VIDEOREPORTAJ EXCLUSIV. Satul din Sălaj DISTRUS de autorități

Satul Bărsăuța din comuna Ileanda este cel mai izolat din județul Sălaj. Cinci suflete mai trăiesc astăzi în așezarea care odinioară număra peste 47 de fumuri și sute de persoane. La Bărăuța se întâmplă cel mai straniu fenomen din județ.

Deși se află pe teritoriul administrativ al comunei Ileanda, din centrul comunal și până la prima casă din sat trebuie să parcurgi peste 30 de kilometri! Cele 5 suflete care merg să-și plătească impozitul la Ileanda trebuie să treacă prin județul Maramureș - pe la Baba, apoi prin Poiana Blenchii, Gâlgău și abia apoi ajung la primăria condusă astăzi de PSD-istul Cornel Lar. De altfel, sătenii sunt mult mai aproape de Baia Mare, Cluj-Napoca sau Bistrița decât de Zalău - reședința Sălajului. 

Satul s-a depopulat după anul 1989 din cauza autorităților locale care au condus comuna. Motivul exilului din Bărsăuța a fost drumul de acces. Aici dacă ninge sau plouă mai tare ești pur și simplu izolat. Drumul nu a fost niciodată modernizat de primărie - iar sătenii spun clar - autoritățile ne-au izolat! Singurul care parcă a mai mișcat ceva este priamrul actual, spun sătenii, care a mai pus câte o bucată de piatră pe drum. În rest... Domnul cu mila. 

Și pentru că tot aminteam mai sus de reședințe de județ, trebuie să spunem că aici s-au și stabilit majoritatea locuitorilor din Bărsăuța. 

Am ajuns și noi în sat, după ce am urmat un drum de pământ pe dealuri și prin păduri. Picior de om nu am văzut. Doar familia Nan ne-a ieșit în cale. Ei sunt din Baia Mare, dar s-au mutat la Bărsăuța din cauza traiului greu de la oraș. Mai sunt alți doi locuitori, unul din județul Cluj și unul originar din sat. De altfel, Cornel Nan este și el din Bărsăuța, dar a plecat de aici de tânăr și s-a întors înapoi abia în anul 2004. Sătenii nici nu se consideră sălăjeni, ei își spun maramureșeni. 

Școala

Astăzi este mai bine, spun sătenii. Dar după 1989 a fost groaznic. Anul trecut primăria din comună a încercat să modernizeze cât de cât drumul pentru a ajunge mai ușor în sat. 

Oamenii din Bărăuța nu au magazin sau dispensar medical. Au o biserică, dar preotul vine doar atunci când este chemat. 

Școala din sat este una cu pământul, deși acolo învățau înainte de 1989 zeci de elevi. Și pentru că tot aminteam de anul Revoluției, trebuie să spunem că la Bărsăuța se înregistra cea mai mare producție de grâu din județul Sălaj pe hectar. 

Cele 5 suflete din Bărsăuța nu mai știu nici cum arată banii din ziua de astăzi. Alimente le aduc prietenii, iar pâinea este aurul lor. O fac în cuptor, atunci când nu are cine să le aducă.

Aparent duc o viață liniștită și lipsită de griji. În realitate, oamenii au două mari probleme - lipsa apei și atacul porcilor mistreți. Sătenii sunt supărați că nu le pot face nimic mistreților. Cât despre apă, speră ca anul acesta să nu sune la 112 pentru a veni pompierii din Dej cu cisterna încărcată cu apă. Încă mai au resurse, dar foarte limitate, iar apa este folosită doar la strictul necesar.

Din cauza mistreților, familia Nan doarme în curte. Și-a amenajat un mic acoperiș, și-au pus o pernă și stau cu frica în sân ca mistreții să nu atace iar. Sunt supărați. Ar vrea să îi sacrifice, însă nu pot, pentru că riscă să îi prindă cineva. Supărarea lor se trage din scandalul pestei porcine. "Bine că omoară mistreți în satele vecine, dar aici la noi unde dau atacul nu face nimeni nimic", spun într-un glas sătenii. 

Un reportaj de Eduard FARCAȘ și Cristian BÎRJAC.

Culcușul unde doarme familia Nan vara ca să apere gospodăria de mistreți

Cornel Nan și soția, singurii săteni peste care am dat în sat

Adauga comentariu