VIDEO. Într-un DECOR MAGIC s-a desfășurat Simpozionul Judeţean „Perspective educaţionale”. Invitații și participanții, încadrați de COSTUME populare cusute cu fir din AUR și fir din ARGINT

Ieri, la Muzeul de Etnografie și Folclor din Baia Mare s-a desfășurat ediţia a III-a a Simpozionului Judeţean „Perspective educaţionale” care a vizat valorizarea şi promovarea educaţiei sub toate aspectele sale, stimularea şi dezvoltarea aptitudinilor de cercetare prin abordare interdisciplinară/transdisciplinară, dezvoltarea creativităţii, a formării şi argumentării opiniei personale, dezvoltarea unui limbaj noţional critic, operaţional în abordarea cercetării ştiinţifice.

“Prin acest simpozion ne propunem să stimulăm creativitatea cadrelor didactice care deţin resurse didactice ce ar trebui mai des puse în valoare, în vederea realizării unui schimb de experienţă real şi aplicat, care să îmbunătăţească activitatea metodico-ştiinţifică a acestora, astfel încât elevii noştri să fie cei mai buni”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, coordonatorul manifestării,  Bogdan Camelia, inspector şcolar general adjunct.

Grupul ţintă al simpozionului au fost cadrele didactice din judeţul Maramureş, directori, directori adjuncţi și inspectori şcolari.

Ziarul de Baia Mare vă prezintă în continuare un colaj video cu momemnte importante de la deschiderea simpozionului.

Secţiunile simpozionului şi condiţii de participare au fost:

Secţiunea A. „Didactici moderne şi alternative educaţionale. Responsabil de secţiune/moderator: Todoran Valentina, inspector şcolar pentru limba şi literatura română.

Secţiunea B. „Programe şi proiecte educaţionale”. Responsabil de secţiune/moderator: Bănică Amelia, inspector şcolar pentru activităţi extraşcolare.

Secţiunea C. „Management educaţional modern şi eficient”. Responsabil de secţiune/moderator: Todorut Gelu, inspector şcolar pentru management instituțional.

Secţiunea D. „Istorie, cultură şi tradiţii maramureşene”. Responsabil de secţiune/moderator: Vida Flaviu, inspector şcolar pentru managementul resurselor umane.

Organizatori au fost Institutia Prefectului Judeţului Maramureş, Consiliul Judetean Maramures, Casa Corpului Didactic a Judeţului Maramureş, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Exponate cusute cu fire din aur și argint din Lugojul Banatului

De remarcat este locul extraordinar unde s-au desfășurat lucrările simpozionului, într-un cadru arhaic din cadrul Muzeului de Etnografie Maramureș, sala de expoziții temporare, clădirea pavilionară.

Participanții și invitații au avut parte și de momente artistice, cântece, dansuri și jocuri din Maramureș. Au fost încadrați de 20 de costume populare extraordinare din zona Lugojului din Banat.

Acestea fac partea dintr-o colecție personală a etnologului și muzeografului de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, Marius Matei, unele dintre ele fiind brodate cu fir de aur și argint într-o coloratură și realizare aparte.

“Cele 20 de costume fac parte din expoziția Mărgăritare Bănățene. Colecția este mai mare, de 100 de costume. Cei din zone de proveniență a costumelor erau mai bogați decât cei de la noi care făuresc astfel de costume polulare. Se vede și din faptul că multe dintre ele sunt cusute cu fir din aur și fir din argint. Faptul că zona făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, oamenii puteau merge la Viena să cumpere mătăsuri și acele fire din aur și argint care la noi nu le-am întâlnit”, ne-a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, Monica Mare, managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

 

Adauga comentariu