VIDEO. Rațele sălbatice, vestitorii PRIMĂVERII pe răul Săsar sau “Floricelele de apă”, cum le dezmiardă trecătorii care le privesc, hrănesc și le fotografiază

Până în urmă cu câțiva ani, nicio vietate nu trăia în râul Săsar. Peștii sunt o amintire doar a bunicilor iar apariția primelor rațe sălbatice pe râul din Baia Mare, aflat până nu de mult în topul celor mai poluate orașe europene, a părut o minune.

În centrul orașului, trecătorii se opresc să le privească, le hrănesc și le fotografiază. Un bărbat rămâne minute în șir cu ochii atintiți asupra lor și parcă uită de toate necazurile și ignoră partial chiar și întrebările pe care i le-am adresat.

Două femei sunt încântate de rațele care vestesc primăvara și promit să se întoarcă cu o pâine, la fel cum fac și alții. De pe pod sau de pe mal, lumea se opreșete măcar un pic să admire râul care a devenit viu odată cu sosirea rațelor sălbatice pe care nici poluarea remanentă nu le mai deranjează.

Albia râului este în reconstrucție, la fel și malurile sunt în reabilitare iar rațele nu sunt deranjate nici că trebuie să înoate printre cauciucuri, bucăți de lemne și alte resturi aruncate la întâmplare de oamenii nepăsători față de natură.

Bun sosit în Baia Mare, primăvară, cu rațele tale cu tot!

Adauga comentariu