Video. TRADIȚIE. Au revenit COȘERCILE de PAȘTE, din răchită, de altădată. OUĂLE din lemn pictate manual și cu mărgele dau bine în coșul de mers la BISERICĂ

Până la Revoluție nu exista om să nu meargă la biserică, în ziua de Paște, cu coșarca plină de bucate. În unele zone ale Maramureșului, ca de altfel în întraga țară, cu cât îți era mai încărcată coșarca, era semn mai mare al bunăstării familiei.

Nu de puține ori, șunca, adică pulpa întreagă de porc, sărată și afumată, alături de jumătatea de miel umplută, erau vedetele coșurilor pe care oamenii le duceau la sfințit și din care mâncau prima oară după un post lung.

Treptat, lumea nu s-a mai dat în vânt după acest obicei, mulți renunțând la el sau dându-i o importanță mai mică, mai ales la oraș. După ani de zile, oamenii s-au întors la tradiția uitată dar și la coșercile de dus bucate la biserică. Așa se face că și pentru producători au venit zile mai bune.

Lajos Szabo este din Târnăveni, județul Mureș. L-am întâlnit întâmplător, pe marginea carosabilului, la ieșirea din Baia Mare spre Dej, vizavi de cunoscutul Turn al parașutiștilor. Vorbele schimbate cu el sunt un arc peste timp care pe unii ne poate arunca direct în brațele copilăriei pentru că produsele sale au rezistat, miraculos, vremurilor.

“Tradiția se păstrează mai ales aici în Maramureș. Aceste produse sunt o investiție în timp. Coșercile sunt din răchită, împletite manual și sunt folosite pentru mersul la biserică, de Paște”, ne-a declarat bărbatul.

În medie o coșarcă face cam 50 de lei. Cele mai mici, și cele pentru copii au prețuri de 20 respectiv 30 de lei. Cele mai mari costă 70 de lei și au, de obicei, două mânere. Acestea din urmă erau cel mai des folosite la țară și despre ele vă spuneam că aveau rolul de a adăposti bucatele mari cu care oamenii se făleau că le merge bine.

De pe masa de Paște pot face parte și coșurile pentru ouă sau pentru fructe, la 25 de lei. Fețele pentru coșerci și coșuri sunt la fel de importante și au ornamente florale sau cu iepurași. Sunt din bumbac românesc, au dimensiuni de 45x90 și 75x75 cm și le puteți cumpăra cu 60 de lei bucata. Cele mici, pentru coșulețele copiilor fac doar 10 lei bucata.

Ouăle nu pot să lipsească din coșarcă sau ca ornament pe masă. Sunt din lemn, pictate manual, cu figurine sau cu mărgele, cele din plastic.

“Ouăle sunt unicat, nu există două la fel. Sunt realizate manual și pictate manual. Mai avem și din cele ornate mărgeluță cu mărgeluță, așezate de băbuță”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, meșterul Lajos Szabo.

Cele din lemn costă 3 lei iar cele cu mărgele, 8 lei. Faceți-vă dumneavostră socotelile privind costurile coșercii de Paște, în funcție de necesitățile pe care le aveți.

Adauga comentariu