Video. A început SACRIFICAREA mieilor. Doar DOUĂ puncte AUTORIZATE există în județ, la Baia Mare și la Sighetu Marmației. Se fac FILTRE pe toate căile de acces pentru controlarea animalelor

Azi a început efectiv sacrificarea mieilor în județul Maramureș. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) a autorizat două puncte temporare de sacrificare a animalelor pentru masa de Paște. Unul este la Baia Mare, pe stada Oborului, vizavi de piața de alimente și al doilea este la Sighetu Marmației.

Medicii veterinari recomandă achiziționarea și sacrificarea mieilor doar din aceste puncte.

“Cetățenii sunt sfătuiți să evite cumpărarea de carne de miel din alte locuri decât cele autorizate de către noi pentru că nu au garanția unei expertize a cărnii și nici garanția respectării normelor de igienă în timpul sacrificării și prelucrării cărnii. Le recomandăm cumpărătorilor să se ferească de chilipiruri pentru că starea de sănătate a mileului nu este cunoscută în cazul în care acesta este achiziționat din alte părți”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, dr. Marius Sima, purtător de cuvânt al DSVSA Maramureș.

Punctele de sacrificare a mieilor sunt autorizate în perioada 17.04 – 25.04 2019 și în această perioadă vor exista filtre făcute de către polițiști și medici veterinari pe toate căile de acces pentru verificarea mieilor. Cei care nu au acte de proveniență a animalelor și dacă acestea nu sunt crotaliate și înregistrate în baza națională de specialitate vor fi întorși din drum și amendați contravențional.

Amenzile în astfel de cazuri, în funcție de gravitatea faptelor pot fi cuprinse între 750 și 2.000 de lei.

Un kilogram viu de miel se vinde la Baia Mare cu 10 lei, prețul fiind același în ultimii ani. Lângă punctul de sacrificare stau și vânzătorii care speră să aibă succes în acest an mai ales că Paștele catolic și cel ortodox sunt la o săptămână distanță iar perioada de sacrificare nu este întreruptă.

După cumpărare, mielul trebuie să fie văzut de către un medic veterinar care are, la rândul său, un punct de lucru chiar lângă cortul autorizat pentru tăieri:

“Avem o echipă de medici veterinari pe întrega perioadă în care acest punct de sacrificare este deschis și ne asigurăm că este respectată legislația privind sacrificarea mieilor. Verificăm actele de proveniență a animalelor, dacă sunt sănătoase, ne uităm dacă animalul este vioi, cu alte cuvinte dacă sunt sigure pentru consum. Înregistrăm toți mieii, îi scădem din baza națională de date în care au fost înregistrați initial, după sacrificare verificăm carnea și aplicăm și o marcă de calitate”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, dr. veterinar Adrian David.

Norbert Gall, proprietarul punctului de scrificare din Baia Mare este autorizat an de an pentru această activitate și regretă că blănurile mieilor nu mai sunt prelucrate fapt pentru care ajung să fie incinerate alături de resturile de după sacrificare.

“Aici clientul își alege mielul, în timpul sacrificării vede ce urmează să mănânce dar nu înainte ca medicul veterinar să-și dea acordul că este o carne bună de consumat. Avem și un contract cu o firmă care preia resturile și blănurile pentru incinerare pentru că nimeni nu mai folosește aceste piei, nu se mai prelucrează deloc. Cei bătrâni care se ocupau cu transformarea lor în covorașe nu mai lucrează sau unii dintre ei nu mai trăiesc și nimeni nu a preluat meșteșugul”, ne-a declarat Norbert Gall.

Pentru tăierea mieilor, cumpărătorii mai trebuie să plătească 40 de lei/animal. Pentru fiecare miel, clienții primesc câte un sac din plastic pentru transport.

Adauga comentariu