Zăpada de TOPEȘTE BRUSC. E sezonul AVALANȘELOR. Vizate, zonele din Munții Maramureșului și Munții Gutâi. Duminică vor fi 15 grade Celsius

Se menține pericolul producerii de avalansa, gradul III din IV,  in Muntii Maramuresului si Muntii Gutai. La peste 1800 m pe fondul încălzirii accentuate a vremii și a insolației, zăpada se va umezi puternic în partea superioară și se va topi, iar apa rezultată se va acumula în pelicule deasupra straturilor mai dure din interior, pelicule peste care, spontan, straturile instabile din partea superioară a stratului pot aluneca, ne-a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș

În locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă iar aici riscul este crescut. Chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii. Sub 1800 m, temperaturile diurne vor crește semnificativ, și vor determina umezirea și topirea accelerată a stratului, ducând pe anumite pante la declanșarea unor avalanșe spontane.

Pe pantele mai înclinate și pe văi, unde sunt prezente acumulari însemnate de zăpadă, se vor declansa spontan curgeri sau avalanse de dimensiuni mici sau medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

Vreme prea caldă pentru acestă periodă

Vremea se va incalzi astazi in judet fata de zilele precedente, indeosebi in zonele de deal si de munte. Cerul va fi temporar noros. Local in zonele joase se va semnala ceata, posibil insotita de burnita sau ploi slabe. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari indeosebi in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 8 si 11 grade, iar cele minime intre 1 si 5 grade.

Duminica, 3 februarie a.c., prognoza meteorologica prevede ca vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada, indeosebi in zonele de deal si de munte. Cerul va fi temporar noros. Pe arii restranse, in zonele joase, se va semnala ceata, posibil insotita deburnita sau ploi slabe. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari indeosebi in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 10 si 15 grade, iar cele minime intre 1 si 4 grade.

Sursa foto: Facebook, Salvamont Maramureș

 

Adauga comentariu