VIDEO - PORTRET. Crina Horincar despre DATINI, OBICEIURI de altădată și POSTUL Paștelui. În compoziție proprie, o EMOȚIONANTĂ priceasnă interpretată în biserică

Crina Horincar este o foarte cunoscută interpretă de muzică populară din Maramureș. Cu vocea-i cristalină cântă muzica din zona Codrului mai bine ca oricine. Despre cât este de credincioasă, publicul larg știe mai puțin. A moștenit credința și vocea de aur atât de la o bunică dar și de la mama sa.

În cele 28 de albume ale sale a cuprins o paletă extrem de variată de teme muzicale. Printre ele a abordat inclusiv colindul maramureșean. Niciodată însă nu a cântat o priceasnă până acum și a făcut-o practic la îndemnul prietenilor. Postul pe care îl ține a determinat-o în cele din urmă să interpereteze o emoționantă priceasnă dar nu oricum și nu oricare ci una compusă chiar de ea.

“Prietenii m-au întrebat de foarte multe ori de ce nu cânt și pricesne. Pur și simplu parcă nu a fost momentul dar acum, în postul Paștelui, așa mi-a venit. Și am zis că dacă tot o să cânt una de ce să nu fac tot eu și versurile și linia melodică”, a declarat în exclusivitate pentru Ziarul de Baia Mare, Crina Horincar.

A început să cânte de la vârsta de 8 ani și în cei 35 de ani de carieră i-a bucurat pe cei care au ascultat-o la concursuri, spectacole și petreceri. Talentul și l-a șfefuit exemplar la Școala Populară de Artă iar lumea spune despre Crina că este sufletul petrecerilor prin faptul că face atmosferă purtând un dialog cu petrecăreții de o naturalețe aparte.

Este gospodină și îi place să gătească. Ține post marțea, miercurea și vinerea. Este o femeie simplă, directă și oricine parcă și-o dorește ca parteneră de dialog și prietenă. Fără aere de vedetă, Crina Horincar strălucește prin calitatea muzicii sale și impresionează prin vocea sa puternică. Nu se ferește să facă live niciodată, lucru pe care ni l-a demonstrat și la finalul interviului.

Pe lângă macaroanele cu varză de post, Crina prepară și azi mâncarea tradițională pe care o făceau bunicii ei din Băița de sub Codru unde a și copilărit. Printre mâncăruri se numără și “Cici”, un preparat din aluat frâmântat cu sau fără ou și cu cartofi fierți, date prin pesmet prăjit cu ceapă.

Despre tradițiile și obiceiurile de odinioară, despre ce se punea cândva, prima dată pe masa de Paște, în interviul care urmează. Imediat după material vizionați și priceasna “La tine vin Isuse iar” în realizarea Casei de producție Viper din Arad. Mesajul de final, cu dedicație, e la limita lacrimilor. Aflați de ce și cui îi este adresat.

 

Adauga comentariu