VIDEO-reportaj. Jurnalist pentru două zile în DEȘERTUL Sahara (partea a-II-a). Stânci amețitoare, cascade și palmieri în DEȘERTUL SAHARA, în drumul spre platoul unde s-a filmat Războiul Stelelor. TUNISIA renăscută

După lungul drum din prima zi, ne culcăm foarte târziu, după ce doar privim piscina Hotelului Sahara situat la marginea deșertului din orașul Douz, în centrul Tunisiei. Are 2 piscine, centru spa și wellness cu tratamente de masaj și de relaxare.

În apa piscinei se mai aventurează doar câțiva ruși printre care vreo doi copii. Nici ei nu bravează foarte mult, apa rece învinge chiar și votca celor mai bărbați dintre bărbații, poposiți tocmai de la Moscova, la poalele deșertului saharian. Senzația apei, a piscinei în deșert este unică. Regretul că nu pot gusta din această stare, devenită doar închipuire, mă va urmări o vreme, vreme în care mă voi gândi să revin.

Admir amestecul imaginii de lux al holului din care face parte și recepția cu nimicul din camere. Farmecul însă învinge orice alte pretenții. Deșert, piscină, somnul la poalele dunelor, gândul că faci parte parcă din povestea ce se scrie odată cu tine acolo, te aruncă într-un somn brusc și adânc.

Dimineță ne-am trezit inuman de devreme dar parcă oboseala nu a existat. Ghidul Nejib Chaa de la Amara Tour ne-a trasat programul cu strictețe și nu s-a abătut de la el. Un element interesant, al urmării exacte a itinerariului. Nu am mai fost prins niciodată, în ultimii mulți ani, într-un program fix, spectaculos și surprinzător. Asta înseamnă, aventură!

Același amestec de sentimente dezvoltă acum o bucurie unică. Urmează un drum lung, spre hotelul unde suntem cazați, dar pe acest drum aveam să întâlnesc locuri de o frumusețe uluitoare, de neimaginat. Niciodată n-am greșit alegând Tunisia, acum alegând parcă cel mai bine.

Norocul meu a avut un nume, Sergiu Costan de la Sfara Tours Baia Mare. Mi-a fost ghid și ajutor de nădejde la fimări. 

Chott el-Jérid, LACUL cu apă, lacul secat

Ajungem la Chott el-Jérid, lacul complet uscat în cea mai mare parte a anului. Lacul a făcut parte cândva din Marea Mediterană, iar acum ocupă o suprafaţă de 5.000 de km pătraţi, fiind aşezat în mijlocul Tunisiei, la graniţa cu Algeria.

Lacul ca un deșert e mărginit de mici oraşe de tip oaze, populaţia de aici ocupându-se în întregime de cultura palmierilor şi recoltarea curmalelor.

Marele Chott el-Jérid este străbatut de un dig uriaş, înalt de peste 2 m şi lung de circa 80 de km, peste care s-a construit o autostradă, ce uneşte localităţile Degache şi Kebili.

O liniște de mormânt. O lume aparte. Într-o stare de meditație am intrat parcă toți. E vremea reconfigurării gândurilor, astfel de locuri parcă, după ce te despind de cotidianul de până acum, îți oferă alte perspective asupra lumii, asupra vieții. În fața forței naturii, care face dintr-o imensitate de pământ, ba lac, ba deșert, nu poți să rămâi decât stană de piatră.

Oaza Tozeur – 250.000 de palmieri în deșert, la poalele cărora curge apă

Acolo unde practic începe să nu mai fie nimic, cu excepția puterii pustiului, Oaza Tozeur, cu 250.000 de palmieri și alți arbori exotici, este un miracol la poalele Deșertului Sahara. Aflată la puțină distanță de granița cu Algeria, am trecut prin "Poarta Paradisului", o fisură îngustă înr-o stâncă, ce ne-a dus într-un peisaj care pe alocuri aduce a junglă prin exotismul său. Cascade, fire de apă, bananieri, stânci ascuțite, trepte pe cărări șerpuind și în depărtare, peisaje selenare.

 

Pe cai, se filmează!

Pe drumul de Paris-Dakar rally situat pe Shott el Gharsa. Jeep-urile zboară pe dunele de nisip. Fata Morgana ne face cu ochiul. Luăm în seamă doar "Ong Jmel", muntele care seamănă cu o cămilă așezată. Aici s-a filmat "Pacientul englez". Imediat ajungem pe platourile de filmare unde s-au tras scenele din deșert ale primei serii din Războiul Stelelor în localitatea Tataouine, așezare după care regizorul George Lucas a denumit planeta natală a celor mai importanți eroi din Razboiul Stelelor. Anakin Skywalker și Luke Skywalker s-au născut pe Planeta Tatooine. Razboiul Stelelor a fost filmat în trei locații din Tunisia, la Tozeur, Matmata și Djerba. La Tozeur pot fi admirate încă decorurile folosite la filmari. Haideți să le vedem, le-am filmat pentru dumneavoastră. Țipete, râsete, adrenalină, la coborârile bruște cu jeep-urile pe dunele de nisip.

SFARA TOURS Baia Mare, premiată în Tunisia

La finalul acestui press-trip pentru mine ca jurnalist, într-un cadru festiv și prietenos, tour-operatorul Amara Tour a oferit diplome de participare dar și de apreciere pentru performanțe deosebite, agențiilor participante la info-tripul din Tunisia. Au fost premiați și cei mai buni revânzatori ale produselor Amara Tur. Agenția Sfara Tours Maia Mare a primit o diplomă de excelență în acest sens, pentru rezultate deosebite în promovarea și revânzarea produselor tour-operatorului. Diploma i-a fost înmânată reprezentantului Sfara Tours Baia Mare, Sergiu Costan (foto mijloc), de către Souani Haithem (foto stânga) – director Amara Tour și partenerul local din Tunisia, Noomen Ben Tekaya. (foto dreapta)

Ce vă tot spun eu de ani de zile? Că e important să mergeți în concediu dar mai important este să vă simțiți bine, să găsiți acolo exact serviciile cumpărate, nu locuri ocupate sau servicii proaste, dar vital este și să vă întoarceți acasă. De aceea, nu uitati, când plecati, de unde ... plecați! https://www.facebook.com/SfaraToursBaiaMare/

Grafică și montaj, Alex Moroșanul.

Citește și prima parte, Ziua I în Deșertul Sahara

VIDEO-reportaj. TUNISIA renăscută. Jurnalist pentru două zile în DEȘERTUL Sahara. Imagini uluitoare (I)

Adauga comentariu