Video. Gesturi – MANIFEST fără explicație la Bogdan Vodă, Maramureș. Cutii de la bere, sucuri și energizante, agățate de crengi, tufe și garduri

Urcând dealul Bocicoielului la Bogdan Vodă, Maramureș am observat un fenomen straniu pe o lungime de mai bine de doi kilometri, până dincolo de zona Crucii spre Vișeu. Zona este efectiv împânzită de cutii goale de la bere, sucuri și energizante și nu mă refer la faptul că ele sunt aruncate pe jos ci sunt pur și simplu agățate, cu grijă, în crengile copacilor, pe tufe și chiar pe garduri. La întoarcere, din cauza aglomerației, a fost imposibil să opresc mașina pentru a filma în zonele cele mai pline cu astfel de podoabe, reușind totuși o staționare aproape de primele case din Bogdan Vădă.

Practic într-o zonă care-ți taie respirația cu peisaje uluitoare, îți taie și cheful prin mizeria de pe jos, prin mormanele de gunoaie și moloz. În zona Crucii, e practic groapă de gunoi. Tot acolo, coborând spre Bogdan Vodă sunt cele mai multe cutii agățate peste tot, în vegetația acum uscată.

Totul ne duce cu gândul spre gesturi-manifest, deocamdată necunoscute. Nimeni nu știe cine le-a făcut și de ce. Interesant este că abia după ce am semnalat acest lucru autorităților locale, au început să le vadă și cei de acolo.

Întreb un cioban despre acest fenomen și nu știe nimic. Alți doi oameni care se întorc de la muncă, de pe câmp mi-au declarat:

“Tinerii, beau bere și le agață acolo. Ați văzut și când coborâți... ăștia cu mașinile... tineretul.. ”

Este adevărat că zona în care abundă cutiile agățate de copaci și crengi este una fără case, între localități.

Primărița Anuța Bizău: “Am crezut că exagerați dar ați avut dreptate

Contactată telefonic, primărița Anuța Bizău (foto sus) știa de gunoaiele depozitate ilegal în acea zonă, pe care mașina de la salubrizare le strange o data pe săptămână dar s-a arătat surprinsă de cele relatate:

“Extraordinar, nu știu de așa ceva. Îl sun pe șoferul care duce și aduce copiii de la școală să-l întreb dar mâine mă duc să văd și eu cu ochii mei. Este adevărat că în zonă, fiind una de trecere spre piețele din Poieni și Ruscova, oamenii aruncă acolo toate gunoaiele pe care le au și luptăm cu acest fenomen”, ne-a declarat în urmă cu două zile.

Într-o primă fază nici șoferul nu văzue amploarea fenomenului dar ieri, lucrurile s-au schimbat și doamna primar a revenit asupra declarației:

“Am crezut că exagerați dar ați avut dreptate. Șoferul m-a resunat după ce a dus copiii la școală și mi-a spus exact de mi-ați relatat. Am mers și eu repede să văd despre ce este vorba. Nu-mi explic ce se întâmplă. M-am uitat foarte atentă. Este destul de greu să introduci cutii într-o creangă, de aceea crengile trebuie rupte la capete. Deci îți trebuie și timp și puțină răbdare. Am dispus imediat ca toate cutiile să fie strânse și sper că fenomenul nu se va mai repeata”.

Autoritățile bănuie că cei care călătoresc în căruțe pot face asta pentru că sunt așezate la o înălțime destul de mare. În al doilea rând se crede că ciobanii și îngrijitorii de animale sunt responsabili pentru aceste gesturi dar este greu de crezut că au bani, atât de des, pentru mărcile respective de băuturi.

Transmite cineva mesaje prin aceste gesturi? Cine o face și ce vrea să spună? Sau este vorba doar de un obicei prost al unor trecători care, oprindu-se la băute, s-au plictisit să mai arunce cutiile pe jos? Numai că distanța pe care cutiile sunt agățate de copaci, de-o parte și de alta a drumului, ne face să credem că nici ultima ipoteză nu stă în picioare.

Suntem curioși cât rezistă curețenia promisă de doamna primar.

Dacă treceți prin zonă, țineți-ne la curent.

 

Adauga comentariu