ci doar în două feluri de mâncare, Ziarul de Baia Mare a reușit să stea de vorbă, telefonic, cu proprietara unității, Rodica Bălan. (foto, jos, în mijloc) Aceasta ne-a declarat că ieri i s-a adus la cunoștință faptul că există 6 purtători ai bacteriei Salmonella.

“Ieri am primit analizele și am semnat actele. Există Salmonella la persoane purtătoare. Este vorba de 4 copii și doi adulți. Norocul nostru e că au forme ușoare. Toți sunt sub tratament. Eu i-am chemat azi, din nou, pe cei de la DSP să facă analize că aș putea să redeschid oricând, că suntem în regulă. Grădinița nu a fost închisă ci doar blocul alimentar dar eu am decis să sistăm activitatea până la finalizarea problemelor”.

Un număr de 60 de copii sunt nevoiți să stea acasă de o săptămână după ce au apărut primele îmbolnăviri iar grădinița a fost închisă pentru mai multă siguranță.

Ziarul de Baia Mare a fost azi la unitatea de învățământ care pe dinafară arată ca oricare casă privată, fără elementele de identificare obligatorii, întărind suspiciunile că este o vorba de o grădiniță privilegiată și protejată, frecventată de copii de fițe. Cazul a fost anunțat foarte târziu și nu din inițiativa autorităților, el “transpirând” pe surse în mass-media.

Nicio altă unitate de învățământ din Maramureș nu-și permite această aroganță și nu în ultimul rând, ilegalitate.

Porți închise și aproape nicio mișcare prin curte. Am insistat la sonerie și la poartă a ieșit soțul proprietarei Rodica Bălan. Vădit afectat de cele întâmplate, ne-a confirmat că directoarea grădiniței e plecată în străinătate și că îi bate gândul să închidă afacerea. Despre faptul că nu există niciun element de identificare a grădiniței, explicațiile sale sunt puerile, de adormit copiii de la grădi.

“Am avut reclamă dar au venit de la primărie să o dăm jos și a trebuit să plătim… Nici nu mai vrem. Nu știu… până la urmă o să renunțăm la toată treaba că-i dezastru”.

Unul dintre părinți ne-a declarat că după începerea scandalului, directoarea a fugit în Statele Unite dar Rodica Bălan ne-a declarat că plecarea directoarei în străinătate s-a produs cu trei zile înainte de primele îmbolnăviri. Deocamdată avem toate motivele să o credem.

Ca o coincidență stranie, directoarea de la Teddies a mai fost implicată într-un scandal monstru, tot la o grădiniță din Baia Mare, Grădinița nr. 27, unde s-a găsit bacteria Salmonella, caz mușamalizat de autorități în cea mai mare parte. Culmea este că și unul dintre medici care se ocupă de anchetă, este același care a participat la mușamalizarea celuilalt caz.

“Cele două cazuri nu au nicio legătură unul cu celălalt pentru că doamna directoare nu este purtătoare a bacteriei. S-a întâmplat acum trei ani, nu anul trecut după cum se spune. Vă dați seama ce analize i s-au făcut atunci? Dacă avea bacteria nu mai putea să lucreze, nu?”.

DSV nu au găsit Salmonella în material primă și a dat o amendă de 10.000 de lei

Chiar dacă Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș ne-a informat că s-a găsit bacteria Salmonella într-un soufle de leurdă și într-o supă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, a confirmat în premieră pentru Ziarul de Baia Mare că nu au găsit bacteria în materia primă, deci problemele sunt la prepararea hranei și la purtători.

“În data de 29.05.2019, DSVSA Maramureș a fost anunțată de către reprezentanții DSP Maramureș asupra faptului că în intervalul calendaristic 27-29.05.2019 au fost consultate/ internate nouă persoane ( șapte copii și doi adulți) la spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare. Persoanele consultate/internate  prezentau tulburări gastro-intestinale în urma consumului de alimente din data de 27.05.2019, simptomatologia debutând în aceeași zi în jurul orelor 22.00. Ancheta epidemiologică preliminară a fost efectuată de reprezentanții DSP Maramureș, aceștia recoltând și probe din produsele consumate în data de 27 și 28.05.2019.

Reprezentanții DSVSA Maramureș au făcut primul control la unitatea respectivă în data de 29.05.2019, identificând 11,3 kg. produse de origine animală fără elemente de identificare , asupra cărora s-a dispus măsura sechestrului.

Totodată au fost recoltate patru probe de produse alimentare ( șuncă Pizza- 1 probă, ouă găină- 2 probe, materie primă tartinabilă Sando-1 probă) acestea urmând a fi supuse investigațiilor microbiologice în Laboratorul DSVSA Maramureș.

Pentru deficiențele constatate s-a suspendat activitatea blocului alimentar pâna la finalizarea anchetei și a fost aplicată o sancțiune  contravențională de 10 000 lei ( conform prevederilor HG nr.984/2005 actualizată, Art.4; lit.a; pct.6). Ancheta este în derulare.

Prin prezenta vă aducem la cunoștință rezultatele investigațiilor microbiologice pentru alimentele recoltate de la grădinița incriminată în suspiciunea de T.I.A.

                Ouă consum – 2 probe – Salmonella spp - absentă atât de pe coajă cât și din conținut;

                Șuncă pizza – 1 probă

•             Listeria monocytogenes – absent/25g.

•             Salmonella spp – absent/25g

•             E. coli beta glucuronidază pozitivă < 10 ufc/g

•             Stafilococi coagulază pozitiv < 10 ufc/g.

Materie grasă tartinabilă :

•             E. coli beta glucuronidază pozitivă < 10 ufc/g

•             Listeria monocytogenes – absent/25g.

Concluzionăm că produsele analizate corespund la criteriile microbiologice investigate.

Blocul alimentar al grădiniței rămâne în continuare cu activitatea suspendată, până la finalizarea anchetei și de către D.S.P. Maramureș, ulterior cele două instituții luând o decizie comună asupra funcționării acestuia”, se arată în comunicatul primit la cerere de către Ziarul de Baia Mare.

Cazul rămâne deschis iar Ziarul de Baia Mare urmărește evoluția acestuia.

 

 

 

Adauga comentariu